Stijgende bouwkosten: en nu?

De (ver)bouw van je woning is in volle gang. En dan ontdek je dat het je meer geld kost dan je in eerste instantie had berekend. Want de afgelopen tijd zijn de bouwkosten enorm gestegen. Niet alleen de loonkosten stijgen, ook bouwmaterialen zoals staal, hout, isolatiemateriaal en glas worden duurder. Hierdoor krijg je misschien te maken met uitdagingen waar je vooraf geen rekening mee hebt gehouden. Hoe betaal je jouw verbouwing nu de kosten zijn gestegen?  

Image
De kozijnen keuren

Stijging bouwkosten

Net zoals in 2022 verwachten we ook voor 2023 een stijging van de bouwkosten van zo’n 4,0%. Dit komt onder meer door de stijging van de energieprijzen en de invloed daarvan op de materiaalkosten. Door krapte op de arbeidsmarkt zien we verder dat de loonkosten stijgen.

 

Wat kun je doen? 

Gelukkig zijn er ook oplossingen waardoor je toch verder kunt. Wees kritisch! Er zijn een aantal opties mogelijk:  

1. Overleg met je aannemer

Je kunt met je aannemer overleggen of het aantrekkelijker is om voor alternatieve materialen te kiezen. Ook zijn kleine wijzigingen of je planning aanpassen vaak mogelijk waardoor je binnen je budget blijft.  

2. Neem je verbouwplannen onder de loep

Kijk nog eens kritisch naar je verbouwplan. Je kunt overwegen een deel van je plannen te skippen of uit te stellen. 

3. Verdiep je in subsidiemogelijkheden

Als je je huis duurzaam verbouwt, biedt de overheid verschillende subsidiemogelijkheden. Via de site van Rijksdienst Ondernemend Nederland vind je alle informatie.  

Tip: kijk niet alleen naar de landelijke subsidiemogelijkheden, maar ook naar de gemeentelijke opties.  

4. Bekijk opnieuw je financieringsopties

Zet je spaargeld in of liever je hypotheek verhogen? En hoe werkt dat?

Spaargeld gebruiken

Voordeel van je spaargeld gebruiken is dat je het geld al hebt en niet hoeft te lenen. Nadeel is wel dat je minder of misschien zelfs géén buffer overhoudt voor noodgevallen. Denk dus goed na over wat je wilt. Je kunt ook altijd even checken met jouw adviseur. Want misschien past een andere oplossing beter bij jouw situatie. 

 

Je hypotheek/bouwdepot verhogen

Voor het aanpassen van je hypotheek en voor het verhogen van je bouwdepot heb je een adviseur nodig. Je adviseur weet niet alleen alles over jouw hypotheekzaken. Hij/zij kan ook helpen met het aanvragen of aanpassen van jouw producten. Zo weet je zeker dat je de juiste keus voor jouw situatie maakt. Overleg met hem of haar of een verhoging van je hypotheek mogelijk is. Er is meer mogelijk dan je misschien denkt. 

In Mijn Aegon vind je de contactgegevens van jouw adviseur. Je adviseur helpt je graag verder! 

Image
Man in de bouwmarkt

Je bouwdepot wijzigen

Heb je een bouwdepot en overweeg je flink af te wijken van je begroting/bouwplan? Neem dan eerst even contact met ons op. Dit kan via Mijn Aegon. Ga naar Meer regelen > Bouwdepot > Overige vragen m.b.t. Bouwdepot.

Ga naar Mijn Aegon