Van rijtjeswoning naar nul-op-de-meter appartement

Het leven kan alle kanten op. Ook als je iets ouder bent. Juist dan is het van belang om goede, toekomstbestendige keuzes te maken. De kunst van het financieel plannen is welbesteed aan onafhankelijk adviseur Frank de Haas MFP. Lees hoe hij zijn klant André Vogel (58) hielp aan een nul-op-de-meter-appartement én financiële zekerheid. 

Image
vogel en de haas

Doorstromer op de huizenmarkt  

Vooruitdenker André Vogel is 58 jaar. Hij woont in een rijtjeswoning in Best. Nu zijn dochter het huis uit is, woont hij alleen en blijkt het huis eigenlijk te groot. André vindt het tijd worden voor een meer toekomstbestendige woning, een appartement bijvoorbeeld. Hij stapt het kantoor van De Haas advies binnen voor een goed gesprek. André komt inmiddels al meer dan 10 jaar voor financieel advies bij onafhankelijk adviseur Frank.  

Puur praktisch vooruitdenken  

Frank de Haas van De Haas advies vertelt: “Minimaal één keer in de twee jaar spreken wij onze klanten. En dat adviesgesprek is meer dan alleen een financieel product omzetten of afsluiten. We vragen naar het toekomstplaatje van de klant. Hoe zien ze de toekomst voor zich? Zien ze zichzelf verhuizen of blijven ze liever gewoon lekker zitten waar ze zitten? En is dat een verstandige keuze? We filosoferen eigenlijk over hoe het leven van de klant er in de toekomst uit zal zien. Eerst puur praktisch vooruitdenken, dus niet de financiële kant. Daarna kijken we naar het financiële plaatje dat daarbij komt kijken. Bijvoorbeeld de hypotheek aanpassen of een nieuw product afsluiten. Maar dat is dus eigenlijk maar een klein deel van de financiële (toekomst)planning van de klant.”  

Hypotheek op maat voor André 

Frank: “André zien we ieder jaar. Wij doen zijn inkomstenbelasting. Ook hem vroegen we hoe hij zijn toekomst voor zich zag. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd, is André bijna toe aan zijn pensioen.  Als marechaussee heeft hij vanaf volgend jaar, op 59-jarige leeftijd, recht op pensioen. Daarnaast heeft hij een eigen zaak en woont hij alleen. Allemaal ietwat afwijkende factoren die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een hypotheek verstrekken maatwerk wordt. Gelukkig zijn zowel wij, als veel banken, hierop ingesteld. Aegon en andere banken ondersteunen ons door vanaf de zijlijn mee te helpen en advies te geven. Zo ook in het geval van André, die best een tijd te overbruggen heeft tot zijn AOW. Het voortzetten van zijn hypotheek en daarbij een nieuwe woning aankopen (wat hij uiteindelijk deed), is iets waar we de banken echt voor nodig hebben qua advies. Voor André hielp het mee dat hij op het punt stond om een nul-op-de-meter appartement te kopen.” 

Image
Anre Vogeld

Tijd voor een toekomstbestendige woning

André gaat voor een gesprek naar De Haas advies, al meer dan 10 jaar is Frank zijn adviseur. André's wensen? Kleiner en gelijkvloers gaan wonen. En energiezuinig als het even kan.

Kleiner wonen én energiezuinig

De wensen van André waren duidelijk: zijn huidige huis werd te groot voor hem alleen. Heel duurzaam is zijn rijtjeshuis van 25 jaar oud in Best ook niet met een energieklasse C. Graag zou hij, met het oog op de toekomst, kleiner en gelijkvloers gaan wonen. En energiezuinig als het even kan. “Hoe overtuigen we de bank om een goede hypotheek te verstrekken? En hoe delen we het voor André zo in, dat hij de rest van zijn leven in hetzelfde appartement kan wonen? Uiteraard met zo min mogelijk financiële risico's, als bijvoorbeeld het stijgen van de hypotheeklasten. Allemaal vragen waar we André mee hebben kunnen helpen”, aldus Frank. 

Toekomstbestendig appartement

“Om de hypotheeklasten niet te laten stijgen, zochten we naar een woning in de prijsklasse van André’s huidige woning. Een mooie bijkomstigheid was dat zijn huidige huis een behoorlijke overwaarde had. Zo verkocht hij zijn rijtjeshuis in Best voor een mooie prijs en kocht hij daar een nul-op-de-meter appartement in het centrum van Oirschot mee terug. Het appartement voldoet aan alle duurzaamheidseisen. Ook is het appartement voor André toekomstbestendig: het is gelijkvloers, heeft een lift en het appartementencomplex staat in het centrum van Oirschot. Alle faciliteiten liggen bij hem op loopafstand, wat erg handig is op de lange termijn.” 

Image
de Haas

Begeleiden naar toekomst bestendig wonen

“Ik ben blij dat ik André heb kunnen helpen. Niet alleen met het verstrekken van een hypotheek, maar om hem te begeleiden naar de toekomst toe. Gister stuurde André nog de foto's van zijn nieuwe keuken. Dat is natuurlijk hartstikke leuk”

Hulp bij het inrichten van de oude dag

Als het goed is, verhuist André in september 2024 naar zijn appartement. Momenteel wordt er nog hard gebouwd aan de woning. Frank vertelt: “Ik ben blij dat ik André heb kunnen helpen. Niet alleen met het verstrekken van een hypotheek, maar om hem te begeleiden naar de toekomst toe. Het is best een grote stap om te besluiten hoe je je oude dag (financieel) inricht. In André zijn geval koop je een plek waar je echt oud kunt worden. En in dit geval een hele mooie plek. Het stimuleert ons om te blijven kijken naar de toekomst van de klant. Ook klanten die niet zo goed vooruitdenken als André, proberen we toekomstgericht te laten kijken naar hun leven. Dit maakt het werk ook zo leuk. En het werk stopt niet bij financieel advies. Niet gehaast werken dus, maar echt advies kunnen geven. Het werpt zijn vruchten af voor de onderlinge verstandhouding. Gister stuurde André nog de foto's van zijn nieuwe keuken. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.” 

Aegon Nederland en a.s.r. gaan samen verder

Aegon Nederland en a.s.r. gaan samen verder. Aegon Hypotheken is nu onderdeel van a.s.r. Het samengaan met a.s.r. biedt schaalvoordelen. Zo kunnen we onze klanten en adviseurs een groter productaanbod én betere dienstverlening aanbieden.