Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Treinenverzameling van Piet
Blog Verzekeren “Mijn treinenverzameling was compleet verwoest door de brand”

“Mijn treinenverzameling was compleet verwoest door de brand”

09-03-2020

Het zal je maar gebeuren: je waardevolle verzameling verbrand. Alles in één keer weg. Dit overkwam Piet (73). Hij verzamelt al jaren computergestuurde modelspoorbanen. En die zijn veel waard! Piet zag een groot deel van zijn verzameling in vlammen opgaan. Was hij goed verzekerd?

Brand op zolder. Dat klinkt als een nachtmerrie… Vertel!

Piet: “Het was dinsdag 7 mei, 7.30 uur. Mijn vrouw en ik lagen nog te slapen, toen onze rookmelders afgingen. We schrokken en sprongen uit bed. Er kwam rook van de zolder vandaan. Ik ging op zolder kijken en zag overal vlammen. We belden 112 en gingen samen naar buiten. Daar stonden we in onze pyjama. De hulpdiensten waren er gelukkig snel: de brandweer, politie en ambulance. En we wonen in een dorp, dus het stond gelijk vol met buurtbewoners. De brand was door alle hulp vrij snel onder controle. Toch was heel de zolder weg en hadden we geen dak meer boven ons hoofd.“

Was je in paniek? 

“Op zich vreemd, maar ik was niet in paniek. Alles ging zo snel. En we stonden veilig en gezond buiten. Dát was het allerbelangrijkste. Hoewel ik later nog een kleine week in het brandwondencentrum heb gelegen, omdat ik te veel rook had ingeademd. Ik ben gelukkig helemaal hersteld.”

Hoe was de brand ontstaan?

“De brand was ontstaan door een kortsluiting in mijn modelspoorbaan die op zolder stond. Maar mijn treinenverzameling was zo erg verwoest, dat ze niet precies weten hoe de brand is ontstaan en waar. Heel de zolder moest opnieuw worden opgebouwd: dak, plafonds, wanden en vloeren. We hebben een half jaar ergens anders gewoond, omdat ons huis onbewoonbaar was.”

Brand

"We hebben nooit bezuinigd op onze inboedelverzekering, omdat mijn verzameling mij veel waard is. En daar ben ik nu heel blij mee!" 

En je verzameling was dus verwoest. Wat vreselijk. 

“Dat kun je wel zeggen. Ik was 7 jaar toen ik van Sinterklaas mijn eerste treintje kreeg. Al heel mijn leven speel ik met treinen, elke dag een paar uur. Eerst had ik een grote verzameling op zolder staan: een half nul modelspoorbaan, van zo’n 4 bij 7 meter. Met 20 oude, Zwitserse treinen. Ik ga beurzen af om ze te kopen. Een geluk bij een ongeluk: deze baan had ik net afgebroken, omdat we wilden verhuizen. Daarom staan deze treinen in een vitrine in onze slaapkamer: niet verwoest gelukkig! Drie jaar terug was ik begonnen met een kleinere spoorbaan: een N baan, van 1,5 bij 3 meter. In totaal waren dit 15 treinen en 50 wagons. Die verzameling is compleet verwoest door de brand.”

Was je goed verzekerd? 

“Gelukkig wel! Ik heb de Aegon Inboedelverzekering. En mijn verzameling heb ik extra laten verzekeren door het verzekerde bedrag te verhogen. We hebben nooit bezuinigd op onze inboedelverzekering, omdat mijn verzameling mij veel waard is. En daar ben ik nu heel blij mee! Alles was gedekt: het deel van mijn verzameling dat verbrand is, was zo’n € 20.000 waard. Ik heb alles teruggekregen. Omdat deze treinen redelijk nieuw waren, kan ik de meeste opnieuw kopen.”

Heb je nog tips voor andere verzamelaars?

“Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar het is belangrijk om een waardevolle verzameling goed te verzekeren. Documenteer alles goed, zodat je weet wat je hebt. Een verzameling is al snel meer waard dan je denkt. En mijn belangrijkste tip: zorg voor rookmelders in huis. Als wij die niet hadden gehad, had ik dit verhaal niet na kunnen vertellen. En verder lekker doorgaan met verzamelen. Ik ben zelf sinds 2 maanden weer een nieuwe baan aan het opbouwen. Ik heb weer 4 nieuwe treinen.” 

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekering Fit-Check

Amke Durville,
Communicatiespecialist
Geldzaken en verzekeringen: vaak lastige en taaie stof. Als communicatiespecialist help ik graag om juist die ingewikkelde teksten begrijpelijk te maken.