"Mijn treinenverzameling was compleet verwoest door de brand"

Het zal je maar gebeuren: je waardevolle verzameling verbrand. Alles in één keer weg. Dit overkwam Piet (73). Hij verzamelt al jaren computergestuurde modelspoorbanen. En die zijn veel waard! Piet zag een groot deel van zijn verzameling in vlammen opgaan. Had hij vooruit gedacht met zijn verzekeringen?

Image
Woonverzekering Aegon
Author Image

Amke Durville

22 April 2022 08:00

Brand op zolder. Dat klinkt als een nachtmerrie… Vertel!

Piet: “Het was dinsdag 7 mei, 7.30 uur. Mijn vrouw en ik lagen nog te slapen, toen onze rookmelders afgingen. We schrokken en sprongen uit bed. Er kwam rook van de zolder vandaan. Ik ging op zolder kijken en zag overal vlammen. We belden 112 en gingen samen naar buiten. Daar stonden we in onze pyjama. De hulpdiensten waren er gelukkig snel: de brandweer, politie en ambulance. En we wonen in een dorp, dus het stond gelijk vol met buurtbewoners. De brand was door alle hulp vrij snel onder controle. Toch was heel de zolder weg en hadden we geen dak meer boven ons hoofd.“

Was je in paniek? 

“Op zich vreemd, maar ik was niet in paniek. Alles ging zo snel. En we stonden veilig en gezond buiten. Dát was het allerbelangrijkste. Hoewel ik later nog een kleine week in het brandwondencentrum heb gelegen, omdat ik te veel rook had ingeademd. Ik ben gelukkig helemaal hersteld.”

Hoe was de brand ontstaan?

“De brand was ontstaan door een kortsluiting in mijn modelspoorbaan die op zolder stond. Maar mijn treinenverzameling was zo erg verwoest, dat ze niet precies weten hoe de brand is ontstaan en waar. Heel de zolder moest opnieuw worden opgebouwd: dak, plafonds, wanden en vloeren. We hebben een half jaar ergens anders gewoond, omdat ons huis onbewoonbaar was.”

Image
Woonverzekering Aegon

"We hebben nooit bezuinigd op onze inboedelverzekering, omdat mijn verzameling mij veel waard is. En daar ben ik nu heel blij mee!" 

Brandpreventie

Wist je dat er jaarlijks ruim 60.000 woningbranden zijn? Dat zijn er ruim 160 per dag! In deze video leggen we uit wat de voornaamste oorzaken zijn van een woningbrand, waarom een rookmelder belangrijk is en hoe je jezelf nog meer kunt voorbereiden op een mogelijk brand.

Bekijk ook de brandverzekering

En je verzameling was dus verwoest. Wat vreselijk. 

“Dat kun je wel zeggen. Ik was 7 jaar toen ik van Sinterklaas mijn eerste treintje kreeg. Al heel mijn leven speel ik met treinen, elke dag een paar uur. Eerst had ik een grote verzameling op zolder staan: een half nul modelspoorbaan, van zo’n 4 bij 7 meter. Met 20 oude, Zwitserse treinen. Ik ga beurzen af om ze te kopen. Een geluk bij een ongeluk: deze baan had ik net afgebroken, omdat we wilden verhuizen. Daarom staan deze treinen in een vitrine in onze slaapkamer: niet verwoest gelukkig! Drie jaar terug was ik begonnen met een kleinere spoorbaan: een N baan, van 1,5 bij 3 meter. In totaal waren dit 15 treinen en 50 wagons. Die verzameling is compleet verwoest door de brand.”

Was je goed verzekerd? 

“Gelukkig wel! Ik heb de Aegon Inboedelverzekering. En mijn verzameling heb ik extra laten verzekeren door het verzekerde bedrag te verhogen. We hebben nooit bezuinigd op onze inboedelverzekering, omdat mijn verzameling mij veel waard is. En daar ben ik nu heel blij mee! Alles was gedekt: het deel van mijn verzameling dat verbrand is, was zo’n € 20.000 waard. Ik heb alles teruggekregen. Omdat deze treinen redelijk nieuw waren, kan ik de meeste opnieuw kopen.”

Image
Woonverzekering Aegon

Heb je nog vooruitdenktips voor andere verzamelaars?

“Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar het is belangrijk om een waardevolle verzameling goed te verzekeren. Documenteer alles goed, zodat je weet wat je hebt. Een verzameling is al snel meer waard dan je denkt. En mijn belangrijkste tip: zorg voor rookmelders in huis. Als wij die niet hadden gehad, had ik dit verhaal niet na kunnen vertellen. En verder lekker doorgaan met verzamelen. Ik ben zelf sinds 2 maanden weer een nieuwe baan aan het opbouwen. Ik heb weer 4 nieuwe treinen.” 

Image
Minder werken FinSnap Aegon

Fijn en veilig wonen

Of je nu brand wil voorkomen, thuis van het gas af wil of zonnepanelen op je dak legt… met onze woonverzekeringen kun je alle kanten op. Zodat je fijn en veilig kunt wonen.

 

Alles over fijn en veilig wonen