‘Binnen no time stond hij op het balkon en verdween over de balustrade’

Mevrouw Duindam voelde zich nooit eerder zo veilig als in haar huis op de eerste etage. Het balkon grenst aan de tuin van een hotel. Daar hangen camera’s en er staat ook nog eens een hek omheen. Toch stond er die ene avond een inbreker in haar nachtkastje te graaien. En dat terwijl ze gewoon thuis was. We vroegen mevrouw hoe veilig ze zich nu nog voelt in haar huis. En hoe ze vooruitdenkt om een inbraak in de toekomst te voorkomen. 

Image
mevrouw duindam sieraden
Author Image

Sanne Steensma

28 June 2023 08:00

Kunt u vertellen wat er is gebeurd?

‘Het was een uur of zes ’s avonds en het was al donker. Ik was moe en had besloten om op tijd naar bed te gaan. Ik had de slaapkamer gelucht en ben daarna met wat leesvoer op de bank geploft. Het duurde niet lang voordat ik een vreemd geluid hoorde. Maarja, de buren waren aan het verbouwen. Dus ik zocht er niet direct wat achter. Bovendien was het pas 18.00 uur, misschien waren ze wat uitgelopen. Omdat ik het toch niet vertrouwde, liep ik naar de slaapkamer, waar het geluid vandaan kwam. Toen ik de deur opendeed schrok ik me rot. Stond daar een vreemde mijn nachtkastje leeg te halen. Ik gilde en – in een reflex waarbij ik bijna uitgleed – ging ik op hem af. Tevergeefs. Binnen no time stond meneer op het balkon en verdween over de balustrade.’

Wat deed u als eerst na de inbraak?

‘Toen heb ik de politie gebeld natuurlijk. Maar omdat ik de inbreker niet recht in zijn gezicht heb gezien, konden ze helaas niet veel doen. Behalve vertellen hoe ik het had kunnen voorkomen. Ja, daar had ik toen niet zoveel meer aan. Want ondanks dat ik er snel bij was, was er een vermogen aan sieraden weg. Zelfs de trouwringen van mijn ouders had hij meegenomen. Ontzettend balen, want daar zit voor mij veel emotionele waarde aan. En die krijg ik nooit meer terug. Dus daar was ik behoorlijk kapot van.’  

Hoe gaat het nu met u?

‘Ik ben me rot geschrokken en voelde mij de eerste tijd niet veilig in mijn huis. Vooral als ik in het donker thuis kwam van mijn werk, deed ik met knikkende knieën de voordeur open. En die slaapkamer, dat was ineens een onveilige plek. Heel naar. Maar zoals ze zeggen, tijd heelt (bijna) alle wonden. En na een tijdje kwam het veilige gevoel dan ook langzaam maar zeker terug. Al zal het nooit meer hetzelfde zijn als voor de inbraak. Mijn onbevangenheid is weg en mijn alertheid is toegenomen. Dit gebeurt mij niet nog een keer!’

Hoe ging de schadeafhandeling?

De collega aan de telefoon was uiterst begripvol en ik mocht in alle rust mijn verhaal doen. Erg prettig na wat er was gebeurd. Helaas was ik wel onderverzekerd, waardoor ik maar een derde van de waarde terugkreeg. Maar wat ik kreeg, stond binnen twee weken op mijn rekening.’  

Hoe voorkomt u inbraak in de toekomst?

‘Het vervelende is dat ik al best veel anti-inbraakmaatregelen heb genomen. Nota bene in de slaapkamer. Daar zit een extra knip op het raam en de deur. Maar omdat ik net had gelucht, was de deur niet op slot. Wel dicht. Daarom was ik verbaasd dat de inbreker de moeite had genomen om op mijn balkon te klimmen. Dat kon hij toch helemaal niet zien vanaf de begane grond?! Dus ja, vanaf nu zitten de deuren en ramen daar altijd potdicht. Ze gaan alleen nog van het slot als ik zelf in de slaapkamer ben of op het balkon zit.’  

Heeft u nog tips?

‘Jazeker. In het bijzonder voor de dames de volgende: bewaar niet al je sieraden bij elkaar en zeker niet in je nachtkastje. Dit is de eerste plek waar inbrekers kijken. Berg ze het liefst verspreid op en op plekken die inbrekers niet verwachten. Bijvoorbeeld in een pillendoosje, bij het servies of achter het broodbeleg. Ook niet onbelangrijk: check of je verzekering voldoende vergoedt en pas ‘m zo nodig aan. Ik was onderverzekerd en daar baalde ik behoorlijk van. Verder wil ik iedereen meegeven dat je niet naïef moet zijn. Daarmee bedoel ik dat je er niet vanuit moet gaan dat inbrekers jouw huis wel overslaan. Dat dacht ik ook op de eerste etage aan een tuin van een hotel. En niets bleek minder waar. Dus neem maar van mij aan, waar je ook woont en hoe veilig het ook lijkt: blijf alert en sluit je huis altijd goed af.’ 

Image
Inbraak: voorkom schade!

Inbraak voorkomen? Denk vooruit!

Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk. Zo zorg jij voor een fijn en veilig thuis.

 

Lees meer over Inbraakpreventie