Wat áls er iets gebeurt met je nieuwe interieur?

Verandering van het weer, meer thuis of een leuke woonwinkel om de hoek. Misschien kriebelt het bij jou ook: om je inrichting eens flink te veranderen. Een spiksplinternieuwe tafel met leuke stoelen bijvoorbeeld. Een ander schilderij aan de muur en wat van die mooie hebbedingetjes erbij. Wat betekent dat voor je inboedelverzekering? Moet je het bijvoorbeeld doorgeven als je nieuwe spullen hebt? Wij denken met je mee vooruit!

Image
Inboedel Aegon

Allereerst: wat is een inboedelverzekering eigenlijk?

Kort gezegd ben je met een inboedelverzekering verzekerd voor schade aan spullen in je huis. Welke spullen? Nou, eigenlijk alles wat je kunt oppakken en meenemen. Denk aan je tafel, sieraden en wasmachine. Daar kan onverwachts iets mee gebeuren - door diefstal, brand of een gesprongen waterleiding bijvoorbeeld. Met de inboedelverzekering zijn je spullen goed verzekerd. En als je een ruime dekking hebt, zijn zelfs ongelukjes gedekt. Bijvoorbeeld als je je laptop of telefoon per ongeluk laat vallen. Bij Aegon is dat verzekerd met de allriskdekking.

Zo bereken je de waarde van je inboedel

Als je een inboedelverzekering afsluit, wil de verzekeraar de waarde van je inboedel weten. Bij Aegon vul je hiervoor een paar vragen in: de zogenoemde inboedelwaardemeter. Vragen over de grootte van je huis bijvoorbeeld en je gezinssamenstelling. Geef je liever zelf een verzekerde waarde op? Dat kan via een adviseur.

Goed om te weten: vul je bij Aegon die inboedelwaardemeter in? Dan heb je altijd garantie tegen onderverzekering. Dit betekent dat als bij schade blijkt dat de inboedel meer waard is dan op de polis staat, we toch de échte schade betalen (het hogere bedrag). Hierbij houden we bij oudere spullen rekening met afschrijving. Met andere woorden: bij pas gekochte spullen vergoeden we de nieuwwaarde, bij oudere spullen krijg je minder vergoed. 

Vooruitdenktip

Bewaar bonnen van spullen in je huis. Heb je schade? Dan kun je bij de verzekeraar laten zien hoeveel het product kostte en hoe oud de spullen zijn. 

En hoe zit het dan met nieuwe spullen?

Dikke kans dat je al een tijd geleden je inboedelverzekering hebt afgesloten. Dan vraag je je misschien af: moet ik het doorgeven aan mijn verzekeraar of adviseur als ik nieuwe spullen heb? Nou, dat hangt van je verzekering af. Bij Aegon werkt het zo:

  • Heb je ‘garantie tegen onderverzekering’? Dan hoef je meestal niets door te geven. Bijvoorbeeld als je zo’n mooie nieuwe tafel hebt. Want spullen die je bij het afsluiten van onze inboedelverzekering nog niet had, zijn later gewoon meeverzekerd. Fijn! Maar er zijn uitzonderingen. Neem dure sieraden of kunst. Is de waarde daarvan hoger dan het verzekerd bedrag op je polis? Geef dit dan door. 
  • Heb je geen garantie, maar zelf een bedrag opgegeven? Dan kan het wél uitmaken als je een nieuwe bank hebt. Controleer dan juist bij veranderingen het verzekerd bedrag. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent. Vooruitdenken loont dus!
Image
Stel in de bouwmarkt

Je huis verbouwen

Het leven kan alle kanten op. Daarom kun je met onze hypotheken óók alle kanten op. Misschien wil je wel meer ruimte creëren met een aanbouw? Of wil je investeren in een splinternieuwe badkamer? Bereid je nu al voor met slimme keuzes voor straks. Met ons stappenplan kun je direct aan de slag.

Aan de slag voor je verbouwing

Aegon Inboedelverzekering

Met onze inboedelverzekering zijn je spullen goed verzekerd. Bijvoorbeeld als er iets mee gebeurt door brand, diefstal of een gesprongen waterleiding.

Bereken je premie
Author Image

Annieck Verkerk

16 January 2019 08:38