Leslie: “Mijn verzameling is veel meer waard dan ik dacht"

Heb jij de video gezien over de Nintendoverzameling van Mandy? Leslie wel. Hij moest toen slikken, want dacht: wat is míjn verzameling dan waard? “Kan deze onafhankelijke taxateur ook eens bij mij langskomen?”, grapte hij naar Aegon. Nou, dát vonden we eigenlijk een reuzegoed idee. Zo gezegd, zo gedaan… Taxateur Diana en Leslie vertellen hierover.

Image
Aegon nintendoverzameling leslie

Leslie, wat verzamel je en waarom? 

Leslie: ”Ik verzamel games, héél veel games. Ik was 7 jaar toen ik mijn eerste game-ervaring had. Mijn grote broer had een Game Boy op de kop getikt met het geld dat hij verdiende op een rommelmarkt. Ik mocht daar ook mee spelen. En ik ging helemaal op in het spel, waarbij ik nachtmerries moest verslaan op een eiland. Een fantasiewereld die ik goed kon gebruiken. Ik werd namelijk gepest op school. Was daardoor veel thuis en voelde me ook wel alleen. Hoe fijn was het dat ik kon vluchten! Aan het eind van het spel verdwijnt het eiland. Dat was wel een klap voor mij als kind: daar zat ik weer in mijn eentje op een vlot. Lesje omgaan met verlies, maar ik ontdekte wel een passie.

De games trokken daarna vriendjes aan. Als puber had ik een stapeltje games verzameld. Al snel werden het er meer en meer. Ik kreeg steeds meer vrienden over de vloer. Samen gamen!”

Wat voor soort games verzamel je?

Leslie: “Van alles. Ik ben een brede verzamelaar: van (Super) Nintendo en Mega Drive, tot aan Xbox en Playstation. Ook hou ik van gadgets en dingen er omheen. Denk aan artworkboeken over games: want games zijn vaak kunstwerken op zich. Maar ook beeldjes en oude beeldschermen. Je ziet me overigens ook lopen in T-shirts van games, soms zelfs met een bijpassende rugzak.”

Diana, wat valt jou op aan de verzameling van Leslie?

Diana: “Heel het huis van Leslie ademt games. Niet alleen zijn kasten staan er vol mee. Ook hangen er posters over games aan de muur. En je krijgt bij hem koffie uit Nintendokopjes. Hij is een enthousiaste, passievolle verzamelaar. Leslie is inderdaad een brede verzamelaar, zoals we dat als verzamelaars zeggen. Mensen die ‘de diepte ingaan’, verzamelen bijvoorbeeld alleen Nintendo’s. Of alleen spullen van een spelfiguur. Leslie niet, hij heeft echt van alles. Veel random games, maar ook limited editions en collectables. Zijn Zelda-collectie van limited games vind ik echt een eyecatcher. Dat gaat al gauw over meer dan € 1.000,-.“ 

Wat bepaalt de waarde van een verzameling?

Diana: “Verschillende dingen. Er zijn games waar je beter je oprit van kunt betegelen. Zijn niets waard. Andere games worden juist steeds meer waard. Iets gekocht voor € 200,- euro? Dat kan ineens € 2.000,- zijn. Ik kijk onder andere naar: 

  • De staat van de verzameling: zitten er bijvoorbeeld krasjes op discs? Zijn de stickers verkleurd? Cassette in goede staat? Doosje nog mooi? 
  • De compleetheid: zijn het boekje en de verpakking er nog? Dan is de waarde van een game veel hoger. En als het nog geseald is, is het helemaal fantastisch. Dat kan echt veel uitmaken. Ook kijk ik of alles werkt, kabels aanwezig zijn… 
  • De populariteit van het spel en de titel. Uiteraard is schaarste daarbij ook een belangrijke graadmeter. Als er meer vraag dan aanbod is, is de waarde hoger. Maar ook de spellen waar veel tijd in zat om te maken, zijn over het algemeen meer waard. En limited editions zijn natuurlijk gewild. Een moeder kiest daar misschien niet voor vanwege de kosten, verzamelaars vaak wel. 
  • De echtheid. Om dat te beoordelen, kijk ik onder andere naar de afwerking (welke schroefjes gebruikt zijn bijvoorbeeld), de sticker, het drukwerk en de cassette.” 
Image
Aegon nintendoverzameling leslie tussenfoto

Diana: taxateur bij Catawiki. Een online veilinghuis voor alles wat een mens kan verzamelen. Zoals poppen, kunst en games. Haar specialisme: games en computer-collectables. Zelf is ze een ‘Nintendo-brede verzamelaar’, al zo’n 20 jaar.

Leslie, ben je een verzamelaar die alles uitstalt of juist veilig in doosjes opbergt?

Leslie: “Het sociale aspect vind ik erg belangrijk. Delen met anderen, mensen laten spelen. Ik geef niet veel om de originele staat, als het maar werkt. Games bewaren in doosjes werkt voor mij dus niet, haha. Ik heb liever dat mensen die op bezoek komen, een gigantische keuze hebben. Ook loop ik regelmatig rond op verzamelbeurzen. En organiseer ik kleine evenementjes, waar mensen samen gezellig kunnen gamen. Denk aan teamuitjes. Helaas kan dat nu niet vanwege corona. 

Verder ben ik een nuchtere verzamelaar. Ik wil niet te veel uitgeven aan games. Ik ben een koopjesjager. Als je games tweedehands koopt, kan je soms ook persoonlijke verhalen herleiden. Zo kon ik op de memorycard van een spel zien dat een vader en zoon dit samen speelden. Dat vind ik gaaf!” 

Wat dacht je dat jouw verzameling waard was?

Leslie: “Ik had het nooit bijgehouden. Pas toen ik ging verhuizen, zag ik wat ik had. Toch realiseerde ik me niet wat het waard was. Ik dacht pak ‘m beet € 12.000,-. Dit bleek ruim € 30.000 te zijn.”

Wow! En hebben jullie nog een tip voor verzamelaars?

Leslie: “Breng in kaart wat je hebt, leg het vast en hou het bij. Je hebt al snel meer dan je denkt. Nu ik weet wat mijn verzameling waard is, heb ik deze verzekerd met een inboedelverzekering. Nooit eerder bij stilgestaan.”

Diana: “Daar sluit ik me bij aan. Je bent enthousiast aan het verzamelen, maar ook druk met werk en sociale dingen. De waarde van games kan enorm stijgen, zonder dat je het doorhebt. Bijhouden dus!”

Image
Oversluittest Aegon

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekerings Fit-Check
Author Image

Amke Durville

05 December 2020 09:55