Samenwonen? 4 tips voor jullie geldzaken

Gaan jij en je lover samenwonen? Gefeliciteerd! De kans is groot dat jullie het gesprek over wie hoeveel gaat betalen vooruitschuiven, want... kan het nóg ongezelliger? Toch is het slim om vóórdat jullie onder één dak wonen jullie geldzaken te bespreken. We geven vier tips. 

Image
Samenwonen Aegon

#1 | Breng jullie inkomsten en uitgaven in kaart

Samenwonen betekent voor de meeste stellen niet alleen het delen van de waterkoker en badkamer. Er komen ook twee financiële huishoudens bij elkaar. Jullie krijgen te maken met allerlei gezamenlijke kosten: de huur, boodschappen, verzekeringen. Deze kun je grofweg verdelen in drie soorten:

  1. Vaste lasten | Denk aan de huur en verzekeringen
  2. Huishoudelijke uitgaven | Zoals boodschappen
  3. Een spaarpot | Reserveringen voor noodgevallen of leuke dingen, zoals vakanties

Het is verstandig om deze uitgaven op te schrijven, evenals al jullie inkomsten. Een handige tool hiervoor is het stappenplan van het Nibud.  

#2 | Bepaal hoe jullie de kosten verdelen

Hoogstwaarschijnlijk hebben jullie niet exact dezelfde inkomsten. De grote vraag is dan ook: hoe verdelen jullie de kosten? Het Nibud heeft hier vier handige opties voor bedacht: 

1. Naar verhouding van inkomen

Dit houdt in dat als je lover 3/5 deel van het gezamenlijke inkomen verdient en jij 2/5 deel, je lief 3/5 deel van de gezamenlijke uitgaven betaalt en jij 2/5 deel.

2. Hetzelfde bedrag overhouden

Bij deze optie tel je jullie inkomsten bij elkaar op en trek je het totaalbedrag van jullie uitgaven af. Het bedrag dat overblijft, deel je door twee. Vervolgens kijk je naar het laagste inkomen. Daarvan zet je het vrij te besteden bedrag opzij. Het bedrag dat overblijft, is de bijdrage voor jullie gezamenlijk uitgaven. Degene met de hoogste inkomsten betaalt de rest.

Lastig? Een beetje wel. Daarom een voorbeeld: 

  • Jij verdient € 1.800 en je lover € 1.250. Bij elkaar is dit € 3.050.
  • Hier trek je jullie uitgaven à € 2.000 vanaf: € 3.050 - € 2.000 = € 1.050. 
  • Per persoon blijft er dus € 525 over (€ 1.050 / 2).
  • Dit betekent dat degene die € 1.250 verdient maandelijks € 725 in moet leggen voor jullie uitgaven. De ander betaalt de rest: € 1.275. Zo houden jullie maandelijkse hetzelfde bedrag over om vrij te besteden. 

3. 50/50 

Bij deze verdeling betaalt ieder de helft van de gezamenlijke uitgaven. Dit is een prima optie voor stellen waarvan degene met de minste inkomsten voldoende overhoudt voor zijn of haar persoonlijke uitgaven.

4. Kostgeld

Trek jij bij je lover in? Of andersom? Dan is het betalen van een vaste bijdrage een goede overweging. 

#3 | Open een gezamenlijke rekening

Weten jullie wie hoeveel gaat betalen? Mooi! Dan is het handig om een gezamenlijke rekening te openen. Zo’n rekening geeft in- en overzicht in jullie inkomsten en uitgaven en de kosten kunnen makkelijker betaald worden.

#4 | Leg de afspraken vast

Misschien voelt het wat overdreven, maar tóch is het verstandig: afspraken over jullie geldzaken op papier zetten. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen als jullie uit elkaar gaan of één van jullie overlijdt. Afspraken vastleggen kan bijvoorbeeld in een samenlevingscontract. Dit kun je regelen via een notaris

Image
Kaartspel Aegon

Praat met je lover over geldzaken

Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Vind jij het lastig om met je lover over geldzaken te praten? Speel het kaartspel.

Speel het kaartspel
Author Image

Annieck Verkerk

01 February 2020 12:06