Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Servies
Blogs Verzekeren Verzeker je verzameling!

Verzeker je verzameling!

15-08-2017
Colaflesjes, computerspelletjes en navelpluis: mensen verzamelen de meest uiteenlopende dingen. En vaak zijn verzamelingen behoorlijk wat geld waard. Nou ja, in dat laatste geval waarschijnlijk niet. Maar neem nou computerspelletjes: onlangs werd er een zeldzaam Nintendo-spel geveild voor maar liefst € 41.977,-! Dat is serieus geld, en dat vraagt om een serieuze verzekering. Ben jij ook een verzamelaar? Hier lees je hoe je je collectie kunt verzekeren.

De inboedelverzekering in het kort

Een aparte verzekering voor je verzameling? Dat is niet nodig. De meeste verzamelingen vallen gewoon onder de inboedelverzekering. Daarmee verzeker je je huisraad. Dat zijn alle spullen die niet vastzitten aan je huis. En die je bij een verhuizing dus zo mee zou kunnen nemen. Een inboedelverzekering dekt schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, storm, inbraak, lekkage of blikseminslag.

Veel verzamelingen vallen onder de categorie ‘kostbaarheden’

Onze inboedelverzekering heeft een aparte categorie voor kostbaarheden. Daaronder vallen:
 
schilderijen/aquarellen
(postzegel-/munten)verzamelingen
muziekinstrumenten
antiek
bont
Perzische tapijten 
tafelzilver
hobby- of sportspullen
 

Computerspelletjes, sieraden en vinyl hebben hun eigen categorie

Postzegels en antiek vallen dus onder de categorie ‘kostbaarheden’. Maar hoe zit dat met een sieradenverzameling? En wat als jij nu de gelukkige eigenaar bent van dat superzeldzame computerspel? Geen zorgen: dit valt allemaal onder de inboedelverzekering. Voor sieraden is er een aparte categorie: ‘lijfsieraden’. En daarnaast is er de categorie ‘audio-, visuele- en computerapparatuur’ (AVC). 

Elke categorie heeft z’n eigen standaardbedrag

Voor welk bedrag jouw verzameling is verzekerd? Dat ligt aan het soort inboedelverzekering. Je kunt kiezen voor een basisvariant of een allriskvariant. En, je raadt het al: bij de allriskverzekering zijn de standaardbedragen meestal hoger. Dit zijn alle standaardbedragen op een rijtje:
 
CategorieBasisverzekeringAllrisk
Kostbaarheden€ 15.000,€ 15.000,
Lijfsieraden€ 3.000,-€ 6.000,-
AVC€ 6.000€ 12.000

 

Wat als jouw verzameling meer waard is dan het standaardbedrag?

De standaardbedragen die hierboven worden genoemd zijn best hoog. Maar wat als jouw verzameling nog veel meer waard is? Geen zorgen: als je een allriskverzekering hebt, kun je de bedragen zelf flink verhogen. Zo is het maximumbedrag voor sieraden € 25.000,- en voor AVC maar liefst € 40.000,-. Je kunt de standaardbedragen op 3 manieren verhogen:
 
via Mijn Aegon
 
Let op! Als je deze bedragen verhoogt, ga je meer premie betalen.

Een taxateur bepaalt hoeveel jouw verzameling waard is

Weet je niet precies hoeveel je verzameling waard is? Je kunt natuurlijk zelf een schatting maken. Maar je kunt ook een taxateur inschakelen. Hij of zij bepaalt de waarde van jouw verzameling. Het getaxeerde bedrag kun je aanhouden als verzekerd bedrag. Dit bedrag krijg je uitgekeerd als jouw verzameling bijvoorbeeld verloren gaat bij een brand. 

Laat je verzameling elke 5 jaar taxeren

De taxatie blijft 5 jaar geldig. Daarna vervalt de getaxeerde waarde. In de loop der jaren kan een verzameling meer, maar óók minder waard worden. Laat je verzameling dus elke 5 jaar opnieuw taxeren. Zo voorkom je dat je te veel premie betaalt. Of juist te weinig, waardoor de vergoeding kan tegenvallen bij schade.

Een taxatie is niet verplicht. Maar bij een dure verzekering is het wel slim. Je kiest zelf een taxateur uit. Maar let er wel op dat je een erkende taxateur kiest. Kijk bijvoorbeeld of de taxateur is ingeschreven in het register van de Federatie TMV. De kosten verschillen per taxateur. Meestal ben je een paar honderd euro kwijt.

Bescherm je waardevolle verzameling goed

Wil je een dure verzameling bij ons verzekeren? Dan kunnen wij je vragen om bepaalde maatregelen te nemen, om je verzameling te beschermen tegen brand of inbraak. Welke maatregelen je moet nemen, hangt af van jouw situatie. En jouw situatie brengen we in kaart met zogenaamde risicoklassen.

Je risicoklasse bepaalt welke beveiligingsmaatregelen je moet nemen

Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een aantal risicoklassen opgesteld. Hoe meer een inboedel waard is, hoe hoger de risicoklasse. Bij elke risicoklasse horen bepaalde beveiligingsmaatregelen. En hoe hoger het risico, hoe meer maatregelen er nodig zijn. En hoe groter deze maatregelen moeten zijn. Bekijk alle risicoklassen en de maatregelen die hierbij horen op de website van het CCV.

Een verzekering voor je verzameling: geen overbodige luxe

Bij die verzameling navelpluis is een verzekering niet nodig. Maar staat jouw huis vol zeldzame colaflesjes of kostbare computerspellen? Dan is een inboedelverzekering een goed idee. Meer weten? Lees alles over onze inboedelverzekering. Of neem contact op met een adviseur. 
 

Doe de Verzekering Fit-Check!

Is er een kindje op komst? Wil je op wereldreis? Of ga je verhuizen? Wat er ook gebeurt: het is fijn als je verzekeringen goed geregeld zijn. Zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen staat. Wij helpen je graag met de Verzekering Fit-Check.

Bekijk de Verzekering Fit-Check

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.
Beste, Ik heb mijn collectie onlangs verzekerd bij Univéz Mijn collectie betreft voornamelijk kleding, maar ook posters, cd's, vhs. Qua kleding is het de grootste verzameling ter wereld. Nu is het verzekeren hiervan geen probleem, echter zoek ik nog een passende taxateur. Kleding van Thunderdome / ID&T groot en deels uit de jaren '90.  Hier hoop ik de juiste persoon te vinden. Met vriendelijke groet, Niels Petra ( Thunderdome verzamelaar )
Beste Niels Petra, Wat cool dat je zo'n verzameling hebt! Ik begrijp dat je op zoek bent naar een taxateur voor je verzameling. Hoewel ik wel heel nieuwsgierig ben geworden, kan ik of Aegon je niet verder helpen bij het regelen van een taxateur. Misschien dan toch je zoektocht via Google voortzetten? Ik hoop dat je snel een goede taxateur vindt. Groet, Marleen