Verzeker je verzameling!

Wat ben jij trots op je verzameling. Een collectie vol pronkstukken van onschatbare waarde. Stel je dan eens voor dat er iets met je verzameling gebeurt. Dat je modelspoorbaan in vlammen opgaat of dat een dief het op je postzegelmappen gemunt heeft. Daar wil je toch niet aan denken?! Als verzamelaar doe je er goed aan om je collectie te verzekeren. We helpen je op weg!

Image
Aegon verzeker je verzameling

Hoe verzeker je jouw collectie?

Een verzameling valt meestal onder de inboedelverzekering. Daarmee ben je verzekerd voor schade aan spullen ín je huis. Onder spullen – en met een duurder woord ‘inboedel’ – verstaan we alles wat je kunt oppakken en meenemen. Denk aan je bank, speelgoed, kastjes, losse koelkast en televisie. Je bent met een inboedelverzekering verzekerd tegen schade en diefstal. In het geval van schade gaat het om brand-, storm- en waterschade. 

Checkerdecheck of jouw verzameling goed gedekt is

Er vallen heel veel verzamelingen onder de inboedelverzekering. Van postzegels en antiek tot sieraden en superzeldzame computerspellen. Vergeet die oude vinylplaten trouwens ook niet. Wat voor spullen het ook zijn: je hebt er vast heel veel tijd, geld én vooral liefde ingestoken. Verzekeren dus! Bij Aegon doe je dat met een inboedelverzekering, maar dat is niet bij elke verzekeraar zo. Daarnaast verschilt het verzekerde bedrag per collectie. Daarom is onze belangrijkste tip: check bij jouw verzekeraar hoe je jouw verzameling verzekert én of het verzekerde bedrag hoog genoeg is. 

Basis of allrisk: wat kies je? 

Bij Aegon kan je kiezen tussen 2 smaken dekkingen bij de inboedelverzekering: basis of allrisk. De allriskdekking is ruimer, maar duurder. Dan ben je bijvoorbeeld naast schade door brand, diefstal en regen, óók verzekerd als je iets laat vallen of omstoot. Wil je heel voorzichtig jouw peperdure schilderij ophangen naast de rest: valt het! Het gebeurt! Met allrisk zit je dan goed. Daarnaast gelden voor sommige spullen met allrisk hogere verzekerde bedragen dan met de basisvariant. Dat is bijvoorbeeld zo bij sieraden en computerspelletjes. Wat past het beste bij jou en jouw verzameling? 

Verzameling laten taxeren? Niet verplicht, wel slim

Weet je niet precies wat jouw schilderijenverzameling waard is? Je kunt zelf een schatting maken, maar je kunt je verzameling ook laten taxeren. Een taxatie is niet verplicht, maar bij een dure verzameling is het wel slim. En ook leuk om te weten toch? Je kiest zelf een taxateur uit. Hij of zij bepaalt de waarde van jouw verzameling. Het getaxeerde bedrag kun je meenemen in het verzekerde bedrag. Dit bedrag krijg je uitgekeerd als jouw verzameling bijvoorbeeld verloren gaat bij een brand. 

Laat je collectie elke 5 jaar taxeren

De taxatie blijft 5 jaar geldig. In de loop der jaren kan een verzameling meer, maar óók minder waard worden. Laat je verzameling dus elke 5 jaar opnieuw taxeren. Zo ben je altijd goed verzekerd! 

Image
Oversluittest Aegon

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekering Fit-Check
Author Image

Amke Durville

12 May 2020 14:16