‘Energiebesparen levert écht wat op.’

Door vooruit te denken zag Frank potentie in een gedateerde boerderij. Er moest flink wat verbouwd worden om de boel de 21ste eeuw in te krijgen. Dat bleek een uitgemeten kans om ook te verduurzamen. Een slimme keus voor later. Benieuwd naar hoe hij dat heeft aangepakt? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Image
Aegon verduurzamen doen het levert echt wat op

Onze handige verduurzamer vertelt dat de boerderij uit het einde van de 19de eeuw stamt. In die tijd was isolatie niet standaard. ‘Daar viel dus veel winst te behalen. De energierekening was enorm hoog.’ Met behulp van familie en deskundige vaklui is Frank aan de slag gegaan. Het lijstje van energiebesparende verbeteringen is een lange: isolatie, HR++-beglazing, vloerverwarming, zuinige cv-ketel, zonnepanelen en een zonneboiler. 

Hoe werkt een zonneboiler?

Onder het dak zit een vat met 200 liter water. Daarboven zit een paneel. Het is geen zonnepaneel, maar het lijkt er wel op. Er zitten buizen in waar het water doorheen stroomt. Dit wordt opgewarmd door de zon en gaat weer terug in de vat. En dan door de cv-ketel naar de douche en de keuken. Zo heb je veel minder gas nodig om het water warm te krijgen.

Antieke boerderij met moderne zonnepanelen

‘Daar heb ik er 18 van. Maar de zonnepanelen staan verderop op ons land. We hebben namelijk een beschermd dorpsgezicht hier. Daarom mogen ze niet op ons rieten dak.’ Is 18 panelen niet een beetje veel? ‘Welnee’, lacht Frank, Ik heb een jacuzzi in de tuin. De pomp en de verwarming zijn niet bepaald zuinig. Daar heb ik nu genoeg zonne-energie voor!’

Heb je het allemaal zelf uitgezocht of advies ingewonnen?

‘Ik heb het bijna allemaal zelf uitgezocht. Maar wel alles doorgesproken bij de verkoper van de zonneboiler en de zonnepanelen. Maar niet altijd geluisterd... Hij raadde me bijvoorbeeld af om een zonneboiler te nemen. Want dat vond hij niet mooi bij ons rieten dak. Maar ach, het lijkt net een dakraam. En het scheelt echt veel gas. Dus ik heb het toch gedaan. Niet zo’n goede verkoper, haha!’

Hoe heb je het financieel aangepakt?

Naast slimme verduurzamer is Frank ook een handige klusser, mét connecties! Hij doet graag veel zelf.  Daarnaast heeft hij een handige vader en broer. ‘Genoeg hulp en advies, dus. En isoleren is echt niet moeilijk. De muren zijn opgevuld met piepschuim en pur, heel makkelijk. Ook de zonnepanelen heb ik zelf geplaatst’, vertelt hij. De zonneboiler en de beglazing heeft hij wel professioneel laten plaatsen. ‘Dat luistert wat nauwer.’ Al met al heeft Frank met doe-het-zelfen een behoorlijk bedrag bespaard. Over geld gesproken…

Hoe heb je de verbouwing gefinancierd?

‘Voor de verduurzaming heb ik een zogenaamd Duurzaam Depot genomen. Je leent dan geld wat je speciaal voor energiezuinige maatregelen kunt gebruiken. Dat was heel gunstig, want de huidige rente is erg laag. Daarnaast vertelt Frank dat goed vooruitdenken en plannen het halve werk was. ‘De kosten bleken precies wat ik van tevoren had ingeschat. En ik had de subsidies niet eens meegerekend.’

Was dat een leuke meevaller, die subsidies?

Volgens Frank absoluut. ‘Ik had van tevoren niet echt uitgezocht welke subsidies ik kon krijgen. Dat bleek best veel te zijn. De zonnepanelen kosten €9.000 en daar mocht ik de btw op terugvragen. Dat is toch weer €1.500. Hij vertelt verder dat er ook subsidie op de zonneboiler zat. Van de €3.000 die de zonneboiler kostte, kreeg hij meer dan €900 terug. ‘Het checken van subsidies is dus zeker de moeite waard’, aldus Frank.

Merk je al verschil op je energierekening?

‘In de app kan ik precies zien hoeveel ik verbruik. Heel leuk! Je kunt bijvoorbeeld zien dat ik dankzij de zonneboiler en de isolatie €30 minder per maand kwijt ben aan gas. De zonnepanelen staan nu twee maanden en sinds die tijd verbruik ik ook minder elektriciteit.’ Dit inzicht is wat hem drijft om energiebewust te wonen. Voor later. ‘Je kosten omlaag zien gaan werkt verslavend’.

Last but not least, wat is jouw advies aan iedereen die twijfelt over verduurzaming?

‘Doen! Het levert echt wat op’, zegt Frank enthousiast. ‘Zeker als je een oud huis hebt valt er veel winst te behalen. Kijk ook bij je gemeente wat er mogelijk is aan subsidies. En reken het dan maar eens uit. Want de terugverdientijd is echt niet zo lang’. Frank verwacht zijn investering over maximaal vier jaar terugverdiend te hebben. Dat is hartstikke snel. En daarna bespaart hij alleen maar nog meer. Met dat geld kan hij bijvoorbeeld zijn hypotheek weer sneller aflossen. Wat ook weer voor lagere maandlasten zorgt.

Wil jij ook besparen?

Kies dan voor duurzaam! Een relatief kleine verbetering, zoals isolatie, kan al een groot verschil maken! Ook het financieren hoeft écht niet ingewikkeld te zijn. Want met onze duurzame oplossingen zijn er genoeg mogelijkheden voor jou. Zonder gedoe!

Image
Verduurzamen Aegon

Je huis verduurzamen

Het leven kan alle kanten op. Daarom kun je met onze hypotheken óók alle kanten op. Misschien wil je je huis isoleren? Of investeren in een warmtepomp of zonnepanelen? Bereid je nu al voor met slimme keuzes voor straks. Met ons stappenplan kun je direct aan de slag.

Start met verduurzamen
Author Image

Lonneke van Oostveen

05 July 2021 12:45