Een huis kopen met erfpacht

Na urenlang zoeken op Funda is daar ineens je droomhuis. De foto’s zijn prachtig, en het huis voldoet aan al je eisen. Maar dan valt je oog op het zinnetje: ‘Erfpacht afgekocht tot 2035’. Betekent dit dat je het huis aan je voorbij moet laten gaan? Hier lees je wat erfpacht inhoudt, en waar je rekening mee moet houden.

Image
Bezichtiging

Erfpacht of eigen grond?

Veel huizen staan op ‘eigen grond’. Als je zo’n huis koopt, ben je eigenaar van het huis én de grond. Maar soms staat een huis níet op eigen grond. De grond is dan eigendom van iemand anders. Vaak is dat de gemeente. Vooral in Amsterdam, Den Haag en Utrecht komt dit nog veel voor. Soms is de eigenaar van de grond een particulier of een organisatie. Erfpacht is een recht om andermans grond te gebruiken. Je betaalt daar een vergoeding voor, dat wordt de erfpachtcanon genoemd.

Langere periode

De erfpachtcanon wordt voor een langere periode vastgelegd. Bijvoorbeeld vijftig jaar. Soms wordt zo’n erfpachtcanon afgekocht. Dan is het hele bedrag in een keer betaald. Maar in andere gevallen betaalt de huiseigenaar tijdens die periode elke maand de erfpachtcanon. Dat bedrag is dan elke maand hetzelfde, tot de afgesproken periode afloopt. Na afloop van deze periode wordt de grondprijs opnieuw vastgesteld.

Erfpacht afkopen

Heb je je hart verloren aan een huis met erfpacht? Overweeg dan de erfpacht af te kopen. Voordelen:

  • De kosten voor het afkopen van de erfpacht kun je vaak meefinancieren in je hypotheek.
  • Je huis stijgt in waarde als het op eigen grond staat
  • Je bent niet meer afhankelijk van de gemeente of particuliere grondbezitter. 

Waar moet je rekening mee houden?

De koopprijs van huizen met erfpacht zijn vaak lager. Dat is logisch: je koopt alleen het huis. De prijs voor de grond zit dus niet in de koopsom. Maar kijk niet alleen naar de lage vraagprijs. Er zitten namelijk wel een aantal nadelen aan erfpacht:

De erfpachtcanon kan in de toekomst stijgen

De grondprijs kan opnieuw worden vastgesteld aan het eind van de vastgelegde periode. Vaak is de prijs van de grond in die tijd gestegen. De erfpachtcanon kan daardoor ineens erg stijgen. Je moet dan dus meer gaan betalen. Dat heeft dan natuurlijk grote invloed op de maandlasten van de huiseigenaar.

Met erfpacht is een huis soms moeilijker te verkopen

Een huis kopen waarbij de erfpachtcanon binnenkort opnieuw moet worden vastgesteld? Dat vinden veel mensen niet zo’n goed idee. Want wie weet wat de nieuwe prijs wordt. Het kan dan ook lastig zijn om zo’n huis te verkopen. Zeker als de einddatum van de erfpachtcanon in zicht is. 

Het kan lastiger zijn om een hypotheek af te sluiten

Hypotheekverstrekkers hebben meestal geen moeite met erfpacht. Tenminste, als de gemeente de eigenaar van de grond is. Als de grond in bezit is van een particulier wordt het een ander verhaal. Daar zijn veel hypotheekverstrekkers niet happig op. Ze zijn namelijk bang dat een particuliere grondeigenaar de grondprijs flink opschroeft. De huiseigenaar kan dan betalingsproblemen krijgen. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging van Banken strenge regels opgesteld. Daar moet een erfpachtcontract met een particuliere grondeigenaar aan voldoen.

Image
Hypotheekadvies

Bespreek het met een specialist

Al je vragen over erfpacht kun je stellen aan een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur brengt je situatie in kaart en adviseert wat voor jou de beste oplossing is. Je adviseur kan een Aegon-adviseur zijn, of een onafhankelijke adviseur.

Bekijk de adviesmogelijkheden