Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hypotheekrenteaftrek

Samen achter de laptop
Particulier Hypotheek Hypotheekrenteaftrek

Er wordt veel over geschreven en gepraat: hypotheekrenteaftrek. In kranten, het nieuws, de politiek. Maar wat het nu precies inhoudt? Dat weet niet iedereen. Dat snappen wij bij Aegon heel goed. Daarom hebben wij alles over hypotheekrenteaftrek op een rijtje gezet.

Alles over hypotheekrenteaftrek

Wat is hypotheekrenteaftrek?
Hoe werkt dat in de praktijk?
Van welke aftrekbare kosten kan je ook gebruik maken?
Aftrekbare rente over je bouwdepot
Bouwkundige keuring

Wanneer heb je recht op hypotheekrenteaftrek?

Jouw huis en jouw hypotheek moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden om voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Huizenbezitters krijgen met steeds strengere belastingregels te maken. Wij zetten ze kort op een rijtje.

  • Huis als hoofdverblijf
    Jouw hypotheekschuld moet bedoeld zijn voor jouw huis. Of dat nu aankoop, verbetering of onderhoud is. Dit huis moet jouw hoofdverblijf zijn. Je kunt voor een tweede huis, zoals een vakantiehuis, dus geen hypotheekrente aftrekken.
  • Hypotheekvorm
    Sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan kan je kiezen uit uit twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen los je elke maand een bedrag af. Zo betaal je in dertig jaar jouw hypotheek af. Heb je jouw hypotheek al vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan gelden er ruimere regels voor hypotheekrenteaftrek. Je krijgt het ook als je geen annuitaire of lineaire hypotheek hebt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een aflossingsvrije hypotheek. Je kan natuurlijk ook jouw bestaande hypotheek uitbreiden. Bijvoorbeeld voor een verbouwing. Of omdat je gaat verhuizen, en jouw hypotheek meeneemt en aanvult. Dit extra deel moet je weer aflossen via een annuiteiten of een lineaire hypotheek.
  • Bijleenregeling
    Als je jouw huis met winst verkoopt, heb je overwaarde. Koop je daarna binnen 3 jaar een nieuw huis? Dan moet je die overwaarde investeren in jouw nieuwe woning. Doe je dat niet? Dan heb je over dat deel van de hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Maximale periode

Je mag sinds 2001 de hypotheekrente nog maar maximaal 30 jaar aftrekken van jouw inkomstenbelasting.

Wanneer wordt de teruggave uitbetaald?

Je kan de hypotheekaftrek één keer per jaar terugvragen, als je belastingaangifte over dat jaar doet. Maar je kan er ook voor kiezen elke maand een voorlopige teruggave te krijgen. Houd er wel rekening mee dat naarmate je meer aflost, je steeds minder kunt aftrekken.

De hypotheekrenteaftrek wordt steeds meer afgebouwd

De overheid heeft de hypotheekrenteaftrek ooit bedacht om mensen te stimuleren een huis te kopen. Door een deel van de hypotheekrente terug te krijgen via de belasting, wordt dat aantrekkelijker. Zoals je waarschijnlijk weet, wordt de hypotheekrente al enige tijd steeds meer afgebouwd. Hoe groot jouw belastingvoordeel is, hangt af van de hoogte van jouw belastbaar inkomen in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) en de bijbehorende belastingschijf. Valt jouw inkomen in de hoogste belastingschijf? Dan wordt het percentage voor aftrek van kosten voor jouw eigen woning in stappen verlaagd naar 37,05%. In 2021 bedraagt de aftrek 43%. Per jaar wordt de maximale hypotheekrenteaftrek met drie procentpunt afgebouwd naar uiteindelijk het basistarief van 37,05% in 2023.

Goed advies is belangrijk

Een wijziging op je hypotheek kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om je te laten adviseren en goed te kijken naar de voor- en nadelen. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten.

Bekijk de adviesmogelijkheden