Wat is het verschil tussen inboedel en opstal?

Het verschil tussen opstal en inboedel is eenvoudig uit te leggen. Je huis zelf en wat eraan vast zit, valt onder je opstal. Denk hierbij aan de voordeur, de uitbouw van je woning en het dak. Onder inboedel verstaan we de losse spullen in je huis. Voorbeelden hiervan zijn stoelen, schilderijen en lampen.

Brand, regen en storm kunnen flinke schade veroorzaken aan je woonhuis en inboedel. Wanneer is deze schade verzekerd onder de opstalverzekering? En wanneer is de schade verzekerd bij de inboedelverzekering? Hierover is vaak onduidelijkheid. Wij leggen je op deze pagina uit welke schade onder welke verzekering valt.

Image
Opstalverzekering

Wat is inboedel?

Je televisie, bankstel, gordijnen: alle spullen in je huis vallen dus onder de inboedel. Je spullen kun je dus verzekeren met een inboedelverzekering.

Image
Goedkope inboedelverzekering

Wat is opstal?

Opstal is je huis zelf en alles wat eraan vast zit. De schade aan je huis kan worden verzekerd met een opstalverzekering. Bijvoorbeeld schade door brand of storm. Daarnaast is schade aan je huis door inbraak gedekt. Bijgebouwen vallen ook onder de opstalverzekering. Denk aan een garage of schuur.

Verwarring over inbouwapparatuur en vloeren

Nu denk je misschien: "Maar hoe zit het dan met mijn ingebouwde vaatwasser en koelkast? Die kan ik bij een verhuizing toch losschroeven en meenemen?” Ja, dat zou je in theorie kunnen doen. Maar toch valt inbouwapparatuur niet onder de inboedel-, maar de opstalverzekering. Een ander deel van het huis waar vaak verwarring over ontstaat is de vloer. Heb je je vloer vastgelijmd aan de woning? Dan valt deze onder de opstalhuisverzekering. Maar ligt het los, zoals kliklaminaat, dan geldt de inboedelverzekering.

Image
Verschil tussen inboedel en opstal

Woon je in een huurhuis? Dan is een opstalverzekering niet nodig

Een inboedelverzekering kan erg nuttig zijn. Of je nu huurt of een koophuis hebt. Maar dat ligt anders bij de opstalverzekering. Als je in een huurhuis woont, is de huisbaas verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Dus die hoef je zelf niet af te sluiten. Maar als je een koophuis hebt, moet je schade aan je huis zelf betalen. Dan is een opstalverzekering heel prettig. Woon je in een koophuis met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan hoef je misschien geen opstalverzekering af te sluiten. Want dat doen veel VvE’s al voor het hele gebouw of complex.