Je verzekering wijzigen of stopzetten

Tijdens de looptijd van je levensverzekering kan je situatie veranderen. Mogelijk wil je dan je verzekering wijzigen of zelfs al voor de einddatum stopzetten. 

Image
Aegon vooruitdenken wonen

Een wijziging kan ongewenste gevolgen hebben

Je verzekering voor je einddatum stopzetten noemen we afkopen. Afkopen is niet altijd mogelijk. Dit hangt af van je productvoorwaarden. Deze vind je terug in Mijn Aegon of in je administratie.

Een wijziging kan fiscale gevolgen of gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering.

Als je een garantie hebt, kan deze lager worden of zelfs geheel vervallen. Ook kan het zijn dat je belastingvrijstelling vervalt. De gevolgen hangen af van de voorwaarden van je product, maar ook van je persoonlijke situatie. We vinden het belangrijk dat je op de hoogte bent van de gevolgen van je keuze.

Wil je je verzekering wijzigen? Soms moet je dan een gezondheidsverklaring invullen of een medische keuring ondergaan. Lees meer over ons medisch acceptatieproces.

Image
Aegon Beheerd Beleggen

Je lijfrenteverzekering afkopen

Wil je je lijfrenteverzekering al voor de einddatum stopzetten? Dan noemen we dat afkopen. Dit kan fiscale gevolgen hebben. Lees daarom verder:

lijfrente afkopen
Image
Echtpaar

Je kapitaalverzekering afkopen

Afkopen is het stopzetten van je verzekering voordat de einddatum van je kapitaalverzekering is bereikt. Dit kan fiscale gevolgen hebben. Lees verder:

Kapitaalverzekering afkopen
Image
Bellende man

Stoppen met premie betalen

Je premie voor je verzekering - even -  niet meer kunnen of willen betalen? Wij denken met je mee. Lees je opties:

Bekijk je mogelijkheden

Overige wijzigingen

Wanneer je levensverzekering een beleggingsproduct is, beleg je in één of meerdere verzekeringsfondsen. Het kan zijn dat je het fonds waarin je belegt, wilt wijzigen.

Bijvoorbeeld omdat je minder risico wilt lopen of omdat je je doelkapitaal al hebt behaald en dit veilig wilt stellen. Het wijzigen van het fonds waarin je belegt, noemen we switchen. De mogelijkheden om te switchen hangen af van je productvoorwaarden. Deze vind je terug in Mijn Aegon of in je administratie.

Meer informatie 
Op onze website vind je meer informatie over de verzekeringsfondsen: 
Fondsen en koersen 

Laat je adviseren
Switchen kan gevolgen hebben. Bijvoorbeeld op een eventuele garantiewaarde. Het is belangrijk dat je hier een bewuste keuze in maakt. Wij raden je daarom aan je keuze te bespreken met je adviseur.

Geef je keuze door
Wil je graag switchen? Geef dit dan veilig en digitaal door. Vergeet niet je polisnummer en de naam van de verzekeringnemer te vermelden. Je ontvangt dan eerst meer informatie van ons:
Formulier levens- en beleggingsverzekeringen documenten opsturen. 

Als je gaat scheiden, heb je verschillende opties voor je levensverzekering.

Je kunt de verzekering onveranderd door laten lopen, overdragen of beëindigen. Wijzigingen van je levensverzekering kunnen gevolgen hebben voor de belasting. Je kunt de mogelijkheden het beste bespreken met je financieel adviseur of advocaat. Valt de levensverzekering onder het gemeenschappelijke vermogen van jou en je ex-partner? Dan maken jij en ex-partner daarover afspraken in het echtscheidingsconvenant. Lees meer: Scheiden en een levensverzekering

Fijn dat je ons op de hoogte stelt.
Geef je nieuwe adresgegevens door bij Mijn Gegevens in Mijn Aegon.

 

Wil je je persoonlijke gegevens aanpassen, zoals je rekeningnummer of e-mailadres?
Dit regel je zelf bij Mijn Gegevens in Mijn Aegon.

Als nabestaande moet je tijdens een zware tijd ook nog eens veel zaken regelen. Onze Nabestaandendesk helpt je bij de afhandeling van de producten bij Aegon.

Voor de afhandeling van de levensverzekering hebben we een kopie van de akte van overlijden nodig. Ga naar de pagina Een overlijden melden, vul de gegevens in en voeg de akte als bijlage toe. Als wij nog andere documenten van je nodig hebben, dan laten we je het weten.
Overlijden melden 

Formulier nodig?

Hier vind je documenten en formulieren die je kunt gebruiken bij het doorgeven van wijzigingen. Stuur je document digitaal naar ons toe via: formulier levens- en beleggingsverzekeringen documenten opsturen

Image
Regel het zelf

Laat je adviseren

Een wijziging op je levensverzekering kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om vooraf goed te kijken naar de voor- en nadelen. Je adviseur heeft inzicht in je persoonlijke financiële situatie en kan je helpen met het maken van de juiste keuzes. Je vindt de naam van je adviseur in Mijn Aegon. 

Mijn levensverzekering inzien

Veelgestelde vragen

Afhankelijk van welke polisvoorwaarden je hebt, kun je je verzekering eerder stoppen of afkopen
Stel je hebt overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan je hypotheek, dan kun je niet afkopen. Maar bij andere polisvoorwaarden misschien wel. Bekijk daarom je polisvoorwaarden. Deze heb je bij het afsluiten van je verzekering ontvangen.
 
In Mijn Aegon zie je direct of afkopen mogelijk is
Dit zie je bij je verzekering bij 'Product stopzetten aanvragen’. Als het niet kan, krijg je direct een melding hiervan. En als het wel kan, kun je meteen verder.
Je krijgt binnen tien werkdagen bericht van ons.

Nog niet ingelogd? Dan kan dat hier: Mijn Aegon

Fijn dat je je huidige voor- of achternaam aan ons wilt doorgeven
Dit kan als je levensverzekering of je hypotheek op je eigen naam blijft staan. Dus bijvoorbeeld als je je naam wilt wijzigen na echtscheiding of een na een huwelijk. 

Je geeft je naamswijziging door via Mijn Aegon
Heb je een levensverzekering? Ga dan naar 'Overige wijzigingen'. 
Heb je een hypotheek? Geef het door via: Meer regelen 

Wij passen je naam binnen 10 werkdagen aan. Je krijgt een bevestiging!

Nog niet ingelogd?
Dat kan hier: Mijn Aegon 

Een andere begunstigde op je levensverzekering kun je online aan ons doorgeven
Twee aandachtspunten:

  • Wijzigen van de begunstiging kan fiscale gevolgen hebben. Voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting, schenkbelasting en/of erfbelasting. Vraag hiernaar bij je adviseur.
  • Heb je je verzekering gekoppeld aan je hypotheek? Dan is je hypotheekverstrekker altijd de eerste begunstigde. De overige begunstigde(n) mag je altijd wijzigen. 

Doorgeven doe je met een formulier
Geef de nieuwe begunstigde door met het formulier 
Wijziging Begunstiging Levensverzekering
Na het uitprinten, invullen en ondertekenen, stuur je dit formulier als bijlage naar ons toe via het webformulier Levensverzekeringdocumenten opsturen.

Je krijgt bericht als de begunstiging is gewijzigd.

 

Je kunt je polis inzien en downloaden via Mijn Aegon
Onder 'Productoverzicht' klik je op je verzekering waarvan je de gegevens wilt inzien. Daarna klik je op 'Documenten'. Hier kun je je polis bekijken, downloaden en eventueel uitprinten.
Geen polis? Geen probleem. Vraag deze aan via 'Overige wijzigingen'. Wij zorgen dat deze binnen enkele dagen in je Mijn Aegon account staat.

Nog niet ingelogd? Dat kan hier: Mijn Aegon