Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Preventietips waterschade

water

Waterschade ontstaat vaak door iets onschuldig. Soms duurt het even voor u wat ziet. En dan blijkt de schade groot. Gebruik onderstaande tips om dit te voorkomen.

Controleer regelmatig de kitnaden van uw bad en aanrecht

Een kitnaad tussen het aanrechtblad of bad en de muur voorkomt lekkage. Bij een scheurtje in een kitnaad, loopt water achter uw bad of keuken. Zo kan het water zich gaan nestelen op plekken die u niet direct ziet of opmerkt en schade veroorzaken. Let er ook op dat er op de kitnaad geen schimmel ontstaat. Dat verhoogt ook de kans op lekkage.

Kijk regelmatig naar uw dakgoot 

Bladeren bij de afvoer kunnen uw dakgoot verstoppen. Maak zeker in de herfst regelmatig uw dakgoot schoon. En kijk ook of de goot goed waterdicht is en geen scheur heeft. Anders loopt het water bij veel regen, zo uw huis in. 

Weet u waar de hoofdkraan zit?

Het is handig om te weten waar de hoofdkraan zit. Als er bijvoorbeeld een leiding scheurt, lopen liters water uw woning in. Dit stopt pas als u de hoofdkraan dichtdraait. Zo kunt u grote schades beperken.

Gebruik geen agressieve middelen om uw afvoer te ontstoppen

De agressieve middelen zijn vaak effectief, maar hebben een groot nadeel. Ze kunnen uw leidingen van binnenuit beschadigen. Gebruik daarom bij verstopping soda met heet water. Dit werkt goed, u bent goedkoper uit en de kans op beschadiging van uw leidingen is kleiner. 
Verstopping voorkomen is natuurlijk nog beter. Hoe? Maak putjes en zwanenhalzen regelmatig schoon en gooi geen (frituur)vet in het riool.

Laat uw cv-ketel jaarlijks controleren

U verkleint hierdoor de kans op waterschade. En het scheelt mogelijk ook stookkosten of andere onverwachte uitgaven. 

Maak gebruik van een waterslot 

Bij lekkage in een wasmachine of vaatwasser komt een enorme hoeveelheid water vrij. Het is slim om op uw wasmachine en vaatwasser een waterslot te monteren. Een waterslot is een beveiligingsklep. Deze sluit de watertoevoer naar een water verbruikende machine af in geval van lekkage. Dit helpt wateroverlast te voorkomen. Nieuwe wasmachines en vaatwassers hebben vaak al een waterslot. Vraag dit even aan de verkoper als u een neiuwe wasmachine of vaatwasser gaat kopen.

U kunt ook een lekbak kopen

Gaat er toch wat fout? Dan vangt de lekbak een groot deel van het water op. En niet uw vloer.