Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Preventietips onweer en bliksem

Donder is het geluid dat tijdens onweer gehoord wordt door de ontlading van de bliksem. Die bij veel mensen zorgt voor grote angst. Toch hoef je niet bang te zijn. Je kan een aantal gemakkelijke voorbereidingen treffen voor en tijdens onweer, om schade te voorkomen. 

Sluit ramen en deuren 

Blijf uit de buurt van ramen. Deze kunnen springen als de bliksem inslaat bij jou in huis of in de directe omgeving.

Haal stekkers van televisies en laptops uit het stopcontact 

Elektrische apparaten als televisies, laptops en smartphones gaan bij een blikseminslag vrijwel altijd kapot. Trek daarom zo snel mogelijk de stekkers van al deze apparaten uit het stopcontact. En vergeet ook de internetkabels niet.  Je kan ook een stekkerdoos kopen met bliksem- & overspanningsbeveiliging. Dan hoef je niet steeds alle stekkers uit de stopcontacten te verwijderen bij onweer.  

Ga niet douchen of in bad, tijdens een flinke onweersbui

Was ook even niet je handen en laat de afwas maar even staan. Stromend water kan namelijk levensgevaarlijk zijn bij onweer.

Als jouw huis onverhoopt toch getroffen is

Controleer meteen of er brand is uitgebroken. Als dit zo is, bel meteen 112. Bij een beginnende brand kan je deze wellicht direct blussen. Verlaat zo nodig jouw huis en verplaats je - en jouw gezinsleden - naar een veilige plek.

Vind een goede schuilplaats

Wie buitenshuis is, moet een goede schuilplek vinden. Volledig ommuurde gebouwen en auto’s zijn de beste optie. Ga in ieder geval nooit onder bomen schuilen. Ben je op een open veld, verlaat deze zo snel mogelijk. 

24-uursbelofte

Onze 24-uursbelofte aan jou...

Heb je online een schade ingediend? Op werkdagen weet je binnen 24 uur waar je aan toe bent. Beloofd!