Preventietips waterschade

Toch schade? Meld het ons
Image
Voorkom waterschade

Een stortvloed aan tips

1. Regen? Sluit ramen en deuren

We beginnen met de makkelijkste tip. Om warm te worden. Maar veel mensen vergeten het wel! Zeker als ze van huis weggaan met goed weer. Of blindelings vertrouwen op een weersvoorspelling. Door deuren en ramen te sluiten, houd je de regen buiten. En inbrekers ook!

2. Controleer je dakgoten

Iets wat je eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: de dakgoten, putten en afvoer van je huis controleren. Zijn ze schoon? Door takken en bladeren raakt een dakgoot bijvoorbeeld al snel verstopt, waardoor lekkage kan ontstaan. Een vervelend klusje, maar het scheelt je wel waterzorgen.

3. Gebruik geen agressieve middelen om jouw afvoer te ontstoppen

De agressieve middelen zijn vaak effectief, maar hebben een groot nadeel. Ze kunnen de leidingen van binnenuit beschadigen. Gebruik daarom bij verstopping soda met heet water. Dit werkt goed, je bent goedkoper uit en de kans op beschadiging van jouw leidingen is kleiner. 
Verstopping voorkomen is natuurlijk nog beter. Hoe? Maak putjes en zwanenhalzen regelmatig schoon en gooi geen (frituur)vet in het riool.

4. Laat jouw cv-ketel jaarlijks controleren

Je verkleint hierdoor de kans op waterschade. En het scheelt mogelijk ook stookkosten of andere onverwachte uitgaven. 

5. Maak gebruik van een waterslot 

Bij lekkage in een wasmachine of vaatwasser komt een enorme hoeveelheid water vrij. Het is slim om op jouw wasmachine en vaatwasser een waterslot te monteren. Een waterslot is een beveiligingsklep. Deze sluit de watertoevoer naar een water verbruikende machine af in geval van lekkage. Dit helpt wateroverlast te voorkomen. Nieuwe wasmachines en vaatwassers hebben vaak al een waterslot. Vraag dit even aan de verkoper als je een nieuwe wasmachine of vaatwasser gaat kopen.

6. Je kan ook een lekbak kopen

Gaat er toch wat fout? Dan vangt de lekbak een groot deel van het water op. En niet jouw vloer.

7. Nog meer klusjes in en om je huis 

Er zijn meer onderhoudsklusjes waar je waterschade mee voorkomt. 

  • Check bijvoorbeeld of de loodslabben van dakkapellen scheurtjes hebben. Zo voorkom je lekkage. 
  • Controleer regelmatig de kitnaden van je bad en aanrecht.
  • Vergeet ook het voegwerk van de gevel niet. 
  • Heb je een kelder? Zorg dat deze waterdicht is en dat de afwatering oké is.
  • Een tuin kan ook helpen bij het afvoeren van water. Leg je er één aan? Tegels zorgen voor een slechtere afvoer van regen, dan een groene tuin. 

8. Houd een oogje op het regenwater

Loopt het regenwater niet weg via het riool? Koppel dan - als het kan - de regenwaterafvoer aan de bovenkant van de regenpijp los van het riool. Zo voorkom je dat het regenwater naar binnen komt. Ook handig: die ouderwetse regenton om regen op te vangen. Overbelasting van het riool komt dan minder vaak voor én het water kan je later weer goed gebruiken voor planten. Gooi verder geen gekkigheid in de wc (frituurvet, schoonmaakdoekjes en tampons). Dat is vragen om problemen.

9. Als er tóch water in je huis komt…

We eindigen met de laatste en de meest hectische tips. Loopt je huis onder water? Dan zijn dit onze actietips:

  • Haal de stroom eraf! Om gevaar te voorkomen. 
  • Scheurt er een leiding? Draai de hoofdkraan dicht.
  • Stijgt het water snel in je woning? Zet dan je meubels op veilige, hogere én droge plekken. Op stenen bijvoorbeeld, als je die in de buurt hebt. Of op tafel. 

Waterschade en je verzekering

Waterschade? De kosten lopen al snel flink op. Met onze opstalverzekering (of woonhuisverzekering, net hoe je het noemt) ben je verzekerd voor schade aan je huis. Met de inboedelverzekering verzeker je je spullen.  

Zo meld je een schade bij ons

Heb je waterschade? En staat in de voorwaarden dat je schade vergoed wordt? Meld dan online je schade. Lekker snel en geen gedoe. Direct hulp nodig? Bel het Aegon-noodnummer: 088 344 00 00 (lokaal tarief). We helpen je graag.

Onze 24-uursbelofte aan jou...

Heb je online een schade ingediend? Op werkdagen weet je binnen 24 uur waar je aan toe bent. Beloofd!