Verkeersongeval of schade? In deze gevallen is juridische hulp nodig

Image
Schade melden en declareen

Ben je veel op de weg te vinden? Als voetganger, fietser of automobilist? Dan komen daar risico’s bij kijken. Je kan betrokken zijn bij een ongeluk of schade krijgen of veroorzaken aan een vervoersmiddel. En daar onenigheid over krijgen. Verzekerd voor rechtsbijstand? Mooi! Zo kan je juridische hulp inschakelen om de schade te verhalen en voor je rechten op te komen. Op deze pagina lees je wat de toegevoegde waarde van een rechtsbijstandverzekering is. En in welke zes situaties deze verzekering van pas komt.

De toegevoegde waarde van een rechtsbijstandverzekering in het verkeer

Of je nu loopt, fietst, te paard bent, met de bus of tram gaat of met je eigen auto rijdt. Wanneer je deelneemt aan het verkeer kan je een ongeluk krijgen of veroorzaken. Lijd jij, jouw voertuig of je spullen beschadigd? Met onze Rechtsbijstandverzekering Flex helpt ARAG jou om deze schade te verhalen. Dat geldt als je:

  • deelneemt aan het verkeer. Bijvoorbeeld als automobilist, fietser, ruiter of voetganger;
  • gebruikmaakt van een voertuig of (lucht)vaartuig. Die van jou is of je in bruikleen hebt. Ook een eventuele aanhangwagen hoort erbij;
  • een passagier van een voer- of (lucht)vaartuig bent;
  • gebruikmaakt van het openbaar vervoer;
  • gewond raakt in het verkeer. Dat noemen wij letselschade;
  • jouw spullen beschadigd zijn in het verkeer. Dat noemen wij zaakschade.

Zes verkeerssituaties waarbij je juridische hulp kan gebruiken

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering bepaal je in welke situaties je gebruik wilt maken van juridische hulp. Zo heb je de keuze uit de dekking Verkeer. In welke gevallen ben je dan verzekerd van rechtsbijstand? Dit zijn zes verkeerssituaties.

1. Letselschade na ongeval

Een andere auto is tegen je aangereden. Je hebt de controle over de auto verloren en bent in het water belandt. Dat is schrikken! Fysiek ben je hier gelukkig goed vanaf gekomen. Wel heb je psychisch last van de aanrijding. Hierdoor slaap je slecht, je kan niet werken en daardoor ontvang je maandelijks veel minder inkomen. Het is best een gedoe om deze kosten te verhalen op de persoon die je heeft aangereden. Hoe pak je dit het beste aan? Naast de politie, kan je contact zoeken met een jurist van ARAG die je alles vertelt over wat je moet doen en juridische bijstand verleend.

2. Dodelijk verkeersongeval

Soms gaat het flink fout in het verkeer. Met een dodelijk ongeval tot gevolg. Waarbij jij, de verzekerde, vervolgd wordt in een strafzaak. Enorm schrikken en je zit hoog in de emoties. Het is een moeilijke periode waarbij veel op je afkomt. In zo’n zware tijd sta je er met de juristen van ARAG niet alleen voor. Goede juridische hulp? Reken maar!

3. Schade aan motor zonder dader

Je motor staat netjes geparkeerd in een parkeergarage. Na een dag shoppen kom je terug en zie je schade aan het frame. De dader? Die is onbekend. Wat nu? Gelukkig kan je de juristen van ARAG 24/7 bereiken. Zij leggen je uit welke stappen je moet nemen. Handig!

4. Schade aan auto door iemand anders

Via je binnenspiegel kijk je naar de automobilist achter je. Heeft die nu een telefoon vast? Je remt voor het stoplicht. En de onoplettende automobilist knalt tegen je op. Jullie wisselen gegevens uit. En vullen het schadeformulier in. Voor de zekerheid ga je langs de garage. Wat blijkt: de achterbumper moet opnieuw gespoten worden. Dit geef je aan bij de aanrijder om de verzekering te regelen. Maar die zegt dit niet te betalen. Wat nu? Je hebt ondertussen flink wat kosten gemaakt. Niet alleen bij de garage, maar ook voor een vervangende auto. Gelukkig staan de juristen van ARAG altijd voor je klaar.

5. Aanrijding fietser door automobilist

Als fietser word je aangereden door een auto op een voorrangsweg. De ambulance komt ter plaatse. Jij houdt er een gebroken been en kneuzingen op na. En je gloednieuwe fiets ligt in duigen. De automobilst zat verkeerd. Maar geeft een andere verklaring af. Hierdoor onstaat een discussie over de aansprakelijkheid. En kan de afwikkeling langer duren. Schakel direct de hulp van een jurist in. Met een rechtsbijstandverzekering ben je snel, en kosteloos, geholpen.

6. Garantie elektrische fiets

Je koopt een elektrische fiets. Zo ben je lekker snel en beweeg je meer. Ideaal! Maar na een jaar valt de elektronica volledig uit. Fietsen? Dat lukt niet meer. De garantieperiode is voorbij. toch mag je voor het geld verwachten dat de fiets lang meegaat. Hoe pak je dit aan? De juristen van ARAG vertellen je er alles over.

Image
Schade online melden

Dit zijn de voordelen van rechtsbijstand

Je hebt als verkeersdeelnemer recht op hulp wanneer je zelf schade oploopt, of veroorzaakt. Kom je er in dit soort gevallen onderling niet uit? Dan kan je met onze Rechtsbijstandverzekering en de dekking Verkeer een beroep doen op de juristen van ARAG. Voor advies. En is dat niet genoeg? Zij bemiddelen ook, schrijven brieven of maken er zelfs een rechtszaak van. Zo kan jij de letselschade toch vergoed krijgen. Of de schade aan je vervoersmiddel verhalen op een ander.

Veelgestelde vragen over de basisdekking Verkeer

Wat is de Rechtsbijstandverzekering Flex met basisdekking Verkeer ?

De dekking Verkeer is één van de basisdekkingen van onze Rechtsbijstandverzekering Flex. Je sluit deze dekking los af of in combinatie met de basisdekking Consument. Zo ontvang je juridische hulp van een jurist of advocaat wanneer je te maken hebt met een conflict in het verkeer. Hiermee verzeker je de onverwachte kosten voor rechtshulp.

Waarom de Rechtsbijstandverzekering Flex met basisdekking Verkeer afsluiten?

Wanneer je veel deelneemt aan het verkeer is het risico op een ongeluk groter. Zo kan je als fietser, wandelaar, automobilist of paardrijder een ongeluk krijgen of veroorzaken. Door je bij ons te verzekeren, ontvang je juridische hulp van de juristen van ARAG. Zo sta je er niet alleen voor.

Image
rechtsbijstandverzekering

In deze situaties is een rechtsbijstandverzekering ook handig

Naast deze voorbeelden is een rechtsbijstandverzekering in veel andere situaties ook handig. Denk aan ruzie met de verkoper van je nieuwe supersonische tv. Of bij een conflict met je familie over de erfenis. Hier lees je over 15 situaties waarin een rechtsbijstandverzekering nodig kan zijn.

Usabilla Feedback