Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Heel veel mensen denken dat je héél véél geld nodig hebt om te gaan beleggen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Als je wilt gaan beleggen, is het belangrijk dat je het doet voor een langetermijndoel. En dat je buffer op orde is! Maarja als je dus niet heel veel geld nodig hebt, hoeveel heb je dan wél nodig om te beginnen met beleggen?

Image
Beleggen Aegon

Waarom zou je überhaupt starten met beleggen?

De spaarrentes staan al jarenlang relatief laag. Sparen biedt natuurlijk zekerheid maar als je op zoek bent naar een hoger rendement dan wat je op je spaarrekening behaalt, kan beleggen een mooie optie zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om te beleggen voor een bepaald doel, zoals het aflossen voor je hypotheek maar ook als potje voor later.

Wanneer is beleggen dan een goed idee?

Of beleggen voor jou een goed idee is, hangt helemaal af van jouw situatie. Beleg sowieso alleen met geld dat je niet op korte termijn nodig gaat hebben. Zo zorg je ervoor dat je niet in de knel komt met onverwachte uitgaven. Weet jij niet of je genoeg buffer hebt? Dit is namelijk voor iedereen anders. Woon je samen of sta je er alleen voor? Heb je kinderen? En natuurlijk de belangrijkste vraag: hoeveel kan je per maand missen om opzij te zetten? Doe de buffercheck van het Nibud om na te gaan of jij voldoende geld hebt voor het onverwachte zodat je kan bouwen aan je geld voor later.

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Je kan natuurlijk met elk bedrag beleggen. Heel veel partijen bieden beleggingsrekeningen aan waar je met kleine bedragen kan ‘oefenen’ met beleggen. Bij Aegon kan je eenmalig een bedrag inleggen maar wij vinden wij het vooral belangrijk dat je ook periodiek geld inlegt. Als je periodiek inlegt is het onderdeel van je vaste maandelijkse uitgaven en hoef je dus ook niet in één keer een heel groot bedrag te storten.

Waarom is periodiek inleggen beter?

Als je niet in één keer veel geld beschikbaar hebt en toch wilt profiteren van de voordelen van beleggen, kan periodiek inleggen een uitkomst zijn. Hiermee zet je iedere maand een vast bedrag op je beleggingsrekening. Dit kan je eenvoudig automatisch laten storten vanaf je betaalrekening. Je bouwt zo een mooi vermogen op. En doordat er periodiek wordt ingelegd worden de schommelingen in de markt over langere tijd beter opgevangen.

Wat voor rendement mag je verwachten als je start met beleggen?

Dat is natuurlijk dé vraag van iedereen die gaat beginnen met beleggen. Het enige wat wij kunnen zeggen is: beleggen biedt geen zekerheid als het gaat om rendement. De beleggingen kunnen natuurlijk schommelen en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij kunnen je dus geen exact rendement beloven. Wat je wél kan doen is uitrekenen met onze handige tool wat ongeveer jouw verwachte opbrengst kan zijn. Je kan zelf aangeven hoeveel geld je als eerste storting wilt inleggen, of hoeveel je periodiek gaat inleggen. Ook kan je zien wat voor invloed de kosten hebben op je opbrengsten. En ook wat het doet als er meer of minder risicovol voor je wordt belegd.

Goed om te weten: Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kunt (een deel van) jouw inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig heeft. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

Image
Oversluittest Aegon

Ontdek of beleggen bij je past

Ben je benieuwd of je geld laten beleggen bij jou past? Om je pensioen aan te vullen later? Of voor een ander doel? Vul de keuzehulp in en bekijk of beleggen bij jou past!

Doe de keuzehulp
Author Image

Sadia Shirriff

28 June 2019 11:26