Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Beleggen ‘Ik beleg om mijn pensioengat aan te vullen’

‘Ik beleg om mijn pensioengat aan te vullen’

29-04-2019

Als zzp’er moet je zelf voor je pensioen zorgen, maar hoe pak je dat aan? Sinds 2012 werkt Katja Graaf voor zichzelf. Ook na haar 67e wil ze op zomervakantie en haar auto en huis kunnen blijven betalen. Daarom belegt ze een deel van haar inkomsten. ‘Ik bekijk het heel rationeel: de kosten moeten laag zijn en ik wil rendement maken.’

Wanneer ben jij begonnen met beleggen?

‘Toen ik eind jaren negentig een huis kocht. Een deel van mijn hypotheek werd belegd door de bank. Een zogeheten beleggingshypotheek. Nu is dit wel minder makkelijk, en dat is maar goed ook. Want toen ik twee jaar later mijn huidige partner tegenkwam en mijn huisje te klein was voor ons tweeën, stonden de beurzen er superslecht voor. Als ik op dat moment mijn huis zou verkopen, bleef ik zitten met een flinke restschuld. De enige optie was: blijven zitten bij dezelfde bank en daar een nieuwe hypotheek afsluiten voor ons nieuwe huis samen. Dan bleef het beleggingspotje gewoon staan.’

Oei, jij weet dus wat het betekent als de beurzen tegenvallen. Reden tot paniek?

‘Nee, het zit niet in mijn aard om zenuwachtig worden, maar daar is ook geen reden voor. Op de lange termijn, bijvoorbeeld 5 of 10 jaar, kunnen de beurzen omhoog gaan. Dan kun je dus mogelijk meer rendement maken op beleggen dan met sparen. Als je écht wakker ligt van tegenvallende koersen, moet je niet gaan beleggen. Of begin met kleine bedragen om te ervaren wat er gebeurt. Het is een misvatting dat je alleen kunt beleggen met grote bedragen. Juist niet!’

Toen je zzp’er werd, ging je beleggen voor je pensioen. Hoe heb je dat aangepakt?

‘Als het om het bijhouden van mijn geldzaken gaat, ben ik heel lui. Ik lees niet dagelijks de financiële katernen van de krant en volg geen marktontwikkelingen. Waarom? Het kost te veel tijd en het interesseert me niet. Ik heb daarom gekozen voor een vorm van laten beleggen. Het mooie is: je stort regelmatig geld op een beleggingsrekening en hebt er geen omkijken naar. Twee keer per jaar check ik het potje met geld, bijvoorbeeld als ik belastingaangifte moet doen, en daar blijft het bij. Beleggen is niet mijn hobby, ik ga liever hardlopen. Dat geeft veel meer energie.’

Stel, ik wil beginnen met beleggen. Heb jij tips waarop ik moet letten?

‘De kosten die bedrijven in rekening brengen. Een paar procent klinkt misschien weinig, maar als je het uitrekent over een grote pot met geld, lopen de bedragen flink op. Ik vind het belangrijk dat bedrijven transparant zijn wat ze in rekening brengen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Een andere tip is: spreid je inleg door periodiek te storten. Toen ik begon met fondsbeleggen kelderde daarna meteen de markt. Ja inderdaad, wéér… Uiteindelijk is dat verlies weer goed gemaakt. Maar als je gespreid inlegt, loop je minder risico.’

Spaar je ook voor je pensioen?

‘Ik heb natuurlijk wel een spaarpotje achter de hand voor onverwachte uitgaven. Maar al het geld dat ik ‘over’ heb, gaat naar een beleggingsrekening. Toen ik nog geen zzp’er was, ben ik vaak gewisseld van baan. Ik heb een flink pensioengat dat moet worden aangevuld. Sparen levert bijna niets op door de lage rente, dus waarom zou ik dat doen?’

Benieuwd of beleggen bij jou past?

Heb jij je buffer op orde? En ben je benieuwd of je geld laten beleggen bij jou past? Om je pensioen aan te vullen? Of voor een ander doel? Met Aegon Beheerd Beleggen zet je onze experts aan het werk. Zo heb je zelf niet het gedoe van beleggen, maar op de lange termijn wél het resultaat. Vul de keuzehulp in en bekijk of beleggen bij jou past.

Doe de keuzehulp   Lees meer over Aegon Beheerd Beleggen

Goed om te weten: Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kan (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.