Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

huis bezichtingen in coronacrisis
Blog Hypotheek “Op huizenjacht? Sla nu je slag!”

“Op huizenjacht? Sla nu je slag!”

04-05-2020

Tuurlijk: al maanden speurde je alle huizensites af... komt nú jouw droomhuis voorbij. Precies tijdens de coronacrisis. Kun je nog bezichtigen? En is een huis kopen momenteel überhaupt slim? We vragen het de Haagse makelaar Robert van der Zwan.

Stel, ik wil tijdens de coronacrisis een huis bezichtigen. Kan dat?

“Zeker. Makelaars in heel Nederland treffen maatregelen om ‘coronaproof’ bezichtigingen aan te bieden binnen de richtlijnen van het RIVM. Zo houden we 1.5 meter afstand, schudden we geen handen, zijn er maximaal twee personen per bezichtiging welkom en vragen we vooraf naar de gezondheid van de geïnteresseerden. Ook trekken veel makelaars meer tijd uit voor een bezichtiging, omdat door de 1,5 meter-regel rondkijken in een huis iets meer tijd kost. Zo duurt een bezichtiging bij mij normaliter vijftien tot twintig minuten. Afhankelijk van het huis neem ik nu minimaal dertig minuten de tijd."

Wat moet ik mij voorstellen bij een virtuele bezichtiging?

“Als je fysiek niet kunt of wil bezichtigen, is een virtuele bezichtiging een goed alternatief. Dankzij alle digitale communicatiemiddelen is dat heel eenvoudig. Zo heb ik laatst iemand een rondleiding gegeven via Facetime. Op die manier kreeg hij, samen met de bestaande 360-gradenfoto’s en video’s, een prima eerste indruk. Of je een huis kunt kopen zonder het in het echt te bezichtigen? Ja, maar ik raad het af. Ik vind het een must om een huis in real life te ervaren. Hoe valt het licht? Is het goed of slecht onderhouden? Voelen de ruimtes werkelijk zo ruim als op de foto’s en video’s? Dergelijke zaken ontdek je alleen in het echt.”

Er wordt flink gespeculeerd over de huizenmarkt. Zeg eens eerlijk… is een huis kopen nu verstandig?

“Ik denk van wel. De hypotheekrente is momenteel historisch laag én er is minder concurrentie, omdat sommige mensen nu liever niet in een onbekend huis willen zijn. Daar waar je vóór de coronamaatregelen al gauw met veertig anderen een huis bezichtigde, kun je je concurrenten nu meestal op twee handen tellen. Wel is het zo dat de mensen díe bezichtigen vaak serieus interesse hebben en net als jij nog willen profiteren van de lage hypotheekrente. Dus ben je enthousiast? Wacht dan niet te lang met het uitbrengen van een bod. Uiteraard moet het wel financieel haalbaar zijn.”

Waarmee moet ik rekening houden als ik een bod uitbreng?

“Als je een bod uitbrengt, is het altijd verstandig om ontbindende voorwaarden erin op te nemen. Zo kun je in bepaalde situaties nog onder de koop uit. Bijvoorbeeld als je de financiering niet rond krijgt, de verkoop van je eigen huis niet lukt of de bouwkundige keuring tegenzit. Momenteel kun je in de ontbindende voorwaarden ook zogenaamde coronaclausules opnemen. Daarmee is het mogelijk om de koop uit te stellen of te ontbinden als je ernstige gezondheidsproblemen krijgt door het coronavirus. Nog een tip: meestal staat in de ontbindende voorwaarden een financieringstermijn van zes of acht weken. Ik raad aan om tijdens de coronacrisis een iets langere termijn af te spreken met de verkoper. In deze tijden is de kans groot dat het wat langer duurt voordat je de financiering rond hebt.”

Heb je nog meer tips voor huizenzoekers?

“Sla je slag! De rente is laag en de concurrentie een stuk minder ten opzichte van een paar maanden geleden. Waar verkopers eerst het onderste uit de kan wilden hebben, nemen ze nu eerder genoegen met een bod.”

Bieden en onderhandelen op een huis

Stappenplan voor het kopen van een huis

Ben jij van plan om een huis te kopen? En heb je veel vragen? Bekijk dan het handige stappenplan voor tips.

Download het stappenplan

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!