Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

7 low-budget bespaartips die je nog niet kent

Blog Hypotheek 7 low-budget bespaartips die je nog niet kent

7 low-budget bespaartips die je nog niet kent

Grote verbouwing nodig voor verduurzamen? Nee joh! Ook met kleine veranderingen kun je al groots besparen op je energierekening. Ken jij deze tips al?

Tip 1. Leg vloerkleden neer

Het klinkt misschien gek, maar veel warmte in je huis ontsnapt via de vloer. Deze is namelijk vaak niet goed geïsoleerd. Een vloerkleed neerleggen is een gemakkelijke oplossing om toch een isolatielaag aan te brengen. Pluspunt, een vloerkleed is natuurlijk ook nog heel sfeervol.
 

Tip 2. Plak tochtstrips langs je ramen en deuren

Voel jij ook wel eens koude tocht als je lekker warm op de bank zit? Dat is niet alleen vervelend, maar ook erg inefficiënt. Door gaten en kieren verlies je onnodig warmte. Tochtstrips plakken langs je tochtige ramen en deuren kan dan een groot verschil maken. En helemaal makkelijk: tochtstrips haal je gewoon bij de bouwmarkt.
 

Tip 3. Plak radiotorfolie achter de verwarming

Heb jij radiatoren in je huis? Deze zitten langs de muur, vaak onder het raam. Veel warmte uit de radiator gaat richting de muren of de ramen waar je er weinig profijt van hebt. Zonde! Hittewerende folie achter de radiotor is dan een goede oplossing. Dat reflecteert de warmte zodat het alsnog je huis verwarmt. En het mooiste van alles: het is goedkoop en gemakkelijk aan te brengen. 
 

Tip 4. Vervang je oude apparaten

Misschien denk je: die oude koelkast, die doet het nog prima! Tuurlijk is het belangrijk om je apparaten niet zomaar te vervangen, maar in het geval van witgoed kan het wel degelijk duurzamer zijn om toch een nieuwer exemplaar aan te schaffen. Het energieverbruik van een nieuw apparaat is vaak zo veel lager dat je de nieuwe aanschaf heel gauw terugverdient. 
 

Pro-tip: Nieuwe apparaten hebben vaak nog een energiebesparend plusplunt: de ecostand. Daarmee bespaar je veel water én het gas dat nodig is om dat water te verwarmen. Dat is nog eens een win-winsituatie!
 

Tip 5. Houd de deuren in huis dicht

Een kleine kamer is veel gemakkelijker te verwarmen dan een grote ruimte. Houd daarom de deuren in je huis zo veel mogelijk dicht. Dan ontsnapt er bijvoorbeeld geen warmte uit je comfortabele woonkamer naar de gang waar het niet lekker warm hoeft te zijn. 
 

Tip 6. Hang de was op

Veel mensen gooien de was uit gewoonte in de droger na het wassen. Terwijl je was aan de lijn of aan het droogrek net zo goed droog wordt. Zónder energie te verbruiken. Dus heb je ruimte voor een droogrek in je huis of in je tuin? Hang je was dan eens wat vaker op. 
 

Tip 7. Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt

Tuurlijk is het makkelijk om je apparaten op de standby-stand te zetten in plaats van helemaal uit (waar zit de knop eigenlijk?). Maar het is ook een stiekem energieslurper. Want ook al doe je er niets mee: als een apparaat aan blijft staan, verbruikt hij wel energie. Maak er daarom een gewoonte van je apparaten helemaal uit te zetten. 
 

Pro-tip: ga je op vakantie? Zet dan alles uit en trek zelfs de stekkers uit het stopcontact. Dan verbruik je écht zo weinig mogelijk energie.
 

11-10-2019

Bespaar ook op je energierekening

Kies ook voor duurzaam! Je huis verduurzamen is veel makkelijker dan je denkt. Ook het financieren hoeft écht niet ingewikkeld te zijn. 

Lees over het verduurzamen van je huis

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!