BKR-registratie en hypotheek: gaat dat samen?

De buurman. Je ouders. Misschien zelfs je financieel adviseur. Bijna iedereen staat wel in het register van het Bureau Krediet Registratie (BKR). En dat is in principe helemaal niet erg. Zolang die registratie positief is, is er niets aan de hand. Maar een negatieve BKR-registratie kan vervelende gevolgen hebben. Zeker als je een hypotheek af wilt sluiten. Meer weten over hypotheken en BKR-registraties? Lees verder!

Image
BKR Aegon

Wat is het BKR?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Deze organisatie is opgericht door Nederlandse financiële instellingen, met als doel de risico’s voor geldverstrekkers verkleinen. Alle geldverstrekkers in Nederland zijn verplicht om mee te werken aan de BKR-registratie. Zo moeten ze doorgeven hoeveel krediet een consument bij ze heeft. En ook betalingsachterstanden moeten ze melden. Omgekeerd moet een bedrijf eerst het BKR-register checken, voordat ze een lening mogen verstrekken. 

Je hebt een BKR-registratie bij leningen vanaf € 250,-

Tot eind 2016 kreeg je een BKR-registratie bij een lening vanaf € 500,-. Dat is inmiddels € 250,-. Het kan om allerlei soorten leningen gaan:

  • Rood staan op je betaalrekening
  • Een doorlopend krediet
  • Een creditcard
  • Bedrijven waar je iets op afbetaling hebt gekocht, zoals Zalando of H&M
  • Een private lease-contract voor een auto
  • Telefoonabonnementen met een ‘gratis’ telefoon van meer dan € 250,-

Studieschulden staan niet in het register. En je hypotheek wordt pas geregistreerd bij een betalingsachterstand van 120 dagen.

Een BKR-registratie is heel normaal

Zo’n 10 miljoen Nederlanders hebben een BKR-registratie. Zij hebben ooit een krediet of lening afgesloten. Een registratie bij het BKR is dus in principe niets bijzonders. Heb je een BKR-registratie zonder betalingsproblemen? Dan kun je gewoon een hypotheek krijgen. Maar de hypotheekverstrekker kijkt wél naar je openstaande leningen in het BKR-register. Ook al heb je daar geen achterstand op, en is de BKR-registratie dus positief. 

Veel leningen betekent een lagere hypotheek

Het geld dat je maandelijks aan je leningen kwijt bent, kun je niet gebruiken om je hypotheek af te lossen. Daarom worden je leningen afgetrokken van je maximale hypotheek. Mag je € 1000,- rood staan op je betaalrekening? Dat kan betekenen dat je € 5000,- minder hypotheek kunt krijgen. Dus heb je veel leningen, dan krijg je een lagere hypotheek en kun je  een minder duur huis kopen. 

Een negatieve BKR-registratie blijft 5 jaar na aflossing staan

Heb je een betaalachterstand van meer dan 120 dagen? Dan geeft de geldverstrekker dit door aan het BKR. Je hebt een negatieve BKR-registratie. Een betalingsachterstand mag pas worden doorgeven nadat jij daar schriftelijk van op de hoogte bent gesteld. Zo heb je de kans om je lening alsnog af te betalen. Een negatieve BKR-registratie blijft 5 jaar staan nádat deze afgelost is. Een vervelende situatie, zeker als het om een klein bedrag ging dat snel is afbetaald. Een kredietverstrekker kan negatieve BKR-registraties niet zelf laten verwijderen of aanpassen.

Met negatieve registratie krijg je moeilijk een hypotheek

Als je een huis wilt kopen, dan heb je vaak een hypotheek nodig. Een hypotheekverstrekker bekijkt altijd het BKR-register bij een hypotheekaanvraag. Als je een negatieve registratie hebt, zal de hypotheekverstrekker dit als een waarschuwing zien. Want je hebt al eens eerder een lening niet op tijd terugbetaald. Dat geldt dan misschien ook voor je hypotheek straks. Met een negatieve BKR-registratie krijg je over het algemeen geen hypotheek. Ook al is je inkomen nog zo hoog, en kun je de woonlasten in principe gemakkelijk betalen. 

Je kunt zelf uitzoeken of je een BKR-registratie hebt

Jouw BKR-registratie is niet voor iedereen te bekijken. Banken, hypotheekverstrekkers, leasemaatschappijen en gemeenten kunnen jouw gegevens opvragen bij het BKR. Deze organisaties gebruiken de gegevens om te bepalen of je een nieuwe lening krijgt. Je kunt ook zelf bekijken of je een BKR-registratie hebt. En of deze negatief is of niet. Bij het BKR kun je een inzage in je BKR-gegevens bestellen. Dit kost eenmalig € 4,95 (plus verzendkosten).

Een adviseur helpt je verder

Een BKR-registratie is dus niet meteen reden voor paniek. Maar het kan wél zorgen voor een lagere hypotheek. En in het ergste geval kun je zelfs 5 jaar geen hypotheek afsluiten. Wil je meer weten over BKR-registratie en hypotheken? Maak dan eens een afspraak met een adviseur. Je kunt kiezen voor een Aegon-adviseur of een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Author Image

Marlies Touburg

18 August 2017 09:55