De 4 grootste valkuilen bij het oversluiten van je hypotheek

De hypotheekrente is historisch laag, dus oversluiten die boel! Ho, wacht even. Het oversluiten van je hypotheek kán inderdaad voordelig zijn. Maar er zijn een paar valkuilen die roet in het eten kunnen gooien. Wij zetten de 4 grootste op een rijtje.

Image
Aegon 4 grootste valkuilen oversluiten hypotheek

Valkuil 1: Te korte terugverdientijd

Door over te sluiten kun je geld besparen. Je betaalt namelijk minder rente. En dat betekent lagere maandlasten. Maar bij oversluiten komen ook kosten kijken. Zoals de aflosvergoeding, advieskosten en notariskosten. Zorg daarom dat je voldoende terugverdientijd hebt. Door de rente lang genoeg vast te zetten kun je de kosten terug verdienen. Heb je binnen nu en een paar jaar verhuisplannen? Dan is oversluiten misschien niet de beste keuze voor jou.

Valkuil 2: Alleen naar de bruto besparing kijken

Maak een berekening waarin álle effecten van de belastingen worden meegenomen. De meeste kosten mag je eenmalig van je inkomen aftrekken in het jaar van oversluiten. Maar een lagere rente betekent ook minder hypotheekrenteaftrek. Dus kijk altijd naar de netto besparing.

Valkuil 3: Eind rentevaste periode niet afwachten

Duurt het nog een jaar of 2 voor je rentevaste periode is afgelopen? Het is verleidelijk om over te sluiten zodat je nú kunt profiteren van de lage rente. Maar je huidige geldverstrekker zal jou 3 maanden vóór het eind van de rentevaste periode een nieuw aanbod doen. Hoe hoog de rente in dit aanbod zal zijn, weet niemand. Maar hij zal waarschijnlijk lager zijn dan je huidige rente. Als je afwacht, kun je dus alsnog profiteren van de lage rente. Zonder overstapkosten!

Valkuil 4: Bankspaarhypotheek

Met een bankspaarhypotheek spaar je met belastingvoordeel. Aan het eind van je looptijd heb je genoeg gespaard om je hypotheekschuld in één keer af te betalen. Door dit belastingvoordeel kan het minder voordelig zijn om zo’n bankspaarhypotheek over te sluiten. Want een lagere rente bij deze hypotheekvorm betekent dat je minder spaart om je hypotheek af te lossen. 

Image
Oversluittest Aegon

Oversluittest

Twijfel je of oversluiten iets voor jou is? Wij helpen je met handige artikelen, checklists én onze Oversluittest!

Doe de oversluittest
Author Image

Redactie | Aegon Blog

12 September 2019 10:49