Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Een hypotheek afsluiten in 2019: de belangrijkste veranderingen!

Een hypotheek afsluiten in 2019: de belangrijkste veranderingen!

02-03-2019

Ook in 2019 gaan er weer een héle hoop mensen verhuizen. Misschien ben jij wel één van hen! Als je dit jaar een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent. Want al die hypotheekregels die elk jaar veranderen… je wordt er duizelig van. Daarom zetten wij de drie belangrijkste voor je op een rij. Lekker overzichtelijk!

1. Meer lenen voor de meeste huishoudens

De komende jaren gaat ons belastingstelsel flink op de schop. Dat begint in 2019 met het aanpassen van de belastingtarieven. Dit brengt voor de meeste huishoudens een voordeel met zich mee. Al blijft je bruto-inkomen hetzelfde, je netto-inkomen gaat omhoog omdat de inkomstenbelasting lager wordt. Hier houden hypotheekaanbieders rekening mee in hun berekeningen. Verdien je minder dan €30.000 per jaar? Dan hebben we goed nieuws! Voor jou is het voordeel het grootst. Ook voor de hoogste inkomens is er een opsteker: ook wie meer dan €100.000 per jaar verdient mag een hogere hypotheek afsluiten dan in 2018.

2. Extra lenen voor energiebesparende maatregelen

Net als vorig jaar mag je hypotheek maximaal 100% van de waarde van je woning zijn. Maar ga je investeren in energiebesparende maatregelen? Dan kun je bij steeds meer hypotheekverstrekkers meer lenen, namelijk 106%. Het extra geleende geld gebruik je dan om je energiebesparende maatregelen te financieren.

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen in 2019? Check onze Hypotheekcalculator! Dan weet je binnen een paar minuten of jouw droomhuis al werkelijkheid kan worden.

3. De NHG-grens is omhoog gegaan

Als je een hypotheek wil afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Eén daarvan is dat de waarde van je woning maximaal €290.000 mag zijn. In 2018 was dit nog €265.000. Dit komt omdat de NHG-grens meestijgt met de gemiddelde huizenprijs. 

4. De hypotheekrenteaftrek wordt lager

Er wordt al een aantal jaar aan gewerkt: de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je minder kunt profiteren van belastingvoordelen door je hypotheek. In 2018 was de maximale hypotheekrenteaftrek nog 49,5%, in 2019 gaat die iets omlaag naar 49%. Dat merk je alleen als je minimaal € 68.507 verdient. Vanaf 2020 ga je dit ook merken als je een gemiddeld inkomen hebt: de hypotheekrenteaftrek wordt dan versneld afgebouwd naar maximaal 37,05%.

5. Het eigenwoningforfait gaat omlaag

Heb je een koophuis? Dan moet je extra belasting betalen. Naast jouw werkelijke inkomen telt de belastingdienst namelijk de fictieve inkomsten die je uit jouw huis verkrijgt. Dit heet eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait wordt berekend aan de hand van een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Ook dit wordt de komende jaren afgebouwd. Eerst van 0,70% naar 0,65% in 2019. In 2023 is dit zelfs nog maar 0,45%.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!