Een hypotheek fixen: hoelang duurt dat?

Het is zover... je hebt het koopcontract voor je nieuwe huis getekend. Gefeliciteerd! De kans is groot dat je het liefst meteen op pad wil voor de inrichting. Heel begrijpelijk! Toch moet je éérst iets anders regelen: je hypotheek. Hoelang dat duurt? Wij zetten het voor je op een rij.

Image
Aegon hypotheek fixen

Om maar met de deur in huis te vallen: het regelen van je hypotheek kan best even duren. Gemiddeld 4 tot 8 weken. Voor een deel heb je dit zelf in de hand, maar grotendeels ben je afhankelijk van anderen. Hieronder lees je stap voor stap wat je wanneer en van wie kunt verwachten én wat je zelf kunt doen om het tempo erin te houden.

Stap 1 | Hypotheekadvies inwinnen

Hoogstwaarschijnlijk besprak je al eens jouw financiële mogelijkheden met een hypotheekadviseur. Nu je het koopcontract hebt getekend, is het belangrijk om zo snel mogelijk weer om tafel te gaan. Ditmaal voor uitgebreid advies. Jullie bespreken dan onder andere:

1. Je financiële situatie

Je deelt al je gegevens over je financiële situatie. Hierbij kun je denken aan je inkomen, maar ook aan mogelijke schulden, partneralimentatie en eigen geld. Bovendien kijk je naar de toekomst. Heb je een kinderwens of plannen voor een wereldreis? Vertel dit aan je adviseur. Het kan invloed hebben op je toekomstige maandlasten. 

2. Mogelijke hypotheekvormen

Er bestaan verschillende hypotheekvormen. Als je voor het eerst een huis koopt, zijn een annuïtaire en een lineaire hypotheek de beste opties. Heb je al een koophuis? Dan heb je meer interessante mogelijkheden. Je adviseur informeert je hierover. 

3. Noodzakelijke en mogelijke verzekeringen

Als je een huis koopt, is een opstalverzekering altijd verplicht. Ook kan het verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je hypotheekadviseur kan hierover meer vertellen. 

Tijdsindicatie stap 1: maximaal 1 week

Stap 2 | Hypotheek kiezen

Weet je welke hypotheek je wil? Dan vraagt je adviseur het renteaanbod aan bij de hypotheekverstrekker van jouw keuze. Binnen 1 tot 5 werkdagen ontvang je het renteaanbod. Het is belangrijk om dit goed door te nemen met je adviseur. Hiervoor heb je 2 weken de tijd. Na 2 weken moet het renteaanbod ondertekend bij de hypotheekverstrekker binnen zijn.

Tijdsindicatie stap 2: 1 tot 2 weken

Stap 3 | Alle documenten verzamelen

Bij het regelen van een hypotheek komt behoorlijk wat papierwerk kijken. Met andere woorden: je moet veel verschillende documenten aan je adviseur overhandigen. Waarom? Die moet hij aan de hypotheekverstrekker geven zodat die jouw financiële situatie onder de loep kan nemen. In dit artikel lees je welke documenten je moet aanleveren. Hoelang je hierover doet, heb je grotendeels zelf in de hand. 

Tijdsindicatie stap 3: 1 werkdag tot 4 weken

Stap 4 | Definitieve offerte 

Als je adviseur alle benodigde stukken heeft, stuurt hij ze door naar je hypotheekverstrekker. Die heeft 1 werkdag tot 2 weken de tijd om de documenten te beoordelen en een definitieve hypotheekofferte op te stellen. Als je die binnen hebt, is de hypotheek definitief. Bij sommige hypotheekverstrekkers moet je definitieve offerte nog tekenen. Hier heb je doorgaans 2 weken de tijd voor. 

Tijdsindicatie stap 4: 1 werkdag tot 4 weken

Stap 5 | Op naar de notaris

Kreeg je officieel akkoord? Dan kan de champagne bíjna open. Bíjna, want je moet eerst nog langs de notaris. Die maakt de hypotheekakte op. Tijdens de overdracht bij de notaris onderteken jij de akte. En dan… is het de hoogste tijd voor champagne!

Tijdsindicatie stap 5: in overleg met de verkoper 

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Author Image

Annieck Verkerk

27 September 2018 07:57