Hypotheek aanvragen: welke documenten heb je nodig?

Het is zover: je gaat een ander huis kopen. Leuk, én spannend! Een tijd van veel regelwerk breekt aan. Zo heb je een hoop documenten nodig voor het aanvragen van een hypotheek. Welke dit zijn en wanneer je ze nodig hebt, zetten we op een rij.

Image
Aegon hypotheek aanvragen welke documenten nodig

Stap voor stap verzamelen

Het aanvragen van een hypotheek bestaat uit drie fases:

 1. Oriëntatiefase | In deze fase neem je je huidige hypotheek onder de loep en onderzoek je de mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek. Zo bekijk je of je je huidige hypotheek kunt meenemen en hoeveel je maximaal kunt lenen. Vaak bespreek je in deze fase jouw mogelijkheden met je hypotheekadviseur.
 2. Aanvraagfase | In deze fase heb je het koopcontract getekend en is het tijd om daadwerkelijk de nieuwe hypotheek af te sluiten. Samen met je hypotheekadviseur onderzoek je welke hypotheek en voorwaarden het beste bij je passen.
 3. Afsluitfase | Dit is de fase van de waarheid: je vond de juiste hypotheek en de geldverstrekker accepteerde de offerte. Nu hoef je alleen nog bij de notaris de akte te tekenen en de sleutels van je nieuwe huis in ontvangst te nemen. 

In elke fase heb je andere documenten nodig. Hieronder vind je per fase welke stukken dat zijn.

Fase 1

Oriëntatiefase: dit heb je nodig

Je huizenjacht is waarschijnlijk in volle gang. De kans is groot dat je online al berekende hoeveel je maximaal kunt lenen. Uiteindelijk breekt er in deze fase een moment aan dat het serieuzer wordt en dat je daadwerkelijk een huis op het oog hebt. Dan is het tijd voor een afspraak met je hypotheekadviseur. Neem hierbij de volgende documenten mee:

 1. Gegevens over je inkomen: Ben je in dienst bij een werkgever? Neem je meest recente loonstrook mee. Ben je zzp’er? Dan heb je jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren of een Inkomensverklaring Ondernemer nodig.  Ben je met pensioen? Neem je pensioengegevens mee. Die vind je op Mijnpensioenoverzicht.nl.
 2. Kopie van je paspoort of identiteitsbewijs
 3. Een overzicht van je leningen en/of een eventuele studieschuld

Fase 2

Aanvraagfase: vergeet deze documenten niet

Gefeliciteerd, je vond een ander huis én tekende het koopcontract. Er breekt een spannende fase en het is tijd voor het échte advies van je hypotheekadviseur. Jullie bespreken onder meer welke hypotheekvorm het beste je past, hoe lang je de rente vast wilt zetten en welke verzekeringen noodzakelijk zijn. Uiteindelijk vraagt de hypotheekadviseur de hypotheekofferte aan bij de gewenste geldverstrekker. Afhankelijk van jouw situatie zijn de volgende documenten nodig:

 • Werkgevers- of intentieverklaring
 • Taxatierapport
 • Aangifte inkomstenbelasting
 • Voorlopig koopcontract
 • Afschrift spaarrekeningen
 • Opgave beleggingen
 • Geschatte verbouwingsspecificatie
 • Opgave leningen
 • Opgave studieschuld
 • Gegevens van de partneralimentatie die je moet betalen

Fase 3

Afsluitfase: de definitieve stukken

Bíjna mag je de sleutels van je nieuwe huis in ontvangst nemen. Voor het zover is, beoordeel je samen met je hypotheekadviseur de hypotheekofferte. Is die helemaal naar wens? Dan kun je hem tekenen en stuurt je hypotheekadviseur hem naar de geldverstrekker. Afhankelijk van jouw situatie moet je de volgende stukken nog meesturen:

 • Bankafschrift
 • Definitieve verbouwingsspecificatie
 • NWWI gekeurd taxatierapport
 • Heb je geld van je ouders geleend en/of gekregen? Dan zijn een getekend contract van de lening en/of schenking nodig en een paspoort of identiteitskaart van je ouders

Een goede voorbereiding is het halve werk

Al met al heb je behoorlijk wat documenten nodig voor het aanvragen van een hypotheek. Zoals bij veel dingen geldt ook hierbij: een goede voorbereiding is het halve werk. Om een hypotheekaanvraag vlot te laten verlopen, is het verstandig om op tijd te beginnen met het verzamelen van alle stukken. En onthoud: wees geduldig! Het afsluiten van een hypotheek duurt gemiddeld vier tot zes weken.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Author Image

Annieck Verkerk

15 April 2019 08:40