Hypotheek oversluiten? De voor- én nadelen op een rij

De hypotheekrente is laag, lager, laagst. Lekker als je een nieuw huis gaat kopen. Toch kun je ook van die lage rente kunt profiteren als je níet gaat verhuizen. Door je hypotheek over te sluiten. Aan oversluiten zitten voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Image
Hypotheek oversluiten Aegon

Hypotheekrente: hoe zat het ook alweer?

Veel hypotheken hebben een ‘rentevaste periode’. De term zegt het al: tijdens die periode staat de rente vast. Dit kan voor 10 jaar zijn, maar ook voor 30 jaar. Dat bepaal je zelf. Gedurende de rentevaste periode heb je zekerheid over wat je aan rente betaalt. Maar wat als de hypotheekrente daalt, terwijl jouw rentevaste periode nog niet is afgelopen? Dan kun je je hypotheek oversluiten. Je sluit dan een volledig nieuwe hypotheek af. Dit kan bij je huidige óf een nieuwe geldverstrekker. 

Dit zijn de voordelen van oversluiten

Door je hypotheek over te sluiten profiteer je van de lage hypotheekrente. En een lagere rente betekent lagere maandlasten. Dat is een groot voordeel. Bovendien kun je de lage rente voor langere tijd vastzetten. Tijdens deze nieuwe rentevaste periode heb je de zekerheid dat je maandlasten gedurende die periode laag blijven. 

Oversluiten heeft ook nadelen

Een nieuwe hypotheek afsluiten is natuurlijk niet gratis. Er komen 2 soorten kosten bij kijken: eenmalige kosten en aflosvergoeding.

Eenmalige kosten

Als je je hypotheek oversluit betaal je opnieuw voor hypotheekadvies, de taxatie van je woning én voor de notaris. Want die moet een nieuwe hypotheekakte opstellen. Wil je over je nieuwe hypotheek Nationale Hypotheek Garantie? Ook daar betaal je kosten voor: 0,9% van de hypotheeksom. 

Aflosvergoeding 

Wil je oversluiten terwijl jouw rentevaste periode nog niet is afgelopen? Dan moet je aflosvergoeding betalen. Hoe hoog deze aflosvergoeding is, hangt af van een aantal zaken:

  • de hoogte van je huidige hypotheek en de hypotheekvorm
  • je huidige hypotheekrente
  • de rente die een nieuwe klant zou betalen over de hypotheek
  • je resterende rentevaste periode

Je kunt deze kosten zelf betalen óf meefinancieren in de hypotheek. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij de beste keuze. Let op: ben je van plan om binnen 3 jaar te verhuizen? Dan verdien je de kosten van het oversluiten vaak niet terug. Oversluiten is dan waarschijnlijk geen goed plan. Ook hier geldt: neem contact op met een adviseur.

Image
Oversluittest Aegon

Oversluittest

Twijfel je of oversluiten iets voor jou is? Wij helpen je met handige artikelen, checklists én onze Oversluittest!

Doe de Oversluittest
Author Image

Annieck Verkerk

09 September 2019 08:30