Inzicht hebben voordat je extra aflost geeft rust en zekerheid

Stefan Roos is financieel adviseur bij Aegon. Hij loopt warm voor klanten en hun financiële situatie. En weet alles van inkomenszaken. Pensioen, lijfrente, arbeidsongeschiktheid én hypotheken. Want aflossen op je hypotheek verlaagt je maandlasten. En die hebben alles te maken met je inkomen. Moeilijke dingen bespreekbaar maken, in begrijpelijke taal. Dát is Stefan’s kracht. Dus pakten we onze kans. En vroegen hem het hemd van het lijf over extra aflossen. Natuurlijk namen we mee wat klanten het belangrijkst vinden.

Image
Inzicht hebben extra aflossen Aegon

Betaal je boeterente voor een extra aflossing? 

De winnaar in de categorie ‘meest gestelde vragen’. Aegon noemt boeterente overigens aflossingskosten. Stefan vertelt klanten hoeveel zij zónder aflossingskosten kunnen aflossen. En dat is afhankelijk van de voorwaarden die horen bij de afgesloten hypotheek. 

 • Meestal geldt dat je maximaal 10% van een leningdeel zonder aflossingskosten kunt aflossen. 
 • Daarnaast zijn er enkele situaties waarbij je geen aflossingskosten betaalt. Die noemen we de vrijgestelde situaties.
 • Los je af op een aflossingsvrij leningdeel? Dan mag je gebruik maken van de opgetelde vergoedingsvrije ruimte van alle actieve leningdelen samen. Op jouw aflossingsvrije leningdeel heb je ruimere mogelijkheden om af te lossen.

Erg handig: in Mijn Aegon kun je bekijken hoeveel je in jouw situatie zonder aflossingskosten kunt aflossen.   

“Zorg dat je inzicht hebt in je situatie.”

Wat zijn de gevolgen voor je maandlasten?

Heel belangrijk. Alleen niet zomaar te zeggen. Stefan legt uit: “Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Onder andere van de WOZ-waarde, de hoogte van je hypotheek en je inkomen.” Je kunt de gevolgen voor je toekomstige maandlasten zelf bekijken in Mijn Aegon voordat je een aflossing regelt. Een adviseur helpt je graag inzicht te krijgen in je totale financiële situatie. Zelf doen of samen met een adviseur: de keuze is aan jou. 

Is extra aflossen verstandig? 

In ieder geval de meest verstandige vraag! Maar ook zonder inzicht in iemands persoonlijke situatie niet 1-2-3 te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de vraag ‘op welk leningdeel je moet aflossen’. Misschien is extra aflossen voor jou verstandig: 

 • als je een aflossingsvrije hypotheek hebt en op de einddatum een hypotheekschuld wilt voorkomen;
 • als je door de aflossing met de hypotheekrente in een lagere ‘tariefklasse’ komt;
 • op het leningdeel waarover je de hoogste hypotheekrente betaalt. Of waarover je geen rente-aftrek meer hebt.

Of misschien is het voor jou beter minder af te lossen dan je van plan was, zodat je spaargeld overhoudt. Hoe dan ook: zorg dat je inzicht hebt in je situatie voordat je een extra aflossing regelt. 

“Kom je er zelf niet uit? Win dan advies in voordat je zo’n belangrijke beslissing neemt.”

Bekijk zelf het gevolg van een extra aflossing

Het is overduidelijk: het is heel verstandig te weten welk gevolg een aflossing heeft voor jouw situatie. En inzicht hebben geeft rust en zekerheid. Je kunt het zelf bekijken vóórdat je extra aflost. Gemakkelijk en snel in Mijn Aegon. Liever eerst advies? In Mijn Aegon staan ook de gegevens van jouw adviseur.

Hoe gaat extra aflossen in zijn werk?

Stefan antwoordt enthousiast. “Als je weet of extra aflossen in jouw situatie verstandig is, regel je het via Mijn Aegon. Erg handig ook: zo weten wij exact waar het geld heen moet en komt het dus snel op de juiste plek terecht; op jouw hypotheek of specifiek leningdeel. Het werkt gemakkelijk. Als je in Mijn Aegon bent:  

 • ga je naar ‘Extra aflossen’;
 • geef je aan op welk leningdeel je wilt aflossen en hoeveel;
 • zie je gelijk je besparing op je maandlasten; 
 • en betaal je meteen je extra aflossing. En dat kan ook via iDEAL.”

Regel meteen een aflossing

Image
Hypotheekadvies

Laat je adviseren over de beste keuze

Een wijziging op je hypotheek kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om je te laten adviseren en goed te kijken naar de voor- en nadelen. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

  Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon
  Author Image

  Redactie | Aegon Blog

  14 October 2019 06:51