Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek: dit moet je weten!

Ben jij op zoek naar een koophuis? Of heb je onlangs je droomhuis gevonden? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de financiering. Je hebt waarschijnlijk een hypotheek nodig, maar ook verschillende woonverzekeringen en mééstal ook een overlijdensrisicoverzekering. Maar wat is een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk? Wij vertellen je wat je moet weten!

 

Image
Overlijdensrisicoverzekering Aegon

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijden is iets waar je liever niet over nadenkt. Toch is het belangrijk om dat nu al te doen. Met een overlijdensrisicoverzekering ontvangen je nabestaanden een uitkering als jij overlijdt. Wie dat zijn, dat bepaal jij. Voor deze verzekering betaal je een maandelijkse premie. Zo voorkom je financiële zorgen met het wegvallen van jouw inkomen.

Verplicht of verstandig?

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is meestal niet (meer) verplicht bij een hypotheek. Maar vaak is het wel verstandig. Zeker als je de maandelijkse hypotheeklasten samen betaalt, is het belangrijk te zorgen dat deze lasten ook na je overlijden nog kunnen worden betaald. Zo kunnen je nabestaanden - ook zonder jou -in jullie huis blijven wonen. Een hele geruststelling!

De mogelijkheden

Een overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek kun je op drie verschillende manieren afsluiten:

  1. Verpande overlijdensrisicoverzekering Als je de overlijdensrisicoverzekering verpandt aan je hypotheek, betekent dat dat de uitkering na overlijden direct wordt gebruikt om (een deel van) de hypotheek af te lossen. Je nabestaanden krijgen het bedrag niet op hun rekening gestort. Maar, de hypotheekschuld is wél meteen lager en de maandlasten dus ook.
  2. Losse overlijdensrisicoverzekering Je kunt er ook voor kiezen om je overlijdensrisicoverzekering niet te verpanden. Je nabestaanden kunnen dan zelf kiezen wat ze met het geld doen. Denk aan het aflossen van de hypotheek, maar ook het betalen van de kinderopvang of de studie van de kinderen.
  3. Gedeeltelijk verpande overlijdensrisicoverzekering Je kunt ook een deel van je overlijdensrisicoverzekering verpanden. In dat geval wordt een deel van het geld direct gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. Het niet-verpande deel mogen de nabestaanden naar eigen inzicht besteden.
Author Image

Kim Bakker

04 January 2019 12:12