Is oversluiten voordelig voor jou?

Heb jij een eigen huis? Grote kans dat je wel eens nadenkt over oversluiten. Maar dat beslis je natuurlijk niet zomaar. Want of het nou écht een voordelige keuze is, dat is nog niet zo makkelijk te bepalen. Jouw antwoorden op deze drie vragen helpen je daarbij!

Image
Oversluiten hypotheek Aegon

Vraag 1: Wat voor hypotheekvorm heb je?

Weet jij nog wat voor hypotheekvorm je hebt afgesloten? De regels voor oversluiten verschillen namelijk per hypotheekvorm. Een aflossingsvrije hypotheek kun je bijvoorbeeld niet zomaar oversluiten. Bij de meeste hypotheekverstrekkers geldt dat je aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50% van je woningwaarde.

Bij een spaar- of beleggingshypotheek is oversluiten niet altijd voordelig. Want als je rente daalt, gaat je premie of inleg voor de rekening omhoog. Een adviseur helpt je natuurlijk graag met de rekensom!

Vraag 2: Wat is je huidige hypotheekrente?

Heel belangrijk: je hypotheekrente. Hoe hoog is jouw hypotheekrente en hoe hoog is de rente in de markt? Hoe lager de marktrente ten opzichte van jouw hypotheekrente, hoe groter de kans dat oversluiten jou geld kan besparen.

Vraag 3: Wat is je resterende rentevaste periode?

Nog een belangrijke factor: je rentevaste periode. Oversluiten tijdens je rentevaste periode brengt aflossingskosten met zich mee. Dit wordt ook wel de oversluitboete of boeterente genoemd. De hoogte van deze kosten is vaak gebaseerd op je resterende rentevaste periode. Dus hoe korter die tijd, hoe lager jouw aflossingskosten.

Sluit je over aan het einde van je rentevaste periode? Dan betaal je geen aflossingskosten.

Image
Oversluittest Aegon

Oversluittest

Twijfel je of oversluiten iets voor jou is? Wij helpen je met handige artikelen, checklists én onze Oversluittest!

Doe de Oversluittest
Author Image

Kim Bakker

24 October 2019 12:36