Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Overwaarde: móet je dat in je nieuwe huis steken?

Overwaarde: móet je dat in je nieuwe huis steken?

17-07-2019

Ga jij binnenkort je huis verkopen? Grote kans dat je er een fijne overwaarde aan overhoudt! Maar móet je dat investeren in je nieuwe huis? Of kun je er ook ein-de-lijk die droomreis naar Zuid-Afrika van maken? Wij vertellen het je!

Wat is dat ook alweer, overwaarde?

Laten we beginnen bij het begin. Kort gezegd is je overwaarde het verschil tussen de opbrengst van de verkoop van je woning en je openstaande hypotheek. Dus krijg je €200.000 voor je huis en heb je nog een hypotheek van €150.000? Dan heb je een overwaarde van €50.000.

Steek de overwaarde direct in je nieuwe huis of krijg het op je rekening gestort

Stel je verhuist naar een nieuw koophuis voor €250.000. Dan kun je de eerste €50.000 betalen met je overwaarde. Steek je het niet direct in je nieuwe koophuis? Dan wordt het bedrag op je rekening gestort. Dat is wel even schrikken, zo veel geld! Het is dan wel héél verleidelijk om het uit te geven… mag dat?

Wat je ook doet, houd rekening met de bijleenregeling

Je overwaarde mag je uitgeven aan iets anders dan een koophuis. Het is tenslotte jouw geld. Maar de Belastingdienst ziet dit als een spaarpot voor je nieuwe huis. Je moet daarom rekening houden met de zogenaamde bijleenregeling. Als je het ergens anders aan uitgeeft, profiteer je niet van het belastingvoordeel dat hypotheekrenteaftrek heet. Over het deel van je overwaarde dat je uitgeeft en dus niét in je nieuwe huis investeert, kun je géén hypotheekrente aftrekken. Kijk maar eens naar dit rekenvoorbeeld:

Als je je overwaarde wél gebruikt voor je nieuwe huis

De eerste €50.000 betaal je met je overwaarde. Dat hoef je dus niet te lenen! Jouw nieuwe hypotheek is daarom €200.000. Over je hele hypotheek krijg je hypotheekrenteaftrek.

Als je je overwaarde niét gebruikt voor je nieuwe huis

Je moet het hele bedrag van €250.000 lenen. Je nieuwe hypotheek is €250.000. Je kunt hypotheekrente aftrekken over €250.000 (hypotheek) - €50.000 (overwaarde) = €200.000. Met de overwaarde kun je andere dingen doen.

Na 3 jaar vervalt de bijleenregeling

De bijleenregeling geldt 3 jaar. Dus krijg je het bedrag op je rekening gestort en wacht je minstens 3 jaar voor je een nieuw huis koopt? Dan ziet de Belastingdienst het geld niet langer als spaarpotje voor je nieuwe huis. Je krijgt dan weer hypotheekrenteaftrek over het hele bedrag. In de tussentijd moet je natuurlijk wel huur betalen. Of die wereldreis financieren! 

Welke keuze past het beste bij jou?

Financieel gezien ben je voordeliger uit als je maximaal profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Maar dat wil niet zeggen dat dat altijd de beste keuze is. Want heb je altijd al de reis van je dromen willen maken, maar nooit genoeg kunnen sparen? Dan kan dit hét moment zijn. Wees je wel bewust van de financiële gevolgen. Bespreek je plannen daarom altijd met je adviseur. Hij neemt in het advies jouw dromen en wensen mee.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!