Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Scheiden en een hypotheek: wat nu?

6 november 2017

door Marlies Touburg, Webredacteur

De moeilijkste keuze is gemaakt: jullie gaan scheiden. Maar nadat je deze knoop hebt doorgehakt, komen er nog meer keuzes op je af. Bij wie blijft de hond? Wie krijgt die mooie eettafel? En wat doe je met de hypotheek? Met de hond en je eettafel kunnen wij je niet helpen. Maar we kunnen je wél helpen bij je hypotheek. Daarom zetten we de belangrijkste informatie over scheiden en een hypotheek voor jou op een rijtje.

De beste keuze hangt af van jouw situatie

Misschien ben je niet in gemeenschap van goederen getrouwd. En staat het huis alleen op jouw naam. Dan kun je ermee doen wat je wilt. Maar is dat niet het geval? Dan heb je 2 opties:

1. Het huis verkopen 

Besluiten jullie om het huis te verkopen? Dan los je met de opbrengst de hypotheek af. Die opbrengst kan mee- of tegenvallen:

 

  • Je verkoopt het huis met overwaarde
  • Maak je winst bij de verkoop van het huis? Dan is er sprake van overwaarde. Die overwaarde verdeel je onderling. Let op: als je binnen 3 jaar een ander huis koopt, moet je jouw deel van deze overwaarde inbrengen. Doe je dat niet, krijg je over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek.
  • Je verkoopt het huis met een restschuld
  • Is de opbrengst van de verkoop lager dan de hypotheek? Dan heb je een restschuld. Die verdeel je, net als overwaarde, onderling. Lees meer over restschuld.

 

Wat als het huis niet meteen verkocht wordt?

Misschien blijft een van beiden in het huis wonen tot het verkocht is. De ander betaalt ondertussen mee aan de hypotheek. In dat geval kun je gebruikmaken van de echtscheidingsregeling bij de Belastingdienst. Daarbij mogen jullie allebei nog 2 jaar lang de hypotheekrente aftrekken. Is het huis na 2 jaar niet verkocht? Dan krijgt alléén de bewoner van het huis nog hypotheekrenteaftrek. 

2. Een van beiden blijft in het huis wonen

Kan een van jullie de hypotheek alleen betalen? Dan kan degene die in het huis blijft wonen de hypotheek overnemen. De partner die er niet blijft wonen, heeft recht op de helft van de woningwaarde. Dit heet uitkopen.
 

Uitkopen werkt als volgt:

  • Bepaal de waarde van het huis
Als je je ex uit wilt kopen, moet je eerst weten wat het huis waard is. Je kunt je huis laten taxeren, of uitgaan van de meest recente WOZ-waarde . Is er sprake van overwaarde of restschuld? Dan verdeel je die onderling. 
  • Koop je ex-partner uit
Je kunt je ex uitkopen met eigen geld. Maar misschien is er sprake van erg veel overwaarde. Of je hebt gewoon niet voldoende spaargeld. Dan kun je je hypotheek verhogen. De hypotheekverstrekker beoordeelt dan of je de nieuwe hypotheeklasten kunt dragen. Je hypotheek verhogen kan op 2 manieren: 
  1. je neemt het aandeel in de hypotheekschuld over van je ex
  2. je sluit een nieuwe hypotheek af die alleen op jouw naam staat. 

Wil je meer weten over hypotheek en scheiding?

Scheiden betekent samen keuzes maken. Maar als het om je hypotheek gaat, kun je daarbij altijd de hulp inroepen van een hypotheekadviseur. Die kan je precies vertellen wat de financiële gevolgen van een scheiding zijn. Je kunt kiezen voor advies van een Aegon-adviseur of een onafhankelijk adviseur. En wil je meer lezen? Wij zetten alles over scheiden en een hypotheek uitgebreid voor je op een rijtje
Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!

1 Reacties

Bij "Je verkoopt het huis met een restschuld" kunnen jullie beter ook nog even de mogelijkheid van een verliesdeclaratie bespreken. Misschien met kort de voorwaarden voor het kwijtschelden van de schulden.