Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Stappenplan voor samenwonen

Stappenplan voor samenwonen

12-12-2017

Samenwonen is ontzettend romantisch en gezellig. Maar óók best spannend. Want wat moet je regelen als je gaat samenwonen? En hoe verdeel je de kosten? Waar kun je op letten? Stop met piekeren, en begin aan ons stappenplan. Zo weet je zeker dat je al je geldzaken goed hebt geregeld. Kunnen jullie je bezighouden met leukere dingen!

Stap 1: Maak een overzicht

Kijk om te beginnen eens goed naar jullie inkomsten en uitgaven. Maak daarbij onderscheid tussen gezamenlijke uitgaven en persoonlijke uitgaven. Gezamenlijke uitgaven zijn bijvoorbeeld:

  • Vaste lasten, zoals huur en verzekeringen
  • Huishoudelijke uitgaven, zoals boodschappen
  • Geld dat jullie opzij zetten voor een onverwachte kosten

 

Daarnaast zijn er persoonlijke uitgaven, zoals kleding en uitgaan. Bespreek samen goed wat jullie onder persoonlijke en gezamenlijke uitgaven verstaan. Dat scheelt een hoop discussies!

Stap 2: Verdeel de kosten

Jullie kunnen natuurlijk alle inkomsten op één hoop gooien, en daar alles van betalen. Maar misschien vind je het prettiger om een verdeling te maken. Dat kan op verschillende manieren:

Naar verhouding van inkomen

Stel dat jij twee derde van het inkomen verdient, en je partner een derde. Dan verdelen jullie de kosten naar verhouding. Dus jij betaalt twee derde, en je partner een derde. Deze manier van verdelen is erg geschikt als er veel verschil zit in jullie inkomen.

Ieder de helft:

Jullie delen de uitgaven door de helft en betalen allebei een gelijk deel. Als er een groot verschil zit tussen jullie salarissen is dit misschien minder geschikt. Want houdt de partner met het laagste inkomen dan wel geld over voor persoonlijke uitgaven?

Hetzelfde bedrag overhouden:

Bij deze verdeling tellen jullie je inkomens bij elkaar op. Hier trek je het bedrag aan totale kosten vanaf. Wat je overhoudt, deel je door twee. Jullie krijgen allebei de helft voor je persoonlijke uitgaven.

Stap 3: Open een gezamenlijke rekening

Een gezamenlijke betaalrekening is handig om de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven van te betalen. Zorg dus dat je dit rekeningnummer doorgeeft aan alle belangrijke bedrijven en instanties, zoals verzekeringsmaatschappijen en de huisbaas. Overweeg ook een gezamenlijke spaarrekening af te sluiten. Daar kun je elke maand automatisch een bedrag op storten voor onvoorziene uitgaven. Je kunt daarnaast je eigen betaal- en spaarrekening aanhouden. Daar kun je je persoonlijke uitgaven van betalen. 

Stap 4: Controleer jullie verzekeringen

Zet samen eens op een rijtje welke verzekeringen jullie allemaal hebben afgesloten. Zitten er dubbele verzekeringen tussen? Die kun je nu opzeggen. Dat scheelt in de premie! Zorg er wel voor dat de dekking van jullie gezamenlijke verzekeringen hoog genoeg is. Doordat jullie gaan samenwonen kan bijvoorbeeld de waarde van jullie inboedel stijgen. Pas de dekking van je inboedelverzekering daarop aan. Wil je weten welke verzekeringen je samen nodig hebt? Wij hebben alle verzekeringen voor een huurhuis en de verzekeringen voor een koophuis op een rij gezet.

Stap 5: Sluit een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is niet verplicht. Maar het kan wel handig zijn om afspraken op papier te zetten. Dat geeft duidelijkheid. Je bepaalt zelf wat je in een samenlevingscontract zet:

  • De verdeling van de kosten: wie betaalt wat?
  • Wie krijgt welke bezittingen als jullie uit elkaar gaan?
  • Wat gebeurt er met jullie spaargeld als jullie uit elkaar gaan?

 

Een notaris kan jullie helpen bij het opstellen van een samenlevingscontract. Met zo’n ‘notarieel samenlevingscontract’ kunnen jullie recht krijgen op elkaars pensioen na overlijden. Je moet dan zelf de naam van je partner doorgeven aan je pensioenfonds. Lees meer over samenwonen en pensioen.

Wil je meer weten?

Samenwonen kan natuurlijk in een huurhuis of koophuis. Twijfelen jullie over wat de beste keuze is? Bekijk dan alle voor- en nadelen van kopen en huren. En besluiten jullie om samen jullie eerste huis te kopen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

Bekijk de adviesmogelijkheden

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!