Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Nieuws ‘Door mijn scheiding weet ik: samen praten over je geldzaken is heel belangrijk’

‘Door mijn scheiding weet ik: samen praten over je geldzaken is heel belangrijk’

28-03-2019

Van een luxe leven in een droomappartement met mooie auto’s voor de deur naar torenhoge schulden en een sociale huurwoning tweehoog-achter. Het kan íedereen overkomen. Hoe beland je in zo’n situatie? Wat doet het met je? En: hoe ga je verder? Stella de Swart (53) weet dit als geen ander door haar scheiding met alle gevolgen van dien. Ze deelt haar verhaal.

Het perfecte leven

“Wát had ik het goed. Samen met de vader van mijn twee kinderen woonden we in een heerlijk appartement in Amsterdam-Zuid. Mét zwembad. Én sportschool. We betaalden behoorlijk wat, € 1.200 per maand. Maar ach… financieel ging het ons voor de wind. We hadden allebei een goede baan. Mijn ex-vriend was bedrijfsjurist en ik was accountmanager bij een groot modemerk. Voor de buitenwereld hadden we een perfect leven. Toch knaagde er iets: was het niet verstandig om een huis te kopen? Dat is een goede investering, nietwaar? Samen besloten we ons huurappartement te verruilen voor een koophuis in een vinexwijk in Amsterdam. Nu zou het leven écht perfect zijn, toch?”

De bom barst

“Hoewel we met onze kinderen mooie momenten beleefden, was onze relatie al jarenlang turbulent. Maar ja… ik ben een doorzetter. Ik geef niet zomaar op. Toch kwam, toen we nog geen jaar in ons nieuwe huis woonden, het moment dat ik niet meer kon. De zorg voor Kick en Pleun, de hele verhuizing, mijn partner die naast zijn werk was gaan studeren voor advocaat en mijn drukke baan werden mij te veel. De bom barstte en ik zette een punt achter de relatie. Wat voelde ik mij mislukt, als geliefde én als ouder. Tot overmaat van ramp verloor ik vlak na de breuk ook nog mijn baan door de crises.”

‘Hoewel we met onze kinderen mooie momenten beleefden,
was onze relatie al jarenlang turbulent.’

Het roer moest om

“Al snel realiseerde ik dat ik mijn leven anders moest inrichten om financieel rond te kunnen komen. Met wat geluk kon ik een betaalbare etage huren waar ik met de kinderen kon wonen én plek was voor het opzetten van mijn eigen bedrijf. Ik leende geld bij de bank en vol goede moed ging ik aan de slag. Na negen maanden liep ik tegen de lamp. De scheiding die vreselijk verliep, de verhuizing, het ondernemen... Ik was óp! Ik moest stoppen met mijn bedrijf en kon de huur niet meer betalen. We hopten letterlijk van huis naar huis, want terug naar ons gezamenlijke koophuis was geen optie en een nieuw huurhuis leek onvindbaar. We waren te rijk voor sociale huur en te arm voor de vrije sector. Na een jaar was ik de wanhoop nabij en mailde ik een gemeenteraadslid. Gelukkig kreeg ik een urgentieverklaring waardoor ik een sociale huurwoning vond.”

Rustiger vaarwater

“Eindelijk hadden mijn kinderen en ik weer een plek voor onszelf. Er kwam rust in de tent. Ik vond weer een baan als accountmanager bij een modebedrijf. Helaas ging het bedrijf na vier maanden failliet en moest ik een WW-uitkering aanvragen. Voordat je die krijgt, ben je zeker zes weken verder. Ondertussen bouwde ik schulden op, verloor ik langzaam de grip op mijn financiën en voelde ik mij steeds onzekerder. Ik zocht hulp. Op dat moment bleek dat ik kanker had.”

Neerwaartse spiraal

“Een heftige tijd brak aan. Mijn baarmoeder werd verwijderd en ik moest zowel lichamelijk als geestelijk herstellen. Ik kwam in de ziektewet terecht en vervolgens in de bijstand. Samen met mijn twee kinderen moest ik rondkomen van € 952 per maand. De schulden stapelden zich op. Ondertussen dreigde ik mijn bijstandsuitkering te verliezen, omdat het gezamenlijk koophuis nog steeds op de naam van mijn ex-vriend én mij stond. Dit werd gezien als vermogen. Omdat mijn ex-vriend mij niet uit wilde kopen, was de schuldsanering de enige uitweg die ik nog zag. Met een schuld van € 8.000 en 4,5 ton hypotheekschuld lukte dit uiteindelijk via de rechter. Daarna stond het huis al snel op de naam van mijn ex en kon ik mijn bijstandsuitkering behouden.”

‘Samen met mijn twee kinderen moest ik rondkomen van € 952 per maand.
De schulden stapelden zich op.’

Op de been blijven

“We zijn nu een paar jaar verder en ik zit nog steeds in de bijstand. Daar wil ik uit, maar het is niet makkelijk. Jarenlang ellende gaat je niet in de koude kleren zitten. Om mijzelf op de been te houden, begon ik met het delen van mijn verhaal via Facebook. Afgelopen jaren pakten landelijke media dit op. De reacties zijn hartverwarmend. Vanuit alle kanten krijg ik hulp aangeboden, zoals voedingsmiddelen, tassen vol groente en kleding. Dat deed mij besluiten dat ik mijn verhaal wil blijven delen. Niet alleen op Facebook, maar ook als professionele spreker en in een boek. Ik wil mensen, en vooral vrouwen, laten weten dat geld niet vanzelfsprekend is.”

Steek je kop niet in het zand

“Door mijn scheiding en het onderzoek dat ik nu doe voor mijn boek, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om met je partner te praten over geldzaken. Doe dit vanaf het moment dat jullie samen onder één dak wonen en jullie geluk niet op lijkt te kunnen. Ik realiseer mij dat dit voor veel mensen niet makkelijk is: financiën kunnen behoorlijk wat discussie opleveren als je van mening verschilt. Juist dan moet je je kop niet in het zand steken. Spreek naar elkaar je ambities en dromen uit en bedenk welk financieel plaatje daarbij hoort. De website van het Nibud kan helpen, bijvoorbeeld voor het berekenen van hoeveel kinderen kosten. Leg afspraken die je maakt over geldzaken officieel vast. Zo voorkom je dat als alles anders loopt, je later niet in de financiële problemen komt.”

Financiële Vooruitblik bij Scheiden

Ga jij scheiden? Dan breekt een zware tijd aan. Emotioneel, maar ook financieel. Het is dus belangrijk dat je goede afspraken maakt met je ex-partner. De ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’ kan hierbij helpen. Hiermee krijg je vóóraf inzicht in de financiële gevolgen van de scheiding. Juist die duidelijkheid leidt tot betere afspraken met elkaar. Die financieel gunstiger kunnen uitpakken voor jou én je ex-partner.

Lees verder


Bekijk ook het persbericht: “Ruim 40% van gescheiden mensen heeft achteraf spijt van gemaakte financiële afspraken”.


annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!