Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Rutger Arisz: 'Roeien is de rode draad in mijn leven'

5 april 2017

door Redactie | Aegon Blog

Hoe je van een olympisch roeier een succesvol zakenman wordt? Die vraag kan Rutger Arisz beantwoorden. De 47-jarige chief operations manager van Ajax verruilde het water voor het gras: “Zonder mijn roeicarrière was ik nooit bij Ajax terechtgekomen.” 

"Ik weet wat roeiers voelen in die boot. Het glijden door het water, het ritme in de boot, de weidse stilte en de geur van de Amstel, die overal anders ruikt," herinnert Rutger Arisz zich en hij maakt de vergelijking met zijn 'nieuwe passie'. "Dat gevoel van die bal in de touwen schieten ken ik niet, want ik kan echt niet voetballen. Hier geniet ik vooral van het stadion, van de beleving en emoties na een doelpunt."

Down to earth

Sinds 1 december vorig jaar is de geboren Groninger een van de vijf directieleden van Ajax. "Edwin van der Sar is algemeen directeur. Hij is de voorzitter van de directie en voorzitter van het ‘technisch hart’, dat bij ons verantwoordelijk is voor het voetbal. Hij is het gezicht naar buiten, ik ben meer het gezicht naar binnen," legt Arisz uit. "Ik ben verantwoordelijk voor veel zaken die nodig zijn om het voetballen hier mogelijk te maken. Wat wij hier ‘wedstrijdzaken’ noemen. Maar ook ben ik het eerste aanspreekpunt naar de ArenA en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op De Toekomst. Dat het gras gemaaid is, de shirtjes gewassen zijn en iedereen een voedzame maaltijd krijgt. En ook met de logistiek hou ik me bezig, dat de spelers met bussen vervoerd worden. En ik ben verantwoordelijk voor de supporters- en veiligheidszaken, wil met elkaar iedere keer een mooi event neerzetten dat veilig verloopt." 

Naast operationeel directeur van Ajax, is Arisz ook voorzitter van de roeibond, zit hij in de Raad van Toezicht van de Ocean Cleanup - een organisatie die het plastic uit de zee wil halen - en probeert hij een leuke echtgenoot en vader van zijn kinderen Noor (16) en Boet (12) te zijn. "Soms vraag ik me af: hoe hou ik het vol? Maar ik vind het allemaal zo ontzettend leuk. Bij Ajax werken relaxte mensen, ze zijn down to earth, leven fanatiek voor het voetbal, en zijn heerlijk ambitieus. Dat is me op het lijf geschreven."  

Lanterfanten

Dat fanatisme zat er bij Arisz al vroeg in, vanaf het moment dat de Groninger op zijn twaalfde met zijn ouders naar Bussum verhuisde en in een roeiboot stapte. "Mijn klasgenoten zaten op hockey en voetbal, maar ik was te fanatiek om me aan te sluiten bij een lager team. Mijn ooms roeiden, dat wilde ik ook proberen. Binnen no time sleet ik de weekenden bij Roei & Zeilvereniging Naarden. Na school trainde ik, zo'n vijf, zes keer in de week. Ik leerde efficiënt met mijn tijd om te gaan. Ik trainde of ik maakte huiswerk. Er was geen tijd om te lanterfanten."

Al snel ontdekte roeicoach Jan Klerks zijn talent.  Toen er na het olympisch jaar 1988 twee jongens stopten met roeien, kreeg Arisz de kans. Hij werd geselecteerd voor de nationale dubbelvier en werd in die boot de nieuwe man op slag. "Ik moest het niet echt van mijn kracht hebben, meer van mijn techniek en ritme. En van mijn fanatisme." 

In 1989 werd de ploeg wereldkampioen. Dat beloofde veel goeds voor de Olympische Spelen van 1992. Toch werden ze in Barcelona 'slechts' vijfde. "Het was fantastisch om deel te nemen aan de Spelen, maar het eindigde in een domper. We hadden wat tegenslagen dat seizoen, verloren de touch en vonden die niet meer terug." 

Arisz denkt terug aan zijn carrière en wijst op een foto aan de muur in zijn kantoor. Die is gemaakt toen Arisz met zijn studentenroeivereniging Nereus de Varsity won in 1991. "Sportief gezien was wereldkampioen worden het hoogtepunt, maar mijn mooiste medaille is die van de Varsity. Nereus had twaalf jaar niet gewonnen. Ik was net lid geworden en zat op slag in de Oude Vier. Die kerels die al die jaren ervoor het hoofdnummer hadden geroeid, lagen met enkel een das om in het Amsterdam-Rijnkanaal. Sommigen feliciteerden ons met tranen in hun ogen. Daarna reden we in een koets door de stad. Het had zo'n grote impact op die vereniging, als eerstejaars was ik meteen de held. Qua beleving is het winnen van de Varsity misschien wel te vergelijken met het winnen van de klassieker in de ArenA." 

Van held naar nobody  

Na de Spelen van Barcelona stopte Arisz met roeien. "Met roeien kon ik niet mijn brood verdienen, dus ik moest wat anders," vervolgt Arisz. Lachend: "Maar ik had ook het gevoel dat ik in mijn jeugd wat dingen had gemist, dus ik heb goed van het studentenleven genoten." 

Arisz studeerde Rechten en werd advocaat bij Houthoff, een groot kantoor in Amsterdam. "De advocatuur is de Champions League op het gebied van rechten, het hoogste wat je kunt halen. In mijn streven om de beste te zijn, was dat een logische keuze." 

Van het beruchte zwarte gat had hij geen last, toch was de overgang van toproeier naar advocaat even wennen. "Ik was het hoogste podium gewend en had met veel spanning te maken gehad, zoals die van een WK- of olympische finale. Toen ik begon in de advocatuur telde ik niet mee, kwam weer onderaan de ladder. Ik ging van een held naar een nobody, heb me op momenten onbegrepen gevoeld. Bovendien zat ik te lang achterelkaar op een stoel, ik wilde naar buiten. En of ik de advocatuur nou echt leuk vond? Het was voor mij te specialistisch, ik ben echt een generalist." 

En dus zocht Arisz nieuwe kansen, die vond hij op Schiphol. Hij werkte in verschillende functies bij de luchthaven. Ook zat hij vier jaar in New York voor de begeleiding en uitbreiding van een terminal op JFK International Airport. Na dertien jaar vond Arisz het tijd voor weer een nieuwe stap. Een headhunter stelde hem voor bij Ajax. "Maar zonder mijn roeicarrière was ik nooit bij Ajax terechtgekomen. Vroeger stond roeien onderaan mijn cv, bij het hoofdstukje hobby's. Het voelde ongemakkelijk om het groter te maken, omdat het zo lang geleden is geweest. Pas later kwam ik erachter dat roeien de rode draad in mijn leven is. Het fanatisme, het resultaatgerichte, dat gevoel iets met een ploeg te doen en samen willen winnen; die dingen zitten zo in me. Ik gebruik roeien nu als leidraad om mezelf neer te zetten, en dat raad ik ook iedere student aan die het bedrijfsleven in wil. De mentaliteit die ik nodig had om toproeier te worden, is ook de mentaliteit die Ajax zoekt. Willen winnen, nooit opgeven en het kan áltijd beter."

Stijl 

Van stilzitten houdt de topman van Ajax niet. Hij loopt rond als hij moet bellen, meestal in het stadion. Lachend: "De ArenA is eigenlijk een soort belhok voor mij." 

Ook aan vergaderen heeft hij een hekel, liever loopt hij even bij zijn collega's langs om iets af te stemmen. "Dat is efficiënter, dan ben je veel sneller klaar. Ik wil graag snel resultaten halen, dat geeft mensen energie. En als mensen om mij heen energie krijgen, krijg ik dat zelf ook." 

In de dubbelvier was Arisz minder sterk dan de drie anderen. "Maar doordat ik het ritme aangaf op slag en een goede techniek had, konden zij hun krachten beter kwijt. Daardoor treinde die boot door het water. Dat is ook mijn managementstijl: ik probeer de krachten van anderen naar boven te laten komen, anderen te laten bloeien." 

Arisz vervolgt: "Anderen inspireren geeft me ook veel meer voldoening dan die medaille om mijn nek. Die gouden WK-medaille heb ik aan mijn coach Jan Klerks gegeven, om hem te bedanken voor mijn roeicarrière: hij heeft mij ontdekt en hielp mij de roeier te worden die ik ben geworden. Jan wilde hem teruggeven, wilde niet dat die medaille ooit in verkeerde handen terecht zou komen. Ik weigerde dat en dus gaf hij hem aan mijn zoon. Die gouden WK-medaille hangt nu boven zijn bed." 

Ondanks de passie voor zijn nieuwe baan heeft Arisz het échte gevoel van winnen na zijn roeicarrière nooit meer gehad. "De lekkerste overwinningen had ik met m’n sportteam. Nu heb ik een hecht team met mensen om me heen waar ik op kan bouwen. Dat is niet hetzelfde als winnen in een boot, maar wel the next best thing." 

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.