Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Zonnepanelen? Je kan het dak op!

17 juli 2017

door Marjolein Breed, Programmamanager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Ik ben nog steeds verliefd. Op mijn eigen huis, welteverstaan. Het is oud, maar niet ‘krakkemikkig’-oud. Eerder ‘het staat er al meer dan 100 jaar’-oud. En behalve oud, is het ook karakteristiek. Zo’n huis met veel glas in lood en hoge plafonds. Zo’n huis dat ontsierd raakt als je er zonnepanelen op legt. En tóch wil ik ze. Want met je eigen panelen je eigen stroom opwekken, hoe cool is dat!

Mijn zonnepanelen op jouw dak?

Die zonnepanelen, ik ben er een beetje verliefd op. Net als op mijn huis. Maar ja, ik wil ze niet op mijn eigen dak. En ik ben niet de enige. Daarom heeft een slimmerik de postcoderoos-regeling bedacht. Wat dat inhoudt? Je legt je zonnepanelen niet op je eigen dak, maar op dat van een ander. Dat andere dak moet dan wel in jouw postcode liggen. Of in eentje daarnaast. Een soort postcode ‘roos’ dus. En je moet mensen vinden die jouw idee wel zien zitten. Samen met hen moet je een soort vereniging oprichten: een coöperatie. Pas dan mag je aan de postcoderoos-regeling meedoen.

Op het dak van Aegon liggen nu 539 zonnepanelen

Bij mijn werkgever Aegon in Den Haag hebben we een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. En er bleken genoeg buren te zijn die zonnepanelen wel zagen zitten. Een perfecte combinatie! In januari 2016 vond het eerste overleg met een kleine groep buurtbewoners plaats. Zij richtten samen de ‘coöperatie Groen Hofzicht’ op. Het resultaat: 539 panelen op het Aegon-dak. Een heel karwei! Bekijk in dit filmpje hoe dat ging

People, Planet en Profit: dáár draait dit project om

Aegon streeft altijd naar een combinatie van People, Planet en Profit. Zo ook bij dit project. Planet spreekt voor zich. De zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Een veelgestelde vraag is dan ook: ‘Waarom heeft Aegon niet zélf zonnepanelen?’. Dat is een kwestie van Profit. Als grootverbruiker verdient Aegon die investering niet zomaar terug. Want 400 panelen kunnen maar 1% van onze elektriciteitsbehoefte dekken. Economisch niet verstandig, dus. En wat betreft People: de installateurs zijn bij het plaatsen van de zonnepanelen geholpen door mensen die de werkervaring goed kunnen gebruiken.

En nu ik!

Een mooi succes dus, die zonnepanelen op het Aegon-dak. Nu ik nog. Ik wil mijn liefde voor zonnepanelen toch ergens kwijt. En liever niet op mijn eigen dak. Ik ga maar eens een balletje opgooien bij bedrijven in mijn buurt. Ik weet nu hoe het moet! 
Ook geïnteresseerd in zonnepanelen, maar liever niet op uw eigen dak? Lees meer informatie over de postcoderoos-regeling.

Marjolein Breed, Programmamanager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Marjolein is Programmamanager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor Aegon Nederland.