Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Pensioenen samenvoegen of niet?

Pensioenen samenvoegen, waarom eigenlijk?

31-05-2016

Wie, wat, waardeoverdracht?

Eindelijk! Na zenuwslopende sollicitatiegesprekken is daar het verlossende woord: ik ben aangenomen. Een nieuwe baan! Een nieuwe uitdaging, nieuwe collega’s. En oh ja, een nieuw pensioen… 

Op mijn deurmat ploft een dikke envelop: welkomstbrief, contract, folder over waardeoverdracht. Waardeoverdracht, wat was dat ook alweer? Iets met pensioen samenvoegen? Dat is wel het laatste waar ik aan wil denken. Ik onderteken enthousiast mijn contract, maar de folder over waardeoverdracht blijft liggen…

Vragen, vragen…

En daar ligt die folder dan. Te wachten tot ik er iets mee doe. Tja, wil ik mijn pensioenen samenvoegen? Geen idee. Waarom moet dat? Kost dat geld? En hoe gaat dat dan? Met een zucht sla ik toch maar de folder open. 

Wat is waardeoverdracht?

Bij mijn nieuwe baan hoort een nieuw pensioenfonds. En mijn oude pensioen dan, dat ik bij mijn vorige baan heb opgebouwd? Dat kan ik dus laten samenvoegen met mijn nieuwe pensioen. Dát heet waardeoverdracht. Best handig, alles bij één partij. 

Hoe zit dat met mijn andere pensioenpotjes?

En nu ik toch bezig ben met samenvoegen…. Kan dat dan ook met pensioenen van al mijn vorige banen? Zoals mijn bijbaantjes? Ik heb geen idee wat ik nog voor pensioenpotjes heb staan. Volgens de folder moet ik naar www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kan ik inloggen met mijn DigiD. Een paar muisklikken verder zie ik een keurig overzicht van mijn pensioenpotjes. Fijn, dat scheelt mij weer zoeken in m’n administratie. 

Moet mijn pensioenverstrekker meewerken?

Wat nou als zo’n pensioenverstrekker niet mee wil werken aan waardeoverdracht? Kan dat? Meestal niet, lees ik. Ik heb recht op waardeoverdracht, dat staat in de wet. Daar moeten de oude en nieuwe werkgever aan meewerken. Er zijn wel een paar voorwaarden. Zo moet de dekkingsgraad van het oude pensioenfonds hoog genoeg zijn. Dat betekent dat het fonds genoeg geld in kas heeft. 

Wat kost dat, pensioenen samenvoegen?

Uiteindelijk blijf ik een zuinige Hollander. Dus ik betaal liever niet te veel. Gelukkig lees ik dat waardeoverdracht gratis is. Want het is een wettelijk recht. Maar ik ga mijn oude en nieuwe pensioen wel even vergelijken. Misschien biedt mijn oude pensioenregeling wel veel betere voorwaarden dan mijn nieuwe pensioenregeling. Dan wil ik mijn pensioenen niet samenvoegen. 

Is waardeoverdracht verplicht?

Stel dat ik zo’n waardeoverdracht helemaal niet zie zitten. Dat mijn oude pensioenregeling voordeliger is, en samenvoegen niet zinvol blijkt te zijn. Kortom, wat gebeurt er als ik niets doe met die folder over waardeoverdracht? Dan blijft mijn oude pensioen gewoon bij mijn oude pensioenfonds staan. Ik stort er alleen niets nieuws meer bij. Een ‘slapend pensioen’ noemen ze dat. Ik kan dus kiezen voor waardeoverdracht. Maar het hoeft niet. 

En nu?

Wil ik mijn pensioenen samenvoegen? Ik weet het nog niet. Ik ga eerst nog wat meer lezen over waardeoverdracht, en deze checklist invullen. Deze lijst met misverstanden is ook handig. En als ik dan nog vragen heb? Dan kan ik altijd Aegon bellen.

Ook interessant voor u

 

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!
Mijn echtgenöt is 2 maanden geleden overleden. Inmiddels krijg ik van AEGON een nabestaandenpensioen uitgekeerd. Bij een ander pensioenfonds ontving mijn man een pensioen van €76,94 per jaar. De SPng wil dit pensioen nuafkopen. Nu lees ik dat pensioenen samenGevoegd kunnen worden. Is het mogelijk om dit bedrag bij het u lopende pensioen toe te voegen? Het afkoopbedrag van de SPNG bedraagt € 896.06 bruto. Netto €728.95 per jaar. Indien dit bedrag uitgekeerd wordt heb ik ween hoog belastbaar inkomen dit jaar, waardoor dehelftweer bij de belasting terechtkomt. Is het mogelijk om dit bedragaan het door Aegon reeds uitkerende pensioen toe te laten voegen? Of werkt waardeoverdracht niet als je al gepensioneerd bent of weduwe bent geworden. ik hoor graag zo speodig mogelijk uw mening hierover omdat dit al enkele weken speelt. met vriendelijke groeten G.C. van Zwam
Beste Gerda, in eerst plaats gecondoleerd met dit verlies. Bij overlijden komen altijd veel zaken kijken, zoals ook administratief geregel. Ik begrijp goed dat het handiger is als de pensioenuitkeringen worden samengevoegd. Uiteraard ga ik graag voor je na of dit mogelijk is. Daar heb ik nog wel een aantal gegevens voor nodig. Zou je ons een e-mail willen sturen met daarin je geboortedatum, adresgegevens en het deelnemernummer van het pensioen? Je mag de e-mail sturen naar webcare@aegon.nl, dan zoek ik dit verder voor je uit. Groet, Eric Aegon Webcare