Pensioenen samenvoegen, waarom eigenlijk?

Eindelijk! Na zenuwslopende sollicitatiegesprekken is daar het verlossende woord: ik ben aangenomen. Een nieuwe baan! Een nieuwe uitdaging, nieuwe collega’s. En oh ja, een nieuw pensioen… 

Image
Pensioen Aegon

Op mijn deurmat ploft een dikke envelop: welkomstbrief, contract, folder over waardeoverdracht. Waardeoverdracht, wat was dat ook alweer? Iets met pensioen samenvoegen? Dat is wel het laatste waar ik aan wil denken. Ik onderteken enthousiast mijn contract, maar de folder over waardeoverdracht blijft liggen…

Vragen, vragen…

En daar ligt die folder dan. Te wachten tot ik er iets mee doe. Tja, wil ik mijn pensioenen samenvoegen? Geen idee. Waarom moet dat? Kost dat geld? En hoe gaat dat dan? Met een zucht sla ik toch maar de folder open. 

Wat is waardeoverdracht?

Bij mijn nieuwe baan hoort een nieuwe pensioenregeling. En mijn oude pensioen dan, dat ik bij mijn vorige baan heb opgebouwd? Dat kan ik dus laten samenvoegen met mijn nieuwe pensioen. Dát heet waardeoverdracht. Best handig, alles bij één partij. 

Hoe zit dat met mijn andere pensioenpotjes?

En nu ik toch bezig ben met samenvoegen…. Kan dat dan ook met pensioenen van al mijn vorige banen? Zoals mijn bijbaantjes? Ik heb geen idee wat ik nog voor pensioenpotjes heb staan. Volgens de folder moet ik naar www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kan ik inloggen met mijn DigiD. Een paar muisklikken verder zie ik een keurig overzicht van mijn pensioenpotjes. Fijn, dat scheelt mij weer zoeken in m’n administratie. 

Moeten pensioenuitvoerders altijd meewerken?

Mijn pensioen staat bij een pensioenfonds of verzekeraar. Dat worden 'pensioenuitvoerders' genoemd. Wat nou als zo’n pensioenuitvoerder niet mee wil werken aan waardeoverdracht? Kan dat? Meestal niet, lees ik. Ik heb recht op waardeoverdracht, dat staat in de wet. Daar moeten de oude en nieuwe werkgever aan meewerken. Er zijn wel een paar voorwaarden. Zo moet de dekkingsgraad van een pensioenfonds hoog genoeg zijn. Dat betekent dat het fonds genoeg geld in kas heeft. 

Wat kost dat, pensioenen samenvoegen?

Uiteindelijk blijf ik een zuinige Hollander. Dus ik betaal liever niet te veel. Gelukkig lees ik dat waardeoverdracht gratis is. Want het is een wettelijk recht. Maar ik ga mijn oude en nieuwe pensioen wel even vergelijken. Misschien biedt mijn oude pensioenregeling wel veel betere voorwaarden dan mijn nieuwe pensioenregeling. Dan wil ik mijn pensioenen niet samenvoegen. 

Is waardeoverdracht verplicht?

Stel dat ik zo’n waardeoverdracht helemaal niet zie zitten. Dat mijn oude pensioenregeling voordeliger is, en samenvoegen niet zinvol blijkt te zijn. Kortom, wat gebeurt er als ik niets doe met die folder over waardeoverdracht? Dan blijft mijn oude pensioen gewoon bij mijn oude pensioenuitvoerder staan. Ik stort er alleen niets nieuws meer bij. Een ‘slapend pensioen’ noemen ze dat. Ik kan dus kiezen voor waardeoverdracht. Maar het hoeft niet. 

Er zijn uitzonderingen

Soms kan de oude pensioenuitvoerder zélf een oud pensioen overdragen naar de nieuwe pensioenregeling. Daar is mijn toestemming niet voor nodig. Het gaat dan om 'kleine' pensioenen, van minder dan € 485,- bruto per jaar. Goed om te weten. Misschien besluit de pensioenuitvoerder van mijn oude bijbaan dus wel dat dit een goed moment is voor waardeoverdracht. 

En nu?

Wil ik mijn pensioenen samenvoegen? Ik weet het nog niet. Ik ga eerst nog wat meer lezen over waardeoverdracht. En als ik dan nog vragen heb? Dan kan ik altijd contact opnemen met Aegon.

 

Author Image

Marlies Touburg

23 September 2019 14:19