Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen 3 vergeten musthaves voor studenten op kamers

3 vergeten musthaves voor studenten op kamers

25-08-2020

Een nieuw studiejaar is in aantocht. Misschien gaat je dochter of zoon op kamers? Spannend! Naast een bed, bureau en servies, zijn er 3 essentials die vaak niet op de uitzetlijst staan. Wij staan stil bij deze 3 musthaves voor iedere kersverse student op kamers.

1. Een financieel overzicht

Als je kind op kamers gaat, komt er financieel veel op hem of haar af. Denk aan verhuizen, meubels scoren en huur betalen. Ook studiefinanciering ontvangen en collegegeld betalen hoort er toch écht bij. Met andere woorden: alle inkomsten en uitgaven veranderen. Als ouder help je jouw student in spé door samen een begroting te maken. Op de website van het Nibud vind je hier een handig invulschema voor.

2. Verzekeringen

Het is een goed idee om verzekeringen door te lopen nu je kind op eigen benen gaat staan. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker in een gezellige studententijd. En we weten.. financiële verrassingen gaan niet lekker samen met een studentenportemonnee. Check of je studerende kind nog met jou meeverzekerd is (dat is bij Aegon vaak het geval). Of dat hij/zij zelf een (aanvullende) verzekering moet afsluiten. Denk aan een aansprakelijkheids- of inboedelverzekering. Vergeet ook de zorgverzekering niet.

3. Studiefinanciering en toeslagen

Om op kamers wonen en studeren voor iedereen mogelijk te maken, kunnen studenten geld lenen bij DUO en een studenten OV-chipkaart krijgen. Ook hebben sommigen recht op een aanvullende beurs en biedt DUO een aantal corona-tegemoetkomingen. Meer hierover lees je op de website van DUO. Vergeet niet: geleend geld moet weer worden terugbetaald. Het is slim om te kijken naar toeslagen en kortingen die je zoon of dochter kan krijgen als hij of zij op kamers woont. Denk bijvoorbeeld aan huur- en zorgtoeslag en verschillende studentenkortingen.

Kind thuis om de was te doen en de voorraadkast te plunderen?

Tijd om bij te kletsen! En gooi dan af en toe het onderwerp geld op tafel. Lukt het om goed rond te komen? Wat is de hoogste kostenpost? Is het mogelijk om te sparen? Praat hierover met je kind. Zo wordt je zoon of dochter meer en meer financieel onafhankelijk. Op die paar euro’s die je hem of haar in het weekend toeschuift na dan!

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?