Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blogs Sparen 80-jarige Coos en haar knip komen nergens door de coronacrisis

80-jarige Coos en haar knip komen nergens door de coronacrisis

11-05-2020

Zegt de inhoud van een portemonnee iets over wie je bent en hoe je met geld omgaat? Bij Aegon denken we van wel. De 80-jarige Coos Kater pakt haar knip erbij. Ze vertelt ons dat zij en haar knip momenteel nergens komen door de coronacrisis. En dat is nogal wat voor deze actieve dame. 

Knipgetallen

  • Cash in de knip: € 26,50
  • Aantal pasjes: 7
  • Knip sinds: 2016
  • Bijzonderheid: Lidmaatschapskaart toneelvereniging 'O'

Geen oude-vrouwen-portemonnee

We bellen Coos op haar (nieuwe) smartphone omdat we niet langs kunnen komen. Over de telefoon beschrijft de geboren en getogen Amsterdamse haar knip als ‘geen oude-vrouwen-portemonnee’. Het grote, zwarte exemplaar glimt je tegemoet. Hetzelfde geldt voor Coos zelf trouwens.
 

Doorbetalen om theater overeind te houden

Het enthousiasme spat er vanaf als Coos vertelt over haar grote hobby: toneelspelen. Zo is ze één van de Benidorm Bastards uit de gelijknamige televisieshow. Ook vertelt ze over haar lidmaatschap bij Toneelvereniging ‘O’. Hier is deze dame inmiddels al 50 jaar actief. In september zou de jaarlijkse opvoering zijn van de oudste amateurvereniging van Amsterdam. Die gaat naar alle waarschijnlijkheid niet door. “We kunnen ook niet repeteren natuurlijk. Wel blijven we betalen voor de geplande repetities in het huistheater. Dit theater krijgt geen subsidie, dus op deze manier hopen we faillissement te voorkomen.“

80 jaar en in lockdown

De boodschappen doet haar man, die is iets jonger dan Coos. Coos zelf riskeert het niet om op straat te komen. Haar man haalt eens in zoveel dagen boodschappen en dan kunnen ze weer even vooruit. Voor de lockdown was Coos een druk baasje. Van repeteren en bioscoop bezoeken, tot terrassen en winkelen in de winkelstraten van Amsterdam. Nu brengt ze haar dagen door op haar grote, ouderwetse balkon. En ze netflixt veel.

Minder geld uit de knip door de corona-maatregelen

Een voordeel van de lockdown: ze geeft nu beduidend minder geld uit. Alleen aan de vaste lasten en de boodschappen. En af en toe aan praktische zaken zoals haar nieuwe smartphone. Die komt in deze crisistijd goed van pas, bijvoorbeeld om via de app Zoom (ja je leest het goed) te repeteren met haar theatervrienden. Ook belt ze veel om met familie en vrienden in contact te blijven. Aan de boodschappen besteden 80-jarige Coos en haar man wel meer geld dan vóór de crisis. Ze maken nu thuis extra lekkere dingen. Een flinke uitsmijter bijvoorbeeld. Verder is ze geen snoeper en eet ze niet zoveel meer als vroeger, dus ze redden het wel met de boodschappen.

“Ik mis het wel om in winkeltjes te komen”

Haar man is van de financiën. Die regelt alles. Vroeger deed ze het zelf, toen haar man nog werkte. Nu vindt Coos het wel prima zo. Of ze veel geld uitgeven? “Als je ouder wordt, heb je niet zoveel behoefte meer om nieuwe dingen te kopen. We zijn niet per se zuinig, want we kopen wel gewoon wat we lekker of mooi vinden. Ik mis het eigenlijk ook wel om in de winkeltjes te komen”. We wensen Coos veel gezondheid toe in deze gekke tijd en daar reageert ze heel luchtig op. “Ik voel me prima en het komt wel goed.”

Hoe goed ben jij met geld? 

Met de Goed met Geld-test ontdek je in 5 minuten welk geldtype jij bent, wat jouw financiële valkuilen zijn én krijg je geldtips.

Doe de test

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Het liefst in begrijpelijke taal. Door verhalen te vertellen over geldzaken, inspireer ik je om je financiën op orde te krijgen én te houden. Voor nu en in de toekomst.