Een spaarplan in 5 simpele stappen

Jep, je spaarrekening bestaat nog. En die wil je gevuld hebben, toch? Maar met jouw leuke en drukke leven gaat dat moeilijk. Je bent er klaar mee. Vanaf nu doe je alleen nog maar aankopen die je kunt verantwoorden. Je gooit het roer om met een eigen spaarplan. Lees hier hoe je die maakt in 5 simpele stappen.

Image
Aegon spaarplan 5 stappen

Stap 1. Bedenk waar je voor wil sparen

Droom even weg bij alles wat je graag wilt hebben. Is dat misschien een nieuwe auto? Een vakantie naar jouw droombestemming? Een nieuwe laptop? Noem maar op. Houd het wel realistisch. Stel niet teveel spaardoelen in één keer.  Om de spaarflow erin te houden is het verstandig om te beginnen met een klein spaardoel. Op die manier kan je snel de euforie voelen van doelen bereiken en gemotiveerd blijven om door te gaan.

Stap 2. Bereken je vaste lasten

Heb jij al je inkomsten en uitgaven al goed in de smiezen? Je kan dit eenvoudig nagaan door je netto salaris op te schrijven. Vervolgens ga je al je afschrijvingen langs. Schrijf alles op wat er periodiek wordt afgeschreven. Tel dit bij elkaar op en trek dit van je netto salaris af. En als je dan toch bezig bent, kun je gelijk je uitgaven beoordelen om te zien waar je op kan besparen! Denk hierbij aan onnodige abonnementen of verzekeringen.

Stap 3. Bereken de variabele kosten

Maak verschillende categorieën waarin jouw variabele kosten onder vallen. Denk hierbij aan boodschappen, uitjes, kleding etc. Kies een maand die representatief was voor jouw huidige leven. Maak alle variabele uitgaven inzichtelijk. Je hebt in de vorige stap al je afschrijvingen al opgeschreven. Sorteer ze nu onder de juiste categorie. Beoordeel waar je je kan minderen om je spaardoel te realiseren. Misschien schrik je al gelijk van het bedrag wat je uitgeeft aan etentjes buiten de deur. Trek alle variabele kosten af van het salaris dat overbleef na de vaste kosten.

Stap 4. Maak een tijdsplanning

Wanneer wil je je nieuwe aankopen gaan realiseren? Schrijf de einddatum op en bereken hoeveel je per maand moet sparen om het te kunnen kopen in die maand. Is dit bedrag realistisch? Zo niet, dan is het aan jou om te bepalen of je er liever langer over wilt doen. Of kan je misschien nog wat besparen op jouw variabele kosten?

Stap 5. Laat je spaarbedrag automatisch afschrijven  

Voor de laatste stap stel je een automatische afschrijving in. Het bedrag wat je hebt uitgerekend wordt dan direct naar je spaarrekening doorgesluisd. Zo kom je ook niet in de verleiding om het toch uit te geven aan bijvoorbeeld een leuk dagje weg.

Author Image

Redactie | Aegon Blog

29 May 2019 13:33