Salaris per 4 weken: fijn of juist niet?

Je salaris ontvang je elke maand. Toch? Nou, niet per se. Er zijn ook werknemers die elke 4 weken betaald worden. Dat zijn dus 13 uitbetalingen per jaar: klinkt geweldig! Maar is dat zo? Pay day kan ook nét onhandig vallen… Lees verder om te weten hoe je dan grip houdt op je geld.

Image
Salaris per 4 weken | Aegon

Vaste lasten komen meestal tegelijk

Je huur of hypotheek, verzekeringen, abonnementen: ze worden vaak aan het eind van de maand afgeschreven. Dat is geen toeval. Bedrijven weten dat de meeste mensen dan nog een gevulde betaalrekening hebben. Want maandsalarissen worden meestal rond de 25e gestort. Voor jezelf is dit ook prettig. Nadat alle vaste lasten zijn afgeschreven, weet je precies wat je overhoudt. Bijvoorbeeld voor boodschappen en kleding.

Soms valt pay day nét onhandig

Wat is dan het probleem als je elke 4 weken betaald krijgt? Nou, dan heb je geen vaste pay day. Die is elke maand weer anders. En dan kan het gebeuren dat je salaris pas wordt gestort nádat alle vaste lasten zijn afgeschreven. Tja, dan moet je wel voldoende saldo hebben… En dat is precies het probleem waar veel mensen tegenaan lopen. Het vraagt de nodige discipline en planning om genoeg geld te laten staan voor je vaste lasten. En ondertussen lonkt er misschien wel 3 weken lang een mooi saldo op je rekening. Niet iedereen kan die verleiding weerstaan.

Meer uitbetalingen betekent niet meer salaris

Want goed om te realiseren: 13 uitbetalingen per jaar betekent níet dat je meer salaris krijgt. Het zijn namelijk lagere bedragen dan een maandsalaris. Stel dat je een maandsalaris krijgt van € 1.800,-. Je jaarsalaris (zonder vakantiegeld en 13e maand) is dan 12 x € 1.800,- = € 21.600,-. Wat nu als je in plaats van een maandsalaris voortaan je salaris per 4 weken ontvangt? Dan deel je € 21.600,- door 13. Elke 4 weken krijg je dan € 1.661,54. Een stuk minder dus.

Een buffer voor je vaste lasten geeft rust

Het is slim om een aparte betaalrekening of spaarrekening te openen voor je vaste lasten. Elke maand spaar je een bedrag tot je een mooie buffer hebt. Daar kun je de vaste lasten van betalen, als die een keer op een onhandig moment worden afgeschreven. Dan moet er natuurlijk wél genoeg op staan. Liefst minstens genoeg om al je vaste lasten van te betalen. Dat geeft rust!

Zo bereken je hoe hoog je buffer moet zijn:

  • Tel alle maandelijkse vaste lasten bij elkaar op: huur of hypotheek, verzekeringen, gas, water en licht, abonnementen, enzovoort.
  • Het totaalbedrag vermenigvuldig je met 12.
  • Je weet nu hoeveel vaste lasten je per jaar moet betalen.
  • Daarna deel je dit bedrag door 13 (als je salaris elke 4 weken wordt gestort, krijg je 13 uitbetalingen per jaar).
  • Het bedrag dat hieruit komt, is de buffer die je op je spaarrekening nodig hebt.

Op deze manier spaar je ook nog eens automatisch 1 salaris per jaar. Want je krijgt 13 uitbetalingen, maar betaalt maar 12 keer vaste lasten.

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap
Author Image

Marlies Touburg

01 July 2019 14:43