5 dingen die je niet wilt vergeten als je gaat verbouwen

De hele benedenverdieping op de schop? Een etage erbij? Of één kamer die je gaat pimpen. Het kost vast wat stof, zweet en wie weet tranen. Maar dan heb je ook wat. Onze vooruitdenktip: check of je verzekeringen ook klaar zijn voor je verbouwing vóórdat je begint. Zo voorkom je gedoe achteraf. Voor een vliegende voorbereiding zetten we 5 dingen op een rij die veel mensen vergeten in de hectiek. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Image
Aegon 5 dingen die je niet wilt vergeten bij verbouwing

1. Check of je huis tijdens je verbouwing goed is verzekerd

Heb je een koopwoning? Dan is het belangrijk om je opstalverzekering te checken als je gaat verbouwen. Ben je bijvoorbeeld verzekerd voor ongelukjes tijdens het klussen? Een spijker die je per ongeluk in je waterleiding slaat of je laat een nieuw keukenkastje vallen dat je nét uit de doos haalt. Goed om in ieder geval te kijken naar je dekking: wat wil en kán je zelf betalen bij schade? 

Heb je een aannemer? Dan is het ook slim om te checken of deze een CAR-verzekering heeft. Veel aannemers hebben er één. Deze verzekering dekt schade die tijdens de verbouwing ontstaat, bijvoorbeeld aan je eigen huis of aan het huis van je buren. CAR staat voor Construction AllRisk.

2. Sluit ruim op tijd een rechtsbijstandverzekering af

Soms loopt een verbouwing anders dan gepland. Meer tijd, materialen die op zijn of het resultaat is simpelweg slecht. Je kunt daardoor gedoe krijgen. Denk aan een ruzie met je aannemer. Kom je er niet uit met de partij waar je een conflict mee hebt? Dan kan een rechtsbijstandverzekering je redding zijn. Zo heb je bij Aegon de aanvullende dekking Wonen. Daarmee ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over een verbouwing. 

Vooruitdenktip

Zorg dat je de rechtsbijstandverzekering op tijd hebt. Want sluit je deze af als er al trammelant is? Dan ben je te laat. Er kan een wachttijd zijn bij verzekeraars, soms zelfs van enkele maanden. Bij Aegon ben je vanaf dag 1 verzekerd, maar alleen voor conflicten die ná de ingangsdatum zijn ontstaan.  

3. Klusspullen = inboedelverzekering

Tijdens een verbouwing heb je al snel meer dure spullen in je huis dan je denkt. Zeker als je zelf dapper klust. Een professionele boormachine kost bijvoorbeeld al snel een paar honderd euro. Of wat dacht je van een ladder, schuurmachine en álle verfspullen bij elkaar opgeteld? Er kan altijd iets gebeuren met die spullen. Zo kunnen ze gestolen worden of beschadigen door een gesprongen waterleiding. Met een inboedelverzekering zit je goed. Daarmee ben je verzekerd voor schade aan spullen ín je huis. Ook je eigen klusspullen vallen daaronder. Eigenlijk alles wat je in je huis kunt oppakken en meenemen. 

4. Zijn helpende handjes ook verzekerd?

Altijd fijn als vrienden of familieleden komen helpen. Zeker als je met je (verf)handen in het haar zit. Maar het kan voorkomen dat zij per ongeluk iets kapot maken. Dat soort pechsituaties vallen onder de aansprakelijkheidsverzekering van je vrienden of familieleden. Is het een idee om te vragen of zij er één hebben? En waar ze precies voor verzekerd zijn: ook voor rondvliegende, scherpe klusspullen?

5. Is je huis meer waard? Pas je verzekering aan 

Klaar? Top! Nu we zo goed aan het vooruitdenken zijn, nog één tip voor later: vergeet ná je verbouwing niet te kijken of je je opstal- of inboedelverzekering moet aanpassen. 

  • Heb je een koophuis? Neem bij een flinke verbouwing contact op met je adviseur of verzekeraar over je opstalverzekering. Denk aan een uitbouw bijvoorbeeld, waardoor je huis groter is geworden. Door samen te kijken weet je zeker dat je goed verzekerd bent, voor het juiste bedrag. 
  • Een koopappartement of huurhuis? Check of je verbouwing is meeverzekerd en voor welk bedrag. Bij Aegon kan je het eigenaren- of huurdersbelang meeverzekeren bij je inboedelverzekering. Zo’n belang staat voor alle verbeteringen die je zélf in huis aanbrengt, en niet zomaar even verwijdert. Denk aan een nieuw kookeiland of dubbelglas. Vaak biedt de woonhuisverzekering van een huurbaas of die van een Vereniging van Eigenaren namelijk niet voldoende dekking voor jouw verbeteringen.

Vooruitdenktip

Hoe meer verzekeringen je bij één verzekeraar hebt, hoe beter deze op elkaar aansluiten. Zo voorkom je gaten of dubbele dekkingen. Zo heeft Aegon het Woon- & VrijeTijdpakket: belangrijke woonverzekeringen in 1 pakket. Makkelijk en overzichtelijk.

Image
Stel in de bouwmarkt

Je huis verbouwen

Het leven kan alle kanten op. Daarom kun je met onze hypotheken óók alle kanten op. Misschien wil je wel meer ruimte creëren met een aanbouw? Of wil je investeren in een splinternieuwe badkamer? Bereid je nu al voor met slimme keuzes voor straks. Met ons stappenplan kun je direct aan de slag.

Aan de slag voor je verbouwing
Author Image

Amke Durville

10 May 2021 14:56