5 vragen over je aansprakelijkheids-verzekering

Wijn morsen op je eigen kleed of op dat van een ander. Zelfde ongelukje, andere verzekering. Verwarrend soms. En vaak halen mensen de aansprakelijkheids-, inboedel- en WA-verzekering ook door elkaar. Tijd voor helderheid! We stellen 5 vragen over de aansprakelijkheidsverzekering aan Richard Buijs, verzekeringsspecialist bij Aegon.

Image
Aansprakelijkheidsverzekering Aegon

1. Belangrijkste vraag: waar ben je voor verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering? 

Richard: ”Kort gezegd: voor schade aan anderen of hun spullen. Jij, je partner, kinderen en zelfs je huisdier kunnen ongelukjes veroorzaken. Want ongelukken zitten niet alleen thuis in een klein hoekje. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk die bal die door de ruit van de buren gaat. Maar je hond kan ook iemand bijten – ook al zat hij aan de lijn. Of je rijdt met je fiets per ongeluk een chirurg van de sokken, waardoor hij ernstig gewond raakt. En zijn beroep niet meer kan uitoefenen. De kosten kunnen flink oplopen. Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je voor dit soort situaties verzekerd.” 

2. Inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering: bij wie klop je wanneer aan? 

“Bij een inboedelverzekering gaat het om je eigen spullen. Spullen die niet vastzitten aan je huis, maar die je kunt oppakken en meenemen. Je telefoon, sieraden en bank bijvoorbeeld. Bij een aansprakelijkheidsverzekering gaat het om spullen van ánderen. Bezittingen van anderen. Dus mors je wijn op je eigen kleed? Dan klop je aan bij je inboedelverzekering. Goed om te weten: bij Aegon ben je voor dit ongelukje gedekt als je de allriskdekking hebt. Laat je jouw wijntje vallen op het peperdure kleed van je schoonmoeder (het was net zo gezellig)? Dan kan je bij je aansprakelijkheidsverzekering terecht. En overigens: is je schoonmoeder bij jou op visite, en knoeit zij die wijn per ongeluk? Dan kan ze een beroep doen op háár aansprakelijkheidsverzekering.”

Image
Aansprakelijkheidsverzekering Aegon

Richard Buijs, verzekeringsspecialist bij Aegon.

3. Is zo’n aansprakelijkheidsverzekering verplicht en hetzelfde als WA? 

“Nee. Mensen verwarren de aansprakelijkheidsverzekering inderdaad vaak met de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA). En dat begrijp ik. Die WA-verzekering is verplicht als je zelf een auto of een ander motorrijtuig hebt. Daarmee ben je ook verzekerd voor schade die je aan personen en andermans spullen veroorzaakt, maar dan met je motorrijtuig. En daar zit ’t verschil. Bij de aansprakelijkheidsverzekering gaat het om schade die jíj zelf veroorzaakt (zonder motorrijtuig). Bij WA mét je motorrijtuig. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht.” 

4. En als ik nou heel boos ben en met servies ga smijten: ben ik dan ook verzekerd? 

“Oef, nee. Helaas. Er mag geen opzet in het spel zijn. Dus smijten met servies en deuren is niet gedekt. Dan moet je de kosten toch echt zelf betalen.”  

5. Richard, heb je een hele slimme vooruitdenktip? 

“Zeker! We kunnen niet in andermans portemonnee kijken. Gelukkig maar. Mijn tip is wel om jezelf de vraag te stellen welk risico je wilt lopen. Of je bijvoorbeeld genoeg geld hebt om een schade zelf te betalen. Gaat het om je eigen spullen, dan kan je ervoor kiezen om het bijvoorbeeld niet opnieuw te kopen. Dat kan niet als het om anderen gaat: zij hebben gewoon recht op een vergoeding. En dat geld moet je maar net hebben. Met een aansprakelijkheidsverzekering kies je voor welk bedrag je je wilt verzekeren.  

Nog een laatste tip: bij 'Welke dekking past bij jou' vind je ook checkvragen en een voorbeeld waarom iemand voor de aansprakelijkheidsverzekering kiest. Dat kan helpen in jouw keuze.”   

Image
Oversluittest Aegon

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekerings Fit-Check
Author Image

Amke Durville

23 November 2020 13:27