Een nieuwe manier van wonen: samenwonen met vrienden

Image
Een nieuwe manier van wonen: samenwonen met vrienden

De samenleving verandert. Huishoudens worden kleiner en de woningkrapte neemt toe. Hierdoor verandert onze woonbehoefte: mensen kiezen er vaker voor om samen te leven. Er ontstaan nieuwe woonvormen. Denk aan tiny houses en een woongemeenschap. Of een mantelzorgwoning op het eigen erf. Ook de 32-jarige Hidde Zwiers, content lead bij een marketingbureau, koos uit noodzaak voor een alternatieve woonvorm: hij deelt zijn appartement in hartje Utrecht met vrienden.

Wat is jouw huidige woonsituatie?

‘Ik woon nu ruim 3 jaar aan de Herenstraat in Utrecht. Een van de mooiste plekjes van de stad vind ik. Net buiten het oude gedeelte. Lekker rustig, maar echt vlak bij de Domtoren. Ik deel daar een appartement met een vriend. Onder ons zit nog een appartement, daar woont ook een vriend van ons. Het zijn twee losse woningen, maar we gebruiken het eigenlijk als geheel. Een jaar geleden deelden we deze twee appartementen nog met z’n vijven.’

Waarom kozen jullie ervoor om samen te gaan wonen?

‘Drie jaar geleden was het echt niet te doen om iets te kopen. Dan betaalde je bijvoorbeeld 3 ton voor een kleine 50m2. En dan moest je ook nog binnen 5 minuten beslissen. En toen kreeg ik de kans om bij deze mannen te wonen. Dat werd op het begin natuurlijk één groot feest, zeker in de Corona-periode. We trokken als het ware onze studententijd door. Nu is dat wel anders hoor. Inmiddels hebben we bijna allemaal een relatie en zijn de eerste 2 al vertrokken.’

‘De deuren stonden altijd open. Letterlijk. Dat maakt het juist leuk.’

Je woont samen met 1 vriend, maar hebt eigenlijk dus 2 appartementen in gebruik?

‘Ja klopt. We delen feitelijk twee appartementen. Het is ook echt wel eens zo geweest dat ik de hele week beneden op de bank zat en bijna niet in mijn eigen appartement kwam. De deuren stonden altijd open. Letterlijk. Dat maakt het juist leuk. Zeker met het thuiswerken tijdens corona was het wel fijn. Dan gingen we om 11u samen koffiedrinken. Wat je normaal op kantoor deed, deden wij thuis. Wij hadden onze eigen sociale bubbel.’

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van samenwonen met vrienden?

‘Wat ik bij ons tof vind, is het samen koken en eten. Dan krijg je een appje dat iemand gaat koken en de vraag wie er mee wil eten. Het is echt luxe als je thuiskomt na een werkdag en zo kunt aanschuiven. Ook het delen van de huursom is natuurlijk een voordeel. Net als de kosten van andere zaken die je kunt delen. Zoals Netflix, Internet, TV etc. Financieel is het dus gewoon aantrekkelijk. Een nadeel is wel dat je niet altijd privacy hebt. Als vrijgezel is dat niet zo’n probleem, maar in een relatie wil je soms gewoon alleen met je partner zijn. Ook als je huisgenoot er een zooitje van maakt, moet je soms wel even slikken. Maar dat weegt toch allemaal niet op tegen de gezelligheid.’

Image
Een nieuwe manier van wonen: samenwonen met vrienden

Hoe schat je nu je kansen in als je zou willen kopen?

‘Nu best goed eigenlijk. Ik word zelfs gebeld door makelaars dat ik ergens kan komen kijken. Dat is echt al een verschil met 3 jaar geleden. Ik merk dat ik er weer tussenkom, dat is al heel wat. De hypotheekrente stijgt, maar de huizenprijzen dalen weer. Dus ik denk dat mijn timing om nu iets te gaan zoeken niet verkeerd is. Nu ik een relatie heb, is het ook gewoon tijd voor een volgende stap. Een plek voor mezelf. Maar ik zit niet op een schopstoel. Een paar maanden extra in dit appartement is geen straf.’

‘Het is echt een uitkomst als je net bent afgestudeerd en gaat werken’

Je ziet deze woonvorm nu steeds meer. Zou jij het aanraden?

‘Ja zeker. Vooral als je net bent afgestudeerd en werkt, kan dit een goede uitkomst zijn. Je moet er wel goed over nadenken met wie je dit wilt doen. Want je zit uiteraard veel op elkaars lip. Deze groep kende ik al en met de jongen waar ik nu mee samenwoon, woonde ik ook in mijn studententijd al samen. Dus ik wist dat dat wel goed zat. Als mijn huisgenoot eerder weg is dan ik, zal ik hier ook niet alleen blijven wonen. Ik wil niet met een onbekende samenwonen. Dan ga ik zelf ook weg. Als ik eerder wegga, trekt mijn huisgenoot bij zijn vriendin in. De jongen onder ons zoekt met zijn vriendin ook naar iets nieuws. Dus voor ons is het straks ‘the end of an era’. En dat is helemaal prima.’

Image
Header vooruitdenken

Fijn en veilig wonen

Of je nu brand wil voorkomen, thuis van het gas af wil of zonnepanelen op je dak legt: met onze woonverzekeringen kan je alle kanten op. Ongeacht voor welke woonvorm je kiest. Zodat je fijn en veilig kunt wonen. 

Alles over fijn en veilig wonen
Author Image

Redactie | Aegon Blog

25 April 2023 08:00