“Mijn alarmbel ging af bij een voogd benoemen”

Kindje op komst. Je bent vast druk met van alles kopen en regelen voor de baby. En als je dan toch lekker bezig bent, pak de financiële kraamlijst er ook even bij. Hiermee zie je welke slimme keuzes je nu alvast maakt voor de kleine straks. Vooruitdenken noemen we dat. Deze moeders in spe namen de checklist door. En die hadden nog niet gedacht aan…. 

Image
Aegon nooit aan gedacht
Author Image

Leonie Rozemulder

18 March 2021 12:43

Roos (35)

Roos is vandaag precies 6 maanden zwanger. De aanstaande mama werkt als HR-business partner bij een grote zorginstelling. Het regelen van zorg is haar dus niet vreemd. Daarnaast is Roos iemand die altijd perfect voorbereid is op... nou eigenlijk op alles! Toch kwam ze tot een paar inzichten bij het nalopen van de financiële kraamlijst.  

Oja, een kraampakket aanvragen

Roos: “Misschien komt het door mijn vak, maar alle dingen die geregeld moeten worden rondom werk, had ik al vroeg op mijn netvlies. Dit is dan ook allemaal al netjes geregeld bij ons. Hoeveel dagen we gaan werken na de geboorte bijvoorbeeld. Of hoeveel weken zwangerschapsverlof ik opneem. De kinderopvangtoeslag was recent natuurlijk een heel hot item en een verschrikkelijk ingewikkeld iets vind ik. We zijn momenteel nog bezig met een geschikte opvang vinden voor onze kleine spruit. Het enige Oja-momentje, in de sectie 3 tot 6 maanden, was het kraampakket aanvragen. Mijn zorgverzekering is uiteraard aangepast per 1 januari 2021, dat wel. Maar ik heb nog niet het pakket aangevraagd.“ 

Voor de vooruitdenkende ouder

“Bij het gedeelte van de checklist na de geboorte, gingen mijn bellen rinkelen bij een voogd benoemen. Een persoon die de zorg van je kindje overneemt, als er ons iets overkomt. Jeetje, daar wil je natuurlijk niet over nadenken. Maar het is wel belangrijk om er nu al over na te denken en het te bespreken met elkaar. Verder is alles bij ons de revue gepasseerd”, aldus Roos.

Annieck (33)

Annieck tikt volgende week de 22 weken zwangerschap aan. Deze mama in spe heeft een eigen communicatieadviesbureau. Voor zichzelf zorgen is ze dus wel gewend. Maar heeft ze ook het regelen van geldzaken voor de baby onder de knie. 

Alle instanties zaten al vol…

Annieck: “Ik heb de hele financiële kraamlijst doorgenomen. Veel dingen van de financiële kraamlijst zitten wel in je hoofd, maar het is fijn om alles overzichtelijk bij de hand te hebben. En vooral: te weten wat je wanneer moet regelen. Zo verdiepte ik mij vrij laat in kraamhulp. Balen … want veel instanties bleken vol te zitten."

Over babybudgetten en cadeaus

"Het opstellen van een babybudget vind ik ook een goede tip", prijst Annieck. "Ik moet bekennen dat ik de neiging heb om allemaal nieuwe spullen te kopen. Niet bepaald duurzaam. En ook mijn portemonnee is er niet echt blij mee. Daarom heb ik al verschillende dingen op Marktplaats gescoord. Vaak bijna ongebruikt. Verder mogen mijn vriend en ik onszelf gelukkig prijzen, want we krijgen best veel spullen van familie. Heel lief! Zo vallen de kosten vóór de geboorte van onze mini mee.”

Image
ALT TEXT

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken