10 tips voor lagere vaste lasten

Je kent het vast wel: net je salaris binnen, en gelijk een flink deel op zien gaan aan vaste lasten. Niet bepaald fijn, maar voor veel mensen wel maandelijkse realiteit. En met de huidige inflatie en torenhoge energielasten krijgen steeds meer mensen hier mee te maken. Wat nu? Bombardeer het verlagen van je vaste lasten tot jouw goede voornemen. Zo maak je het waar... 

Image
aegon lagere vaste lasten

1. Los je lening(en) af

Ze zeggen het niet voor niets: geld lenen kost geld. Over een lening betaal je rente, een stuk meer dan je bijvoorbeeld verdient met sparen. Je kunt leningen daarom het beste sneller aflossen. Zorg wel altijd voor een gezonde buffer.

2. Hou je hypotheek tegen het licht

Over sneller aflossen gesproken, dat geldt natuurlijk ook voor een hele belangrijke lening – je hypotheek. Sneller aflossen zorgt voor lagere maandlasten, en dat kan in bepaalde gevallen heel interessant zijn.

3. Verander je verzekeringen

Een verzekering? Die sluit je af wanneer je ‘m nodig hebt. Logisch. Maar: het kan lastig zijn om dan goed overzicht te krijgen én houden. Past de dekking nog wel bij je (misschien veranderde) situatie? Of is het slimmer om deze aan te passen?

4. Annuleer (sommige) abonnementen

Het klopt – los zijn al die muziek- en videostreamingdiensten, tijdschriften en kranten niet eens zo heel duur. Maar tel ze allemaal bij elkaar op en dan blijk je maandelijks toch best een smak geld ervoor te betalen. Heb je eigenlijk wel tijd om alles te kijken, luisteren en lezen?

5. Verdiep je in verduurzaming

Verduurzaming is nodig. Maar ook niet goedkoop: vóór het iets oplevert, moet je eerst investeren. En dat kan best spannend zijn. Daarom is het goed om eerst uit te zoeken wat duurzame maatregelen kosten - én wat ze opleveren. 

6. Bespaar op je boodschappen

Boodschappen – één van die dingen waar je niet onderuit kan. Maar je kan er misschien nog wel op besparen. Als je bijvoorbeeld in één keer voor meerdere dagen winkelt, verklein je het aantal impulsaankopen. Kies vooral ook grootverpakkingen, vries eten in, en koop seizoensgroente en – fruit. Dat is vaak nog lekkerder ook.

7. Evalueer je energierekening

Goed nadenken over de zorgkostenverzekering – voor veel mensen is het heel gewoon. Waarom doen we dat dan niet ook voor onze energierekening? De energiemarkt is volop in beweging. Wees niet bang om slim te kiezen!

8. Wees slim met water

Je kunt ook op een andere manier op energie besparen. Wist je dat je met een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten 70 liter water verbruikt? Misschien kan dat af en toe wel korter. En of je nou een balkon of tuin hebt, in beide gevallen kun je regenwater opvangen en hergebruiken. Denk gerust out-of-the-box – er is veel mogelijk.

9. Deel je dingen

Natuurlijk is het handig om een eigen grasmaaier te hebben, want dan kan je die altijd pakken als je ‘m nodig hebt. Alleen: dat is niet elke dag. Dus waarom deel je deze, en andere dingen, niet met buurtgenoten of familie? Hetzelfde geldt voor abonnementen: de meeste mediaplatformen staan meerdere gebruikers op één account toe.

10. Blijf bewust ook in de toekomst

De bovenstaande 9 stappen werken op de korte termijn, maar: ze zijn nog veel effectiever als je ze telkens opnieuw uitvoert. Blijf bewust met de inzichten bezig, dan heb je er niet alleen in 2022, maar ook tot ver daarna, profijt van. Vooruitdenken noemen wij dat!

Extra tip! 

Besparen begint met inzicht. Weet jij precies wat er iedere maand binnenkomt en uitgaat? Het loont om maandelijks bij te houden wat je krijgt en uitgeeft. En vooral waaraan je geld opgaat. Zo weet je precies wat je kunt missen en houd je grip op je geld. En weet je ook waar je nog extra op kunt besparen.

Image
Een moderne pensioenregeling

Check en bespaar

Misschien zit je door jouw hogere energielasten met vragen. Of maak je je zorgen over geld. Geldfit denkt met je mee. Ontdek of je recht hebt op zorgtoeslag, hoe je kunt besparen of wie je kan helpen. Zodat jij je nu kunt voorbereiden op een financieel gezonde toekomst. 

Wat kan jij doen?