Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

5 anti-inbraaktips voor de feestdagen

Stille nachtwachter aegon 5 preventietips
Blog Vooruitdenken 5 anti-inbraaktips voor de feestdagen
17-12-2021

Wist je dat inbrekers tijdens de feestdagen wel 80% tot 90% actiever zijn dan op normale dagen? Logisch, want we zijn minder vaak thuis. Terwijl jij gezellig op bezoek gaat bij familie of vrienden, gaan zij op bezoek in jouw huis. Wil jij inbrekers een stapje voor zijn? Denk vooruit met onze 5 anti-braaktips! 

1. Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk

Inbrekers hebben slechts een paar minuten nodig om binnen te komen. Maak het ze dus zo moeilijk mogelijk. Zorg voor kwaliteitshang- en sluitwerk, liefst met een SGK-keurmerk. Denk er ook aan om – naast ramen en deuren van je woning – je poort, garage, schuur of berging af te sluiten. Inbrekers zijn een ster in klimmen. Zet ladders en containers dus buiten hun bereik.

Een anti-inbraakstrip langs deurlijsten voorkomt dat een inbreker daar met een pasje langs kan gaan. En belemmer ook het zicht van buitenaf. Sluit de gordijnen en laat je kostbaarheden niet in het zicht liggen. Inbrekers kijken vaak eerst op de meest voor de hand liggende plekken. Zoals nachtkastjes, bureaulades, onder kleding en in jaszakken. Berg kostbare en/of dierbare spullen dus liever ergens anders op.

2.    Laat je huis ‘bewoond’ achter

Ga je de deur uit tijdens de feestdagen? Laat je huis dan ‘bewoond’ achter. Laat wat lampen aan en sluit de gordijnen. Is het stil in huis, dan weet een inbreker vaak al genoeg. Denk vooruit en zorg voor wat geluiden. Wij helpen je graag inbrekers buiten de deur te houden. Hoe we dat doen? Met De Stille Nachtwachter. Een podcast met audiofragmenten van gezellige eettafelgesprekken en bordspelen. Zet je deze op de speakers, dan lijkt je huis vol leven. Inbrekers slaan jouw woning dan liever over. 

Ben je langer dan één dag weg? Vraag je buren om ‘s avonds de gordijnen te sluiten en ’s ochtends weer te openen. Goed om te weten: sommige inbrekers plaatsen markeringen op je woning of zetten een pakketje tegen de voordeur. Als dat de volgende dag niet verplaatst is, weten ze dat er niemand thuis is. Ook een stapel post wijst op afwezigheid. Laat dus ook regelmatig je postbus legen door buren, vrienden of familie. 

3.    Zorg voor sociale controle 

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Helemaal als het om inbraakpreventie gaat. Licht altijd even je buren in als je langere tijd van huis gaat. Vooral als je een hele dag of avond wegblijft. Of als je op vakantie gaat. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden. 

Blijf daarnaast ook alert op voorbijgangers in je wijk. Let bijvoorbeeld eens wat meer op mensen. Zie je iemand die je niet kent? Spreek hem of haar dan aan. Een simpel ‘hallo’ is al genoeg. Zo laat je zien dat je die persoon hebt gezien. Vertrouw je het niet? Verstuur dan een berichtje in de wijk-app. Of bel gelijk de politie. Beter te vaak dan één keer te weinig. 

4.    Zet inbrekers in de spotlights

Inbrekers slaan het vaakst toe in het donker. Zorg dus dat je huis en tuin goed verlicht zijn. Zet tijdschakelaars op de buitenlampen, die aanspringen als het begint te schemeren. Hang de lampen bovendien op een plek die lastig te bereiken is. Dan kunnen ze niet vernield worden. En last but not least, kies voor verlichting met bewegingssensor. Dan staat een inbrekers ineens vol in de spotlights als hij te dicht bij je huis komt. Wedden dat hij dan maakt dat hij wegkomt? 

Heb je de mogelijkheid? Plaats dan camera’s rondom je huis. De meeste beveiligingscamera’s bedien je tegenwoordig eenvoudig via je smartphone. Signaleert de camera een persoon en/of beweging, dan krijg je een melding. Zo zie je dus meteen of je ongewenst bezoek hebt. 

5.    Let op je sleutels

Misschien voor de hand liggend, maar laat geen sleutels aan de binnenkant van sloten zitten. Inbrekers komen zo eenvoudig binnen door een raam naast de deur in te slaan. Verstop ook geen sleutels onder de deurmat of een bloempot. Dit zijn de eerste plaatsen waar een inbreker kijkt. Geef liever een reservesleutel aan buren en familieleden. 
Een adreslabel aan je sleutel(bos)? Zo maak je het inbrekers wel heel makkelijk als je je sleutels verliest. En hangt er nog steeds een touwtje uit de brievenbus zodat je kinderen makkelijk binnen kunnen? Bedenk dan: als zij dat kunnen, kan een inbreker dat ook.

Op naar veilige feestdagen!

Met deze handige anti-inbraaktips houd jij ongenode gasten buiten de deur tijdens de feestdagen. En kun je zelf met een gerust hart naar dat kerstdiner bij familie. Of naar die nieuwjaarsborrel bij vrienden. Wacht dan trouwens wel even met het plaatsen van feestfoto’s op social media. Want ook die kanalen houden inbrekers in de gaten. Op naar veilige feestdagen! 
 

De Stille Nachtwachter

Voorkom inbraak met De Stille Nachtwachter

Wil je inbrekers buiten de deur houden? Denk vooruit met De Stille Nachtwachter. Speel je deze 5 uur durende podcast af op je speakers als je weggaat? Dan vult je huis zich met leven. Zo kun jij met een gerust hart naar familie of vrienden.  

Ga naar De Stille Nachtwachter

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!