Belastingaangifte: zelf doen of uitbesteden?

In een jaar met veel veranderingen, blijven sommige dingen gewoon hetzelfde. Neem de belastingaangifte. Ga je het zelf doen of besteed je het uit? Voor allebei valt wel iets te zeggen. We zetten de voor- en nadelen op een rij. Zo maak je gemakkelijker een slimme keuze voor straks.

Image
Belastingaangifte Aegon

De Belastingdienst maakt het je makkelijk

Vaak kun je je belastingaangifte prima zelf doen. De meeste gegevens zijn van tevoren al ingevuld. Je hoeft ze dan alleen nog maar te controleren. Heb je alle papieren bij de hand? Dan is de aangifte zo gepiept. Om goed voorbereid te starten met je aangifte, hebben we voor jou een Checklist belastingaangifte gemaakt. Zo weet je precies wat je allemaal nodig hebt! Vooruitdenktip: blijf niet hangen in je vragen, bel gewoon met de BelastingTelefoon.

Bij grote veranderingen kan een adviseur handig zijn

Toch is het soms handig om een adviseur in te schakelen. Bijvoorbeeld als je situatie dit jaar anders is dan normaal. Een paar voorbeelden:

  • Je hebt voor het eerst een woning gekocht.
  • Je bent pas getrouwd of fiscaal partner geworden.
  • Je hebt net een kindje gekregen.
  • Je bent gescheiden of je partner is overleden.
  • Je bent een eigen bedrijf gestart.
  • Je hebt net een erfenis of grote schenking gekregen.

Wat betekent dit voor je belastingaangifte? Je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Of geld mislopen. Een expert weet raad.

Met een belastingadviseur kun je tijd en geld besparen

Een belastingadviseur kost je meestal een paar tientjes, maar kan veel tijd én geld schelen. Je maakt nu een slimme keuze, om er later de (financiële) vruchten van te plukken. De adviseur vult de belastingaangifte voor je in en dient deze in bij de Belastingdienst. Ook kan een adviseur jouw voorlopige teruggaaf afhandelen. Hij of zij kent de wet- en regelgeving en weet precies op welke aftrekposten jij recht hebt. Aftrekposten waar jij misschien het bestaan niet eens van weet. Zo kan een goede belastingadviseur zijn kosten dubbel en dwars terugverdienen.

Vind je een belastingadviseur te duur?

Heb je geen geld (over) voor een belastingadviseur, maar vind je het toch lastig om zelf te doen? Vraag dan een familielid of vriend om je te helpen. Of kijk of je terecht kunt bij een vakbond, ouderenbond of vereniging. Die bieden vaak kosteloos -of tegen een kleine vergoeding- hulp bij de belastingaangifte. Zo wordt de belastingaangifte misschien niet leuker, maar wél een beetje makkelijker.

Image
Belastingaangifte checklist | Aegon

Checklist belastingaangifte

Alle papieren bij de hand voor je belastingaangifte? We helpen je met onze handige checklist!

Download de checklist
Author Image

Leonie Rozemulder

08 February 2021 12:57