‘De beste inbraakbeveiliging? Dat zijn de mensen zelf!’

De zomer staat voor de deur. De hoogste tijd om weer op pad te gaan. Inbrekers weten dit. En zijn ook in de zomermaanden weer actief. Daar weet Evert Jansen alles van. Hij was namelijk zo’n inbreker. Evert beterde zijn leven en ging van inbraak naar inbraakpreventie. Hij vertelt hoe jij vooruit kunt denken om inbrekers buiten de deur te houden.

Image
Inbraakpreventie Aegon
Author Image

Sadia Shirriff

21 April 2022 08:00

Wie is Evert?

Ruim 18 jaar lang was Evert Jansen verslaafd aan heroïne en cocaïne. Zo erg zelfs dat de verslaving zijn hele leven beheerste. Zijn dagelijkse porties drugs betaalde hij door in te breken. Dat ging van kwaad tot erger en leidde zelfs tot een gevangenisstraf. Tot die ene dag in 1998. Evert liet zich opnemen in een verslavingskliniek en dat veranderde zijn leven. Vandaag de dag zet hij zijn kennis en kunde in als zelfstandig adviseur inbraakpreventie. En – nog belangrijker – is hij een gelukkig man. 

Hoe kwam je in de criminaliteit terecht?

‘Toen ik jong was, hing ik vaak buiten rond met ‘vrienden’ om te roken en te blowen. Op mijn 15e vroegen die zogenaamde vrienden of ik met hen een taxi wilde overvallen. Natuurlijk wist ik dat het niet oké was, maar toch zei ik ja. Ik weet nog dat het op een vrijdag zou gebeuren. Op woensdag hoopte ik stiekem al dat het niet doorging. Maar helaas.’ 

‘Twee weken na de overval werd ik opgepakt. Bleek dat een van die jongens mij had verlinkt.  Omdat ik minderjarig was, kreeg ik 6 maanden cel en een taakstraf van 30 uur. Maar daar hield het niet op. Ik raakte verslaafd aan drugs en ging inbreken.’ 

‘Ik was helemaal op. Dit kon zo niet langer. Ik ging achteruit, maar wilde vooruit. Dus ik liet me opnemen’ 

Image
Inbraakpreventie Aegon

Wanneer kwam het moment dat je dacht: tot hier en niet verder? 

‘Op een gegeven moment was de drugs de baas over me. Ik was verslaafd aan heroïne én cocaïne. Mijn familie had met me gebroken en ik sliep op dealeradressen. Door het spul te verkopen, hoefde ik niet meer in te breken. Ik verdiende soms 10.000 gulden op een dag.’ 

‘Maar het dealen stopte, dus ik moest weer gaan inbreken. Toen ik op een dag weer eens zat te rillen op mijn bed, was ik er klaar mee. Ik was moe, helemaal op. Ik ging achteruit, maar wilde vooruit. Ik wist dat ik diep van binnen een goed mens was en wilde zo niet langer leven. Daarom meldde ik me bij een verslavingskliniek. Dat was in 1998 en ik heb nooit een terugval gehad.’ 

‘Zie je iets verdachts in de wijk? Bel dan de politie. Wees alert en denk vooruit’ 

Je behoedt als ex-inbreker nu anderen voor inbraak. Hoe doe je dat? 

‘Ik geef presentaties over inbraakpreventie, in wijk- en buurtgebouwen. Daarbij gaat het vooral om bewustwording. Inbrekers hoeven vaak geen moeite te doen om binnen te komen. Hoe kan dat?!’

‘Voor een presentatie loop ik altijd door de wijk. Dan zie ik vaak ramen op een kier, een briefje voor de postbode op de deur, een poort of garagedeur die openstaat. Ik maak daar altijd foto’s van en confronteer mensen hiermee tijdens de presentatie. Soms sta ik zelfs in hun tuin! Daar schrikken ze wel van. Zo zien ze dat zij zelf degenen zijn die inbrekers buiten de deur kunnen houden.’ 

Wat is jouw vooruitdenktip om inbraak te voorkomen? 

‘Wees alert. Let bijvoorbeeld eens beter op voorbijgangers in de wijk. Zie je iemand die je niet kent? Spreek diegene aan. Een simpel ‘hallo’ is al genoeg. Zo laat je zien dat je die persoon hebt gezien. Vertrouw je het niet, bel dan gelijk de politie. Die wachten op zulke telefoontjes.’

‘Sociale controle staat bij mij met stip op één als inbraakpreventiemiddel. Ik kan dan ook niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is dat je je buren goed kent. Zorg dat je goed kunt opschieten met mensen uit je straat. Gebruik ook de wijk-app als je iets verdachts ziet. Waarschuw elkaar. De beste inbraakbeveiliging zijn echt de mensen zelf.’ 

Extra vooruitdenktips van Evert

  1. Laat je huis bewoonbaar achter. Laat lichten aan als je weggaat. Sluit ze bijvoorbeeld aan op een tijdschakelaar. Heb je een radio, sluit die dan ook hierop aan. Vraag desnoods even aan je buren of zij ’s avonds de gordijnen dicht willen doen. Zo lijkt het meer alsof je thuis bent.  
  2. Houd je buren te vriend. Inbrekers vermijden wijken waar de sociale controle groot is. Zorg dus voor een goed contact met je buren.  
  3. Volg je gevoel. Heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Bel dan de politie. Beter een keer te veel, dan te weinig. Zij zijn getraind voor dit soort situaties en verwachten zulke telefoontjes. Het is best schokkend als je hoort dat mensen na een inbraak zeggen dat ze al iets vermoedden. Waarom bel je dan niet?!  
  4. Maak het inbrekers niet te makkelijk. Laat geen ramen en deuren open. Zet je fiets op slot, ook in de tuin of garage. Zorg voor voldoende verlichting in en om het huis. En laat vooral geen briefjes achter voor de pakketbezorger, dat is vragen om problemen.  
Image
Inbraak: voorkom schade!

Inbraak voorkomen? Denk vooruit!

Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk. Zo zorg jij voor een fijn en veilig thuis.

 

Lees meer over Inbraakpreventie

* Interesse in een inbraakpreventiesessie met Evert? Neem dan contact op met hem via Evert Jansen Preventie.