Haal het meeste uit je overwaarde

Ben je van plan om je huis te verkopen? Grote kans dat je er in deze huizengekte een fijne overwaarde aan overhoudt! Maar móet je dat investeren in je nieuwe huis? Of kun je er ook andere leuke dingen mee doen? Wij vertellen het je! 

Image
Overwaarde Aegon

Wat is overwaarde eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen. Overwaarde is het verschil tussen de verkoopopbrengst van je huis en je openstaande hypotheek. Winst dus. Dus krijg je €250.000 voor je huis en heb je nog een hypotheek van €200.000? Dan heb je een overwaarde van 50.000 glasharde eurootjes. Ka-ching!

Moet ik dit geld in mijn nieuwe huis stoppen of…

Krijg je het op je rekening gestort? Jazeker! Je mag zelf weten wat je met dit geld doet. Stel, je nieuwe koophuis kost €350.000. Dan kun je de eerste €50.000 betalen met je overwaarde. Denk hierbij aan de kosten koper bijvoorbeeld. Kosten zoals overdrachtsbelasting, makelaar of taxatie moet je allemaal met eigen geld betalen. Dan komt je overwaarde mooi van pas! Voor het resterende bedrag sluit je een nieuwe hypotheek af. Besluit je de overwaarde niet in je huis te stoppen? Dan wordt het bedrag op je rekening gestort. En dat ziet er lekker uit! Het is dan wel héél verleidelijk om het uit te geven… mag dat?

Yoooh… naar de Bahama’s!

Ja dus. De overwaarde is jouw geld. En je mag ermee doen wat je wilt. Dus ook een reis naar een tropisch eiland. Minder leuk, maar wel verstandig voor je toekomst is het geld sparen, beleggen of je pensioen ermee aanvullen. Geef je het geld uit aan iets anders dan je nieuwe woning? Dan krijg je met de bijleenregeling te maken. Je hebt dan minder belastingvoordeel op je hypotheekrenteaftrek. Dus bedenk goed waar je het geld aan wilt uitgeven.

Stop je de overwaarde toch in je nieuwe huis?

Dan heb je minder hypotheek nodig. En dat scheelt weer in je maandlasten. Je kunt er ook voor kiezen om gelijk verduurzamende verbeteringen aan je woning te maken. Hier zijn vaak speciale bouwpotjes voor, zoals een Energie depot. Dingen zoals isolatie of zonnepanelen zijn investeringen die zichzelf redelijk snel terugbetalen. Zo heb je er op lange termijn weer voordeel van. Lagere energiekosten schelen namelijk ook weer in je maandlasten. Dat is ka-ching van een andere orde.

Maak een bewuste keuze voor je toekomst

Financieel gezien ben je voordeliger uit als je maximaal profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Maar dat hoeft niet de beste keus voor jou te zijn. Heb je altijd al iets groots willen doen, maar nooit genoeg gespaard? Dan kan dit hét moment zijn. Wees je wel bewust van de financiële gevolgen. Bespreek je plannen daarom altijd met een hypotheekadviseur. Deze weet precies wat er in jouw situatie, én met jouw dromen en wensen mogelijk is.

Meer weten?

Bekijk ons stappenplan voor doorstromers. Vol handige tips en informatie. Meer informatie over advies van Aegon of van een onafhankelijke adviseur vind je op de hypotheekadviespagina

Image
ALT TEXT

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken
Author Image

Lonneke van Oostveen

20 March 2021 18:45